Wat zijn de voordelen van smart bikes en smart fietstrainers?

Connectiviteit met Zwift

Smart bikes en smart fietstrainers worden ‘smart’ genoemd, omdat zij interactief zijn. Je kan deze trainers koppelen aan populaire apps als Zwift, waarbij dit type trainers hun weerstand aanpast op basis van hetgeen zich afspeelt in de trainingssoftware. 

De meest realistische indoor fietservaring

Doordat de smart bikes en smart fietstrainers simuleren wat er binnen de trainingssoftware gebeurt, ervaar je een realistische indoor fietservaring. Gaat de weg omhoog, dan zal je merken dat het rondtrappen van de pedalen ineens een stuk lastiger gaat. Zit je in het wiel van een andere indoor fietser? Wees slim en profiteer van zijn of haar slipstream. Het maakt het binnen fietsen bijzonder realistisch. 

Dit komt ook door het feit dat de meeste smart fietstrainers inmiddels tot de categorie direct drive behoren. Hierbij plaats je jouw frame direct op de fietstrainer, wat zorgt voor een één-op-één krachtoverbrenging en dus realistischere fietsritten. Bij smart bikes geldt dit al helemaal. Zij zijn immers fiets én trainer in één!

de beste smart bikes
De Tacx NEO Bike is een voorbeeld van een smart bike / 📸 (c) Garmin/Tacx

Gebruiksgemak

Omdat een smart bike tegelijkertijd een fiets én een fietstrainer is, ervaar je veel gebruiksgemak. Gedoe met fietsen omwisselen of het monteren van je fiets op een trainer is verleden tijd. Je stapt simpelweg op de smart bike en je kunt meteen aan de slag op een fiets die perfect op jouw lichaam is aangepast.

Zoals gezegd behoren de meeste smart fietstrainers in de hoek van de direct drive fietstrainers. Ook dit type trainers biedt veel gebruiksgemak. In tegenstelling tot de smart bikes komt er één extra stap bij: het demonteren van je achterwiel en je fietsframe op de trainer plaatsen. Ook deze handeling is echter in enkele seconden gebeurd.

In dit artikel behandelen we zowel drie populaire smart bikes als drie populaire smart fietstrainers.

De beste smart bikes

Smart bikes zijn nog relatief nieuw in het wielermilieu, maar ze winnen bijzonder snel aan terrein. Ja, ze zijn prijzig, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug. Bekende spelers als Wahoo en Tacx hebben beiden al een topmodel op de markt gebracht. TrueKinetix zet daar met haar TrueBike een mooi alternatief tegenover.

Wahoo KICKR BIKE

Wahoo KICKR BIKE Smart bike
Wahoo KICKR BIKE Smart bike / 📸 (c) Wahoo

Een betere indoor fietservaring dan met de Wahoo KICKR BIKE ga je niet snel vinden. Het verschil tussen binnen en buiten was nog niet eerder zo vaag. De smart bike reageert snel op veranderingen in het parkoers of krachtoverbrengingen, wat jouw prestaties ten goede komt. Met ruim 2500 Watt aan vermogen kan vrijwel elk parcours van start tot finish nagebootst worden.

Wat extra leuk is, is het feit dat de Wahoo KICKR BIKE op-en-neer kan bewegen, wat je nog meer het gevoel geeft alsof je daadwerkelijk die Alpencol aan het beklimmen bent. Dankzij de virtuele vertanding kan je alle mogelijke verzetten kiezen, zodat je deze col ook boven komt. 

Tot slot is het afstellen van de smart bike zeer gebruiksvriendelijk. Je kan jouw gegevens van een bikefitting inladen, je lichaamsgegevens invoeren of een foto van je fiets maken, zodat de Wahoo KICKR BIKE perfect op jouw lichaam afgesteld wordt.

Voordelen:

+ Breed bereik dankzij 2500 Watt vermogen: kan stijgingen tot 20% en dalingen tot -15% simuleren

+ Dankzij vijf afstelpunten tot op de millimeter aan te passen aan jouw wensen

+ Dankzij de virtuele vertanding kan je voor elk mogelijk verzet kiezen

+ WiFi-connectiviteit, voor de meest soepele fietservaring 

Nadelen: 

- Heeft geen scherm of houder voor tablet of telefoon

- De klikpedalen worden niet standaard meegeleverd

Shop de Wahoo KICKR Bike

En ontdek de ongelooflijke indoor fietservaring

Shop een Wahoo KICKR Bike

Tacx NEO BIKE

Tacx NEO Bike Smart bike
Tacx NEO Bike Smart bike / 📸 (c) Garmin/Tacx

Dat Tacx haar eerste smart bike heeft vernoemd naar een van de populairste direct drive fietstrainers op de markt, zegt veel. Met de Tacx NEO Bike mag je dezelfde kwaliteit verwachten, maar eigenlijk zelfs nog een stukje beter. Want zeg nou zelf: hoe vet is het dat de kracht van de ingebouwde ventilatoren bepaalt wordt door het vermogen dat jij trapt of de hartslag die je registreert? En hoe gaaf is het dat je ook ondergronden als kasseien en gravel als zodanig zult voeten?

Je kan daarnaast uit alle mogelijke versnellingen kiezen. Welke je kiest maakt niet uit, ze worden allemaal probleemloos nagebootst, zodat je hellingen tot maximaal 25% kunt bestormen. Dankzij een tablethouder ligt de Zwift-wereld aan je voeten.

