Indoor trainen

Virtueel fietsen. Op zolder de Mont Ventoux beklimmen

Vanuit je eigen paincave trainen waar je maar wilt. Of wedstrijdjes rijden tegen renners uit andere landen. Maak kennis met de wereld van virtueel fietsen.

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo

Waar je vroeger als je het gure weer buiten wilde ontvluchten door binnen te fietsen veroordeeld was tot een rollerbank of analoge wheel on fietstrainer waarop je in het luchtledige aan het trappen was, kun je tegenwoordig vanuit je eigen huis (of schuur) virtueel op de mooiste plekken ter wereld fietsen. Of je nou de Mont Ventoux, Alpe d’Huez of Stelvio wilt beklimmen, de Vlaamse klassiekers zelf eens wilt rijden of wedstrijdjes wilt doen tegen je vrienden in een fictieve wereld: het kan tegenwoordig allemaal met virtuele trainingsapps als Zwift, MyWhoosh of RGT.

Wat heb je nodig om virtueel thuis te fietsen?

Het ‘enige’ dat je daarvoor nodig hebt, is een (smart) wheel on of direct drive fietstrainer, of een smartbike en een virtuele trainingsapp. Wil je meer informatie over welke fietstrainer je nodig hebt? Lees dan ook ons artikel over hoe je begint met thuis fietsen en wat je nodig hebt voor een indoor setup. Hierin bespreken we de verschillende mogelijkheden voor goede fietstrainers met simulatie functies en behandelen we de mogelijkheden van elke type trainer. De meeste gerespecteerde merken in fietstrainers (Tacx, Elite, Wahoo en Bkool) hebben eigen trainingssoftware, die je bij aankoop standaard tot je beschikking hebt. 

Welke virtuele fiets app?

De mogelijkheden binnen deze software verschillen, maar over het algemeen geldt dat je bij merkeigen software alleen tegen andere gebruikers van dat merk kunt fietsen. Wahoo X en de Bkool Cycling App vormen daarop een uitzondering, maar daarvoor heb je, zelfs als Wahoo-gebruiker, een abonnement nodig. En ook voor de Bkool Cycling App zul je, na een proefperiode van 30 dagen, een betaald abonnement moeten aanschaffen.

Zwift

Als je indoor trainingssoftware en virtueel fietsen zegt, dan zegt je bijna automatisch Zwift. De app toverde het traditionele ‘Tacxen’ om in een heuse game-ervaring. Helemaal met een smart fietstrainer, die hierdoor ging werken als een simulator, wordt het fietsen thuis gewoon leuk. Binnen Zwift kun je onderdeel worden van een community of met je vrienden afspreken om een social ride te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om lekker zelf een rondje te maken, of een van je Fondo-trainingen in Zwift importeren en afwerken.

En qua trainingsrondjes zijn de keuzes eindeloos. Zo heeft Zwift een aantal basiswerelden (al dan niet fictief), simulaties van echte beklimmingen en parcoursen in bestaande steden. Ben je toe aan iets meer uitdaging dan kun je ervoor kiezen om eens een wedstrijdje te rijden. Ook daarbinnen zijn de mogelijkheden legio, en maakt het niets uit welk niveau je hebt. Er is altijd wel een race of startgroep die bij jouw niveau past. Kies je voor een groepsrit, of het nou met ‘vreemden’ of met je vrienden is, dan kun je onderweg via de chatfunctie met elkaar praten.

Zwift virtueel fietsen
De fietsbeleving

Hoewel de visuals van Zwift niet altijd even realistisch zijn, is de fietsbeleving van deze virtueel fietsen app dat absoluut wel. Ga je een berg op of fiets je met tegenwind? Dan merk je al meteen dat het een stuk zwaarder wordt om de pedalen rond te krijgen en zal je snelheid teruglopen. Maar heb je wind mee, daal je af of kun je bij iemand uit de wind fietsen, dan zal je snelheid oplopen en trappen een stuk lichter gaan. Ook bij verschillende ondergronden zul je je snelheid zien oplopen of afnemen. Daarin is Zwift niet alleen een realistische racefiets simulator, maar ook op de mountainbike of gravelbike is je fietservaring qua weerstand heel realistisch. Trillingen van bijvoorbeeld kasseien of boomwortels zul je echter niet voelen. 

Mogelijkheden en functies

Zwift heeft niet alleen met de mogelijkheid tot het rijden van wedstrijden een flink spelelement toegevoegd aan het virtueel fietsen. Ook als je niet zo van racen houdt, maar je het liever bij het op peil houden van je conditie houdt, word je binnen Zwift flink uitgedaagd en gemotiveerd om regelmatig terug te komen. Zo begin je met een basisoutfit, -fiets en -omgeving, maar unlock je gaandeweg meer nieuwe mogelijkheden, kun je een mooiere fiets kiezen voor je avatar en kun je in nieuwe werelden fietsen. Standaard is dat Zwift je vermogen, snelheid en – indien je een meter draagt – je hartslag weergeeft. 

