Waar je vroeger als je het gure weer buiten wilde ontvluchten door binnen te fietsen veroordeeld was tot een rollerbank of analoge wheel on fietstrainer waarop je in het luchtledige aan het trappen was, kun je tegenwoordig vanuit je eigen huis (of schuur) virtueel op de mooiste plekken ter wereld fietsen. Of je nou de Mont Ventoux, Alpe d’Huez of Stelvio wilt beklimmen, de Vlaamse klassiekers zelf eens wilt rijden of wedstrijdjes wilt doen tegen je vrienden in een fictieve wereld: het kan tegenwoordig allemaal met virtuele trainingsapps als Zwift, Rouvy of MyWhoosh.

Wat heb je nodig om virtueel thuis te fietsen?

Het ‘enige’ dat je daarvoor nodig hebt, is een (smart) wheel on of direct drive fietstrainer, of een smartbike en een virtuele trainingsapp. Wil je meer informatie over welke fietstrainer je nodig hebt? Lees dan ook ons artikel over hoe je begint met thuis fietsen en wat je nodig hebt voor een indoor setup. Hierin bespreken we de verschillende mogelijkheden voor goede fietstrainers met simulatie functies en behandelen we de mogelijkheden van elke type trainer. De meeste gerespecteerde merken in fietstrainers (Tacx, Elite, Wahoo en Bkool) hebben eigen trainingssoftware, die je bij aankoop standaard tot je beschikking hebt. 

Shop een smart fietstrainer

Zodat jij binnenkort kunt trainen op Zwift!

Shop een Tacx trainer Shop een Wahoo trainer

Welke virtuele fiets app?

De mogelijkheden binnen deze software verschillen, maar over het algemeen geldt dat je bij merkeigen software alleen tegen andere gebruikers van dat merk kunt fietsen. Zwift, Rouvy en BKOOL zijn enkele platformen die daarop de uitzondering vormen

Zwift

Als je indoor trainingssoftware en virtueel fietsen zegt, dan zegt je bijna automatisch Zwift. De app toverde het traditionele ‘Tacxen’ om in een heuse game-ervaring. Helemaal met een smart fietstrainer, die hierdoor ging werken als een simulator, wordt het fietsen thuis gewoon leuk. Binnen Zwift kun je onderdeel worden van een community of met je vrienden afspreken om een social ride te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om lekker zelf een rondje te maken, of een van je Fondo-trainingen in Zwift importeren en afwerken.

En qua trainingsrondjes zijn de keuzes eindeloos. Zo heeft Zwift een aantal basiswerelden (al dan niet fictief), simulaties van echte beklimmingen en parcoursen in bestaande steden. Ben je toe aan iets meer uitdaging dan kun je ervoor kiezen om eens een wedstrijdje te rijden. Ook daarbinnen zijn de mogelijkheden legio, en maakt het niets uit welk niveau je hebt. Er is altijd wel een race of startgroep die bij jouw niveau past. Kies je voor een groepsrit, of het nou met ‘vreemden’ of met je vrienden is, dan kun je onderweg via de chatfunctie met elkaar praten.

Zwift virtueel fietsen
De fietsbeleving

Hoewel de visuals van Zwift niet altijd even realistisch zijn, is de fietsbeleving van deze virtueel fietsen app dat absoluut wel. Ga je een berg op of fiets je met tegenwind? Dan merk je al meteen dat het een stuk zwaarder wordt om de pedalen rond te krijgen en zal je snelheid teruglopen. Maar heb je wind mee, daal je af of kun je bij iemand uit de wind fietsen, dan zal je snelheid oplopen en trappen een stuk lichter gaan. Ook bij verschillende ondergronden zul je je snelheid zien oplopen of afnemen. Daarin is Zwift niet alleen een realistische racefiets simulator, maar ook op de mountainbike of gravelbike is je fietservaring qua weerstand heel realistisch. Trillingen van bijvoorbeeld kasseien of boomwortels zul je echter niet voelen. 

Mogelijkheden en functies

Zwift heeft niet alleen met de mogelijkheid tot het rijden van wedstrijden een flink spelelement toegevoegd aan het virtueel fietsen. Ook als je niet zo van racen houdt, maar je het liever bij het op peil houden van je conditie houdt, word je binnen Zwift flink uitgedaagd en gemotiveerd om regelmatig terug te komen. Zo begin je met een basisoutfit, -fiets en -omgeving, maar unlock je gaandeweg meer nieuwe mogelijkheden, kun je een mooiere fiets kiezen voor je avatar en kun je in nieuwe werelden fietsen. Standaard is dat Zwift je vermogen, snelheid en – indien je een meter draagt – je hartslag weergeeft. 

Abonnementen en tarieven

Wil je nog meer weten over trainen met Zwift? In ons artikel Zwift voor beginners vertellen we je er alles over. Zwift is een op zichzelf staand programma, en kan dus met elk merk fietstrainer communiceren. Daar hangt wel een prijskaartje aan: een abonnement op Zwift kost €14.99 per maand. Het voordeel is wel dat je maandelijks je abonnement stop kunt zetten of kunt pauzeren. Vooral dat pauzeren is handig in de zomer, of als het langere tijd mooi weer is, want daarmee raak je geen gegevens kwijt.