Het is nog goed om te melden dat je de Tacx NEO Bike heel makkelijk op jouw lichaamsmaten afstelt. Gebruik je de smart bike met meerdere personen? Dan pas je de geometrie van de NEO Bike in een handomdraai aan.

Voordelen:

+ Kan hellingspercentages tot 25% simuleren, met een nauwkeurigheid van 1%

+ Erg stil, wat je huisgenoten fijn zullen vinden 

+ Eenvoudig te switchen tussen gebruikers 

+ Jouw vermogen en hartslagen sturen ingebouwde interactieve ventilatoren aan

Nadelen: 

- Weegt ruim 50 kg, en is dus niet eenvoudig te verplaatsen

- De klikpedalen worden niet standaard meegeleverd

Shop de Tacx NEO Bike

Een van de topmodellen op de markt!

Shop een Tacx NEO Bike

TrueKinetix TrueBike

TrueKinetix TrueBike Smart bike / 📸 (c) TrueKinetix

Dat de TrueKinetix TrueBike een CES Innovation Award heeft gewonnen mag geen verrassing zijn. De aandrijving die gebaseerd is op robotica mag gerust revolutionair genoemd worden. De TrueBike maakt immers duizenden berekeningen per seconde om jouw de weerstand zo nauwkeurig mogelijk voor te schotelen. De enorm realistische indoor fietservaring die het gevolg is kunnen we alleen maar toejuichen.

Wat opvalt aan de smart bike is het schermpje voor het stuur waar je al jouw trainingsdata, maar ook voorgeprogrammeerde trainingen zult terugvinden. Uiteraard is het ook mogelijk om via Zwift te trainen. Dankzij de WiFi-connectiviteit zal het fietsen in deze virtuele wereld bijzonder soepel verlopen.

Net als de andere smart bikes is de TrueKinetix TrueBike volledig naar wens af te stellen, óók wanneer je hem met meerdere personen gebruikt.

Voordelen:

+ Erg krachtig: genereert een weerstand tot 2600 Watt en hellingen van 26%

+ Netstroom niet nodig, jouw fietsenergie laadt de accu op

+ Volledig configureerbaar scherm met al jouw trainingsdata

+ Soepele trainingen dankzij WiFi-connectiviteit

Nadelen: 

- De gekozen cranklengte is achteraf niet aan te passen

- De klikpedalen worden niet standaard meegeleverd

Shop de TrueKinetix TrueBike

Een supper innovatieve indoor bike!

Shop een TrueKinetix TrueBike

De beste smart fietstrainers

Hieronder nemen we je mee langs drie populaire smart fietstrainers. Het is geen toeval dat deze drie trainers allemaal tot de direct drive fietstrainers behoren. Benieuwd naar uitgebreide informatie over deze trainers? Dan vind je deze terug in onze deep-dive over direct drive fietstrainers. In het artikel dat je nu leest, behandelen we de drie beste smart fietstrainers op hoofdlijnen.

De Tacx NEO direct drive fietstrainer / 📸 (c) Garmin/Tacx

Tacx NEO 

Een van de allereerste topsegment smart fietstrainers op de markt. De Tacx NEO blinkt uit qua realistische simulatie van hellingspercentages, veranderingen in de weerstand én de ondergrond. Daarnaast is de NEO bijzonder stil, wat vooral jouw huisgenoten een pluspunt zullen vinden. De trainer is nogal prijzig, maar je krijgt er heel veel kwaliteit voor terug!

Meer informatie over de Tacx NEO fietstrainer.

Shop de Tacx NEO

Een van de allereerste topsegment smart fietstrainers!

Shop een Tacx NEO

Wahoo KICKR POWER

Net als de Tacx NEO, is de Wahoo KICKR POWER er al vanaf het begin bij. Met deze smart fietstrainer ervaar je de kwaliteit die Wahoo gewend is om te leveren. Dit merk je zowel aan de kracht van de stille elektromotor, maar ook aan de nauwkeurigheid en het zijdelings meebewegen van de trainer voor een optimale fietservaring. De KICKR POWER kan via WiFi verbonden worden aan apps, apparaten en software, zodat de verbinding altijd stabiel blijft.

Meer informatie over de Wahoo KICKR POWER fietstrainer.

Shop de Wahoo KICKR POWER

En ontdek de topkwaliteit waar Wahoo bekend om staat

Shop een Wahoo KICKR POWER

Elite Direto

Met de Elite Direto smart fietstrainer kan je jouw prestaties continu optimaliseren. Zo wordt jouw pedaalslag op liefst 24 punten gemeten, zodat je altijd kan inzien waar verbeteringen mogelijk zijn. Ook de Direto is krachtig en simuleert daarmee stijgingspercentages van 24% zonder problemen. Verder blinkt de Elite Direto uit qua gebruiksgemak. Wanneer hij uit de doos komt, heb je alleen nog een cassette nodig en je kunt aan de slag!

Meer informatie over de Elite Direto fietstrainer.

Shop de Elite Direto

Profiteer van ultiem gebruiksgemak én topprestaties

Shop een Elite Direto

Klaar om te trainen?

Nu je weet welke zes smart bikes & fietstrainers het populairste zijn en welke voor- en nadelen ze hebben, kan je eenvoudiger de keuze maken welk type bij jouw wensen past. 

Ben je nog niet overtuigd of een smart bike of een smart fietstrainer voor jou de beste keuze is? Wij schreven eerder ook artikelen over de beste fietstrainers, de beste direct drive fietstrainers én de beste wheel on trainers. Is het virtueel fietsen überhaupt nieuw voor je? Dan is ons artikel ‘Thuis fietsen: hoe begin je?’ een aanrader!

No items found.