Abonnementen en tarieven

Wil je nog meer weten over trainen met Zwift? In ons artikel Zwift voor beginners vertellen we je er alles over. Zwift is een op zichzelf staand programma, en kan dus met elk merk fietstrainer communiceren. Daar hangt wel een prijskaartje aan: een abonnement op Zwift kost €14.99 per maand. Het voordeel is wel dat je maandelijks je abonnement stop kunt zetten of kunt pauzeren. Vooral dat pauzeren is handig in de zomer, of als het langere tijd mooi weer is, want daarmee raak je geen gegevens kwijt.

Wahoo

Wahoo X

Ben je een echte Wahooligan en blijf je daarom liever bij de software van Wahoo? Dan is Wahoo X het perfecte lidmaatschap waarmee je virtueel kunt fietsen. Binnen dit abonnement vallen twee apps: Wahoo SYSTM en Wahoo RGT. In dit artikel zoomen we in op Wahoo RGT.

Wahoo RGT

Recentelijk nam Wahoo Road Grand Tours (RGT) over. Die app vormde de basis voor het meer op het sociale aspect van het fiets gerichte Wahoo RGT.

Wahoo RGT virtueel fietsen
De fietsbeleving

Net als in Zwift rijd je hier in een virtuele wereld, met realistische simulaties tijdens het fietsen. De dertien routes waaruit je kunt kiezen komen uit de ‘echte wereld’: zo kun je onder andere kiezen voor een beklimming van de Paterberg of de Stelvio, of een vlakker criterium. Vooralsnog is Wahoo RGT een stuk minder populair dan Zwift, wat je ook zal merken wanneer je aan het fietsen gaat: er zijn simpelweg veel minder sportievelingen ingelogd.

Mogelijkheden en functies

Wahoo RGT biedt de mogelijkheid om de GPX-route van je favoriete trainingsrondje in te laden, zodat je ook als het slecht weer is gewoon je vertrouwde route kunt fietsen. RGT simuleert daarbij dan wel de stijgingspercentages, maar voor de omgeving en ondergrond zul je op je eigen verbeeldingskracht moeten vertrouwen.

Abonnementen en tarieven

Net als Zwift kost een Wahoo X-lidmaatschap €14.99 per maand en is het maandelijks opzegbaar. Sluit je meteen een jaarabonnement af, dan ben je met € 149.- iets goedkoper uit.

Rouvy

Net als Zwift is Rouvy een onafhankelijk app waarmee je virtueel kunt fietsen. Je hebt dus niet per se een bepaald merk fietstrainer nodig om de app te gebruiken: vrijwel alle smart fietstrainers kunnen aan Rouvy gekoppeld worden. 

De fietsbeleving

De virtuele wereld waarin je met Rouvy fietst is echter niet geanimeerd, maar bestaat uit video’s in hoge resolutie van routes en beklimmingen van over de hele wereld. Daarin komt Rouvy overeen met Wahoo RGT, alleen beperkt Rouvy zich niet tot 13 keuzes, maar heb je keuze uit een database met meer dan 10.000 videoroutes. Door middel van augmented reality fietst je avatar dus ‘echt’ de Alpe d’Huez op, en heb je met OmniMode de mogelijkheden om ook daadwerkelijk om je heen te kijken. 

Mogelijkheden en functies

Qua geregistreerde data doet Rouvy zeker niet onder voor Zwift. Naast snelheid, hartslag, wattage en stijgingspercentage toont Rouvy tijdens je rit (door middel van de Activity Stats overlay) ook gegevens als TSS, IF, vermogen, FTP en cadans. Zowel in Zwift als in Rouvy kun je kiezen voor zowel wedstrijden als trainingen, heb je de mogelijkheid om de weerstand tijdens het fietsen aan te passen en kun je eigen trainingen (zoals uit je trainingsschema van Fondo) inladen. 

Hoewel Rouvy wel de mogelijkheid heeft om andere fietsers in jouw trainingsrondje te zien, is de app een stuk minder sociaal ingestoken dan Zwift. Zo zie je binnen Rouvy vooral welke renners er bij jou in de buurt fietsen (met daarbij wat basisgegevens als wattage en de afstand tot jou), maar daar houdt de interactie dan ook wel op. Je kunt niet, zoals in Zwift, met deze mensen communiceren of aansluiten bij een social ride.

Kosten en tarieven

En ook qua kosten ontlopen de abonnementen op beide virtueel fietsen apps elkaar niet veel. Voor een maandelijks betaald abonnement op Rouvy ben je €15.- per maand kwijt.

Alternatieve apps om virtueel te fietsen

Zwift, Wahoo RGT en Rouvy zijn slechts een kleine greep uit de apps waarmee je virtueel kunt fietsen. Binnen deze apps gecombineerd zijn de mogelijkheden al eindeloos, maar ben je daarop uitgekeken dan kun je apps als Fulgaz, Kinomap, Bkool en de Tacx Training app nog proberen. Voor deze apps heb je een (betaald) abonnement nodig, maar als je nog twijfelt welke het beste bij je past kun je de meeste tenminste 14 dagen gratis proberen. Zo krijg je bijna zin in die gure winterdagen!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo