Een nuancering is wel op zijn plaats. Het klopt dat indoor fietsen met name gunstig is wanneer het buiten koud en/of nat is. Maar vergis je niet: indoor trainingen zijn het hele jaar door uit te voeren. En stiekem zijn die trainingen nog bijzonder effectief ook!

Trainingsschema’s voor het indoor fietsen

Trainen op een indoor fietstrainer heeft enkele grote voordelen. Zo ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden zoals lage temperaturen, gladheid en wind. Dit zijn immers factoren die jouw trainingen aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Train jij bijvoorbeeld op hartslag? Je gaat merken dat je jouw hartslag in de kou minder makkelijk de hoogte in krijgt. Dat is dan best lastig wanneer je een blokje in jouw D3-zone moet afwerken. Daarnaast bouw je bij gladheid toch wat extra veiligheid in, waardoor je ongemerkt niet alles uit jouw lichaam (en dus training) haalt.

Indoor fietsen

Een ander voordeel van het indoor fietsen is het feit dat jouw voortgang heel eenvoudig te meten is, met 100% zuivere data. Het maakt van de indoor fietstrainer en software zoals Zwift jouw beste trainingsmaten.

Op een racefiets indoor trainen krijgt af en toe het stempel ‘geestdodend’. Een afwisselend trainingsprogramma is een deel van de uitkomst. Je gaat zo immers op een leuke wijze, gericht toewerken naar jouw doelen. Daarnaast ga je merken dat je de uren die je binnen op jouw fietstrainer zit steeds gemakkelijker wegtrapt. Als je doorzet en je aan het schema houdt, ga je snel progressie maken.

Peter Zijerveld, talentcoach van de KNWU roemt de veelzijdigheid van het binnen trainen: “Ik vind het een geweldig trainingsmiddel. Je kunt trainen op kracht, maar bijvoorbeeld ook op sprintjes. Je kunt hoogintensieve sets doen, of een wedstrijd op Zwift. Echt, waar je zin in hebt. Juist de afwisseling van al die trainingsvormen is mooi en goed voor het lichaam.”

Indoor fietsen trainingsschema

Iedere training binnen Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU, is indoor te fietsen op Zwift, mits je een Fondo Pro abonnement hebt. De Fondo app heeft echter ook een aantal specifieke indoorprogramma’s. Tijdens deze programma’s ga je aan de slag met een variëteit aan trainingen. Denk hierbij aan krachttrainingen, cadanstrainingen en bloktrainingen.

De indoor fietstrainer

Om het indoor fietsen zo effectief én leuk mogelijk te maken doe je er goed aan om voor één van onderstaande type indoor fietstrainers te kiezen.

De wheel-on fietstrainer

Dit type indoor trainer is relatief goedkoop. Wanneer je een wheel-on fietstrainer hebt aangeschaft, kan je jouw racefiets er makkelijk op zetten, waarbij jouw achterwiel tegen een rol aankomt. Het achterwiel zorgt vanwege de weerstand van de rol voor de aandrijving.

De direct drive fietstrainer

Op het eerste gezicht lijkt de direct drive fietstrainer minder ideaal. Immers, je moet een cassette op deze fietstrainer monteren (als deze niet meegeleverd wordt) én ook nog eens het achterwiel uit jouw racefiets halen voordat je kunt gaan fietsen.

Waarom dit type trainer dan razend populair is? Simpel.

Omdat je jouw racefiets direct op de fietstrainer monteert, wordt het vermogen dat jij levert 1-op-1 doorgezet naar de fietstrainer. Het resultaat? Een superrealistische indoor fietservaring.

De smart bike fietstrainer

Er is natuurlijk altijd de overtreffende trap. De smartbike – soms ook wel vergeleken met een indoor spinningfiets – biedt veel gebruiksgemak. Je kan jouw racefiets immers gewoon in de schuur laten staan.

Je springt op de smart bike, die perfect op jouw maten afgesteld kan worden, en je begint direct te trappen. Doordat er niet met een rol of een cassette gewerkt wordt, is dit type trainer ook bijzonder stil. Verder is de nauwkeurigheid van de data een groot pluspunt. Het relatief hoge prijskaartje is dan weer een nadeel.

Indoor fietsen op Zwift

Zoals eerder in dit artikel aangegeven: indoor fietsen kan een mentale uitdaging zijn.

Een platform zoals Zwift kan echter uitkomst bieden. Zo verander je het opgesloten gevoel van indoor fietsen naar een videogame waarin jij het hoofdpersonage speelt. Ontdek mooie, nieuwe routes, beklim een virtuele Alpenreus of doe mee aan social rides of wedstrijden. Er zijn voldoende mogelijkheden. Eerder schreven wij al een uitgebreide uitleg over Zwift.

Zwift is veruit het populairste platform, maar uiteraard zijn er meerdere opties. Zo heb je bijvoorbeeld ook de trainingssoftware van Wahoo en Tacx. Daarnaast zijn ook Bkool, Rouvy en Kinomap goede en bewezen alternatieven.

Racefiets, Zwift, ventilator, … Wat hebje nodig voor het indoor fietsen?

In de basis heb je twee zaken nodig om te kunnen indoor fietsen: een fiets en een indoor fietstrainer.

Wil je jouw trainingen een stuk veelzijdiger en aangenamer maken? Dan is een account of abonnement op één van de eerder beschreven trainingssoftware opties een derde must-have.

Als je echt wilt gaan trainen, dan loont het de moeite om na te denken over de aanschaf van een hartslagmeter. Via de fietstrainer kan je jouw vermogen en cadans al goed in kaart brengen. Koppel je deze gegevens met jouw hartslagdata, dan kan je jouw trainingsanalyse alleen maar verrijken.

Zwift ventilator

Tot slot nog twee tips om jouw indoor fietservaring een extra boost te geven: zoek naar een trainermat en een ventilator.

Die mat leg je onder jouw fietstrainer en dient twee doelen. Enerzijds vangt de mat het zweet op, waardoor jouw vloer niet aangetast wordt. Anderzijds dempt zo’n mat het geluid van de fietstrainer aanzienlijk. Dat zullen jouw huisgenoten en/of buren zeker waarderen.

Een ventilator spreekt voor zich. Het mag je niet verbazen dat je bij het indoorfietsen geen profijt hebt van rijwind. Kortom: je gaat hoe dan ook zweten. Een simpele ventilator doet wonderen, al kan je ook op dit vlak investeren. Bijvoorbeeld in de Wahoo KICKR HEADWIND. Let wel goed op, voornamelijk bij de smart bike fietstrainers zitten al ventilatoren ingebouwd. Wel zo handig.

Tot zover dit artikel over indoor fietsen. Het moge duidelijk zijn dat binnenfietsen – ondanks wat velen denken – juist erg positief kan uitwerken op jouw voortgang als fietser. Geef het een kans en merk het resultaat.

Veel indoor trainingsplezier!

No items found.