Rouvy

Net als Zwift is Rouvy een onafhankelijk app waarmee je virtueel kunt fietsen. Je hebt dus niet per se een bepaald merk fietstrainer nodig om de app te gebruiken: vrijwel alle smart fietstrainers kunnen aan Rouvy gekoppeld worden. 

De fietsbeleving

De virtuele wereld waarin je met Rouvy fietst is echter niet geanimeerd, maar bestaat uit video’s in hoge resolutie van routes en beklimmingen van over de hele wereld. Binnen Rouvy heb je keuze uit een database met meer dan 10.000 videoroutes. Door middel van augmented reality fietst je avatar dus ‘echt’ de Alpe d’Huez op, en heb je met OmniMode de mogelijkheden om ook daadwerkelijk om je heen te kijken. 

Mogelijkheden en functies

Qua geregistreerde data doet Rouvy zeker niet onder voor Zwift. Naast snelheid, hartslag, wattage en stijgingspercentage toont Rouvy tijdens je rit (door middel van de Activity Stats overlay) ook gegevens als TSS, IF, vermogen, FTP en cadans. Zowel in Zwift als in Rouvy kun je kiezen voor zowel wedstrijden als trainingen, heb je de mogelijkheid om de weerstand tijdens het fietsen aan te passen en kun je eigen trainingen inladen. 

Hoewel Rouvy wel de mogelijkheid heeft om andere fietsers in jouw trainingsrondje te zien, is de app een stuk minder sociaal ingestoken dan Zwift. Zo zie je binnen Rouvy vooral welke renners er bij jou in de buurt fietsen (met daarbij wat basisgegevens als wattage en de afstand tot jou), maar daar houdt de interactie dan ook wel op. Je kunt niet, zoals in Zwift, met deze mensen communiceren of aansluiten bij een social ride.

Kosten en tarieven

En ook qua kosten ontlopen de abonnementen op beide virtueel fietsen apps elkaar niet veel. Voor een maandelijks betaald abonnement op Rouvy ben je €15.- per maand kwijt.

BKOOL

Een ander alternatief is het Spaanse merk BKOOL. Dit platform noemt zichzelf de meest realistische simulator ter wereld, en misschien zit daar wel wat in. Door het aanbieden van honderden, zo niet duizenden mogelijke routes ervaar je op dat vlak in ieder geval op en top realisme.

BKOOL
De fietsbeleving

De fietsbeleving in BKOOL is heel fijn. Dit omdat je best wel wat keuze hebt op wat voor manier je de rit wilt laten afspelen op je scherm.  Zo kan je schakelen tussen 2D, 3D, kaart én een real-life video. Zelfs bij een keuze voor 2D - wat de meest eenvoudige optie lijkt - heb je nog de keuze uit verschillende kaarten en satellietbeelden. De 3D optie daarentegen komt al dicht bij het origineel, maar de meest realistische omgeving ervaar je natuurlijk wanneer je gebruik maakt van de real-life video optie.

Net als bij andere virtuele platformen bepaalt de kracht die jij op de pedalen zet - je vermogen - de snelheid. En ook binnen BKOOL geldt: een stijgend wegoppervlak betekent meer zwaartekracht en dus meer rolweerstand. Fiets je in het wiel van een ander? Dan zal je minder luchtweerstand ervaren. Daarnaast erg tof: ook het weer verandert binnen BKOOL. Regent het op de Alpe d'Huez of sneeuwt het op de Oude Kwaremont? Dan zie je dat terug in de virtuele wereld dankzij de BKOOL Real Weather Simulator.

Mogelijkheden en functies

Goed nieuws voor diegenen die BKOOL een kans willen geven: het platform is compatible met heel veel merken indoortrainers en sensoren. Denk hierbij onder andere aan Elite, Polar, Saris, SRM, Tacx en Wahoo.

Wanneer je bent ingelogd in BKOOL heb je niet alleen de mogelijkheid om simpelweg routes te rijden, maar kan je ook meedoen aan live wedstrijden en leagues (een serie wedstrijden). Een andere optie is het uitvoeren van specifieke, gestructureerde workouts, om je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Welke mogelijkheid je ook kiest: na het afronden van je activiteit kan deze automatisch geüpload worden naar Strava, Garmin en TrainingPeaks.

Abonnementen en tarieven

Helaas is ook BKOOL niet gratis. Wanneer je op de website van BKOOL een account aanmaakt, dan kan je gebruik maken van een proefperiode van 30 dagen. Na deze periode gaat jouw account over in een abonnement. Je hebt hierbij de keuze uit drie abonnementsvormen met bijbehorende prijzen: € 11.- voor een maandabonnement, € 110.- voor een jaarabonnement en € 129.- voor een familie jaarabonnement. Bij deze laatste variant kunnen in totaal drie familieleden van BKOOL gebruik maken.

Alternatieve apps om virtueel te fietsen

Zwift, Rouvy en BKOOL zijn slechts een kleine greep uit de apps waarmee je virtueel kunt fietsen. Binnen deze apps gecombineerd zijn de mogelijkheden al eindeloos, maar ben je daarop uitgekeken dan kun je apps als Fulgaz, Kinomap, MyWhoosh en de Tacx Training app nog proberen. Voor deze apps heb je een (betaald) abonnement nodig, maar als je nog twijfelt welke het beste bij je past kun je de meeste tenminste 14 dagen gratis proberen. Zo krijg je bijna zin in die gure winterdagen!

No items found.