Alles over Fondo

Uitleg bij het importeren van Fondo-trainingen in Zwift (Pro)

Met Fondo Pro is het mogelijk om eenvoudig Fondo-trainingen uit te voeren op Zwift. Zo kun je ook binnen trainen als dat beter uitkomt. Dit artikel legt in twee stappen uit hoe deze integratie werkt.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Stap 1/2: Fondo-trainingen importeren in Zwift

Je hebt het volgende nodig om dit te kunnen doen:

 • Een Zwift-account
 • Een computer (Windows of Mac) met daarop Zwift geïnstalleerd. Deze instructies zijn niet bedoeld voor je telefoon of tablet, maar je kunt na het volgen van deze instructies wél Fondo trainingen uitvoeren op je telefoon of tablet met daarop Zwift geïnstalleerd
 • Een actief Fondo Pro abonnement (meer informatie)
 • Het gedownloade zip-bestand met daarin trainingen in Zwift-formaat. Deze ontvang je als Fondo Pro-abonnee per mail na het afsluiten van een abonnement. Is dit niet het geval, of ben je de mail kwijt? In de laatste versie van de Fondo-app kun je onder 'Profiel' > 'Integraties beheren' het bestand opnieuw aanvragen.

Voer vervolgens de volgende stappen uit:

 • Zorg dat Zwift is afgesloten en niet meer op de achtergrond draait.
 • Pak het gedownloade zip-bestand uit. Dit zip-bestand bestaat uit een map met daarin .zwo-bestanden. Dit zijn de trainingen in Zwift-formaat.
 • Kopieer de volledige map genaamd ’KNWU Fondo trainingen’ (inclusief .zwo-trainingen) naar de volgende locatie op je computer:

  /Documenten/Zwift/Workouts/(JOUW_ZWIFT_ID)/

  Let op: ‘JOUW_ZWIFT_ID’ is een getal wat overeenkomt met jouw unieke Zwift-ID.

  Na het kopiëren ziet het er (ongeveer) als volgt uit:
 • Start vervolgens Zwift en kies ‘TRAINING’. Controleer of de trainingen zichtbaar zijn onder ‘KNWU Fondo trainingen’, zoals in het voorbeeld hieronder.
Na het succesvol kopiëren zullen de trainingen in Zwift verschijnen.

Verschijnen de trainingen niet in Zwift? Waarschijnlijk is er iets misgegaan bij het kopiëren van de map. Controleer of alles goed is gegaan en bekijk onderstaande video met uitleg van Zwift:

Stap 2/2: Een Fondo-training uitvoeren op Zwift

Onder de trainingsinstructies vind je het Training ID.

Let op: De trainingen in Zwift zijn gebaseerd op basis van vermogen in plaats van hartslag of gevoel. Om op de juiste intensiteit te kunnen trainen is het daarom belangrijk om eerst je FTP-waarde (Functional Treshold Power) te bepalen. Dat kan met één van de drie tests die Zwift daarvoor aanbiedt in haar app. Op deze pagina (engelstalig) vind je hier meer informatie over. Wij adviseren de normale ‘lange’ test in Zwift.

Na het instellen van je FTP kun je echt aan de slag met de Fondo-trainingen. Om te weten welke training je moet kiezen uit de lange lijst met trainingen in Zwift gebruik je het 'Training ID’ van de training uit Fondo. Dit ID vind je onder de instructies van iedere training (zie afbeelding). Bijvoorbeeld '#013', '#078a', of '#104'. Vervolgens zoek je in de lijst met trainingen in Zwift de corresponderende training op. Selecteer de training en kies ‘WORKOUT’. Je kunt nu beginnen met fietsen en Zwift zal je gedurende de training van instructies en feedback voorzien. Succes met trainen en vergeet deze na afloop niet af te vinken!

Selecteer een training en kies WORKOUT om te trainen!

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo