Fietstrainers vergelijken – voor welk type ga je?

De markt van indoor fietstrainers is een grote. Met vele typen, modellen en merken kan je al snel het overzicht kwijt raken, wat het lastig maakt om de juiste beslissing te kunnen nemen. Om de verschillende fietstrainers goed te kunnen vergelijken hebben wij de opties in drie categorieën verdeeld. Per categorie kijken we in deze fietstrainer review naar de voor- en nadelen en lichten we drie populaire fietstrainer keuzes uit. Het gaat om de categorieën:

Is de Wahoo KICKR de beste fietstrainer? / 📸 (c) Wahoo

De voor- en nadelen van smart bikes

Voordeel: plug & play

Het absolute grootste voordeel van een smart bike is het feit dat dit een trainer en fiets in één is. Dit bespaart je een hoop gedoe. Je stelt een smart bike één keer af op jouw wensen en lichaamsmaten en je kan jarenlang vooruit. Wanneer je wilt fietsen, spring je de direct op de fiets en je kunt aan de slag.

Voordeel: realistische fietservaring

Doordat de smart bike een combinatie is van een fietstrainer en een fiets, is er geen interruptie in de krachtoverbrenging en de weerstandswisselingen. Jouw fietservaring is nagenoeg één op één, waardoor smart bikes op dit onderdeel veel punten scoren.

Nadeel: gewicht & grootte

Een smart bike is nogal zwaar. Schrik niet als de gewichten boven de 50 kg uitkomen. Dit maakt het direct ook lastiger om dit type fietstrainer na een training aan de kant te schuiven. Sommige smart bikes hebben hulpwieltjes, maar deze verhelpen niet dat het geheel alsnog groot is en dus niet zomaar op te bergen is.

Nadeel: prijs

Smart bikes zijn de absolute top als het op indoor trainen aankomt. En wat goed is, is ook relatief duur. Wanneer je een smart bike wilt aanschaffen, hou dan rekening met een aankoopbedrag van een paar duizend euro.

de beste smart bikes
Is de TrueKinetix TrueBike de beste smart bike? / 📸 (c) TrueKinetix

De beste smart bikes

In deze categorie schuiven we onderstaande drie modellen naar voren:

Wahoo KICKR BIKE

De Wahoo KICKR BIKE biedt misschien wel de beste indoor fietservaring die je op dit moment kunt vinden. De KICKR BIKE is krachtig en kan met 2500 Watt vermogen zowel stijgingen tot 20% als dalingen tot -15% simuleren. Deze smart bike beweegt ook op-en-neer tijdens het fietsen, voor nog meer realisme. Het afstellen van de fiets is op drie manieren te regelen en daarmee zéér gebruiksvriendelijk.

Meer informatie over de Wahoo KICKR BIKE.

Tacx NEO Bike 

De Tacx NEO Bike mag in dit rijtje van topmodellen zeker niet ontbreken. Ook de NEO Bike is heel krachtig én nauwkeurig, wat je direct zult ervaren wanneer je hem gebruikt. De NEO Bike heeft enkele toffe features, zoals ingebouwde ventilatoren die hun kracht baseren op jouw vermogen en hartslag, maar ook het gevoel van de trillingen die (virtuele) kasseien en gravelpaden veroorzaken. Ga dat ervaren!

Meer informatie over de Tacx NEO BIKE.

TrueKinetix TrueBike

De TrueBike van TrueKinetix is super innovatief. De motor van deze smart bike maakt duizenden berekeningen per seconde en is daarmee uitermate