Een nuancering is wel op zijn plaats. Het indoor wielrennen wordt zeker steeds populairder, maar vindt met name nog plaats in de wintermaanden als het buiten koud en nat is. Maar met een goede ventilator is het indoor fietsen het hele jaar door goed mogelijk. Ideaal wanneer je een strak trainingsprogramma volgt of wanneer je simpelweg thuis moet zijn, maar wel wilt fietsen.

Binnen trainen? Indoor trainingsschema’s zijn bijzonder effectief

Trainen op een indoor fietstrainer heeft enkele grote voordelen. Zo ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden zoals lage temperaturen, gladheid en wind. Dit zijn immers factoren die jouw trainingen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Wanneer je bijvoorbeeld op hartslag traint, zal je merken dat je deze in de kou minder makkelijk de hoogte in krijgt. Het is dan best lastig om een blokje in de juiste zone af te werken. Daarnaast bouw je bij gladheid toch wat extra veiligheid in, waardoor je ongemerkt niet alles uit jouw lichaam (en dus training) haalt.

Een ander voordeel van het binnen trainen is het feit dat jouw voortgang heel eenvoudig te meten is, met 100% zuivere data. Het maakt van de indoor fietstrainer en software zoals Zwift of MyWhoosh jouw beste trainingsmaten.

Elke losse training en elk fiets trainingsschema van Fondo is indoor te fietsen, mits je een Fondo Pro abonnement hebt. De Fondo app heeft echter ook een aantal specifieke indoor trainingsprogramma’s. Tijdens deze programma’s ga je aan de slag met een variëteit aan indoor trainingen. Denk hierbij aan krachttrainingen, cadanstrainingen en bloktrainingen.

Indoor fietsen

Binnen fietsen op een indoor fietstrainer

Om het indoor fietsen zo effectief én leuk mogelijk te maken doe je er goed aan om voor één van onderstaande type indoor fietstrainers te kiezen.

De wheel-on fietstrainer

Dit type indoor trainer is relatief goedkoop. Wanneer je een wheel-on fietstrainer hebt aangeschaft, kan je jouw racefiets er makkelijk op zetten, waarbij jouw achterwiel tegen een rol aankomt. Het achterwiel zorgt vanwege de weerstand van de rol voor de aandrijving.

Lees ook onze uitgebreide uitleg over de wheel-on fietstrainer.

Shop een wheel-on fietstrainer

Zet jouw achterwiel tegen een weerstandsrol

Shop een Tacx Shop een Wahoo

De direct drive fietstrainer

Op het eerste gezicht lijkt de direct drive fietstrainer minder ideaal. Immers, je moet een cassette op deze fietstrainer monteren (als deze niet meegeleverd wordt) én ook nog eens het achterwiel uit jouw racefiets halen voordat je kunt gaan fietsen. 

Toch is deze smart trainer razend populair. Dat komt juist omdat je jouw racefiets direct op de fietstrainer monteert, en daardoor het vermogen dat jij levert 1-op-1 doorgezet wordt naar de fietstrainer. Het resultaat is een superrealistische indoor fietservaring.

Lees ook onze uitgebreide uitleg over de direct drive fietstrainer.

Shop een direct drive fietstrainer

Zet jouw fiets eenvoudig op de fietstrainer

Shop een Tacx Shop een Wahoo

De smart bike fietstrainer

Er is natuurlijk altijd de overtreffende trap. De smartbike – soms ook wel vergeleken met een indoor spinningfiets – biedt veel gebruiksgemak. Je kan jouw racefiets immers gewoon in de schuur laten staan.

Je springt op de smart bike, die perfect op jouw maten afgesteld kan worden, en je begint direct te trappen. Doordat er niet met een rol of een cassette gewerkt wordt, is dit type trainer ook bijzonder stil. Verder is de nauwkeurigheid van de data een groot pluspunt. Het relatief hoge prijskaartje is dan weer een nadeel.

Lees ook onze uitgebreide uitleg over de smartbike en smart fietstrainers.

Shop een direct drive fietstrainer

Zet jouw fiets eenvoudig op de fietstrainer

Shop een Tacx Shop een Wahoo

Maak indoor fietsen leuker met MyWhoosh, Zwift en andere programma’s

Binnen wielrennen kan een mentale uitdaging zijn. Platformen zoals MyWhoosh en Zwift kunnen echter uitkomst bieden. Zo verander je het opgesloten gevoel tijdens het fietsen naar een videogame waarin jij het hoofdpersonage speelt. Ontdek mooie, nieuwe routes, beklim een virtuele Alpenreus of doe mee aan social rides of wedstrijden. Er zijn voldoende mogelijkheden. 

Zwift is veruit het populairste platform. We raden dan ook aan om deze uitgebreide uitleg over Zwift te lezen. Er zijn echter meerdere programma’s die het binnen wielrennen aantrekkelijker maken. Zo heb je bijvoorbeeld ook de trainingssoftware van Tacx of andere goede en bewezen alternatieven zoals MyWhoosh, Bkool en Rouvy.

Fiets, ventilator, trainermat. Wat heb je nodig voor het indoor fietsen?

In de basis heb je een aantal zaken nodig om jouw indoor wielren ervaring zo optimaal mogelijk te maken. Dat zijn:

De vereiste van een fiets en een indoor fietstrainer spreken natuurlijk voor zich. Een account of abonnement op één van de eerder beschreven trainingssoftware opties is een derde must-have. Zo kan je niet alleen gerichter fietsen, maar je maakt het indoor fietsen op deze manier een stuk veelzijdiger en aangenamer.

Als je echt wilt gaan trainen, dan loont het de moeite om na te denken over de aanschaf van een hartslagmeter. Via de fietstrainer kan je jouw vermogen en cadans al goed in kaart brengen, maar koppel je deze gegevens óók aan jouw hartslagdata, dan kan je jouw trainingsanalyse alleen maar verrijken. Voor de echte datafreaks zeker een toegevoegde waarde. Ook goed om aan te geven: ben je van plan om indoor wedstrijden te fietsen, dan kunnen sommige van deze wedstrijden het dragen van een hartslagmeter verplichten.

Zwift ventilator

Tot slot nog twee tips om jouw indoor fietservaring een extra boost te geven: zoek naar een trainermat en een ventilator. 

Die trainermat leg je onder jouw fietstrainer en dient twee doelen. Enerzijds vangt de mat het zweet op, waardoor jouw vloer niet aangetast wordt door het zout. Anderzijds dempt zo’n mat het geluid van de fietstrainer aanzienlijk. Dat zullen jouw huisgenoten en/of buren zeker waarderen.

Een ventilator spreekt voor zich. Het mag je niet verbazen dat je bij het indoor fietsen geen profijt hebt van rijwind. Kortom: je gaat hoe dan ook zweten, zéker als je ook tijdens de warmere maanden binnen fietst. Een simpele ventilator doet dan wonderen. Let wel goed op, voornamelijk bij de smart bike fietstrainers zitten al ventilatoren ingebouwd. Wel zo handig.

Tot zover dit artikel over indoor fietsen. Het moge duidelijk zijn dat binnen fietsen een erg positief effect kan hebben op jouw voortgang als fietser. Geef het een kans en merk het resultaat.

Veel indoor trainingsplezier!

No items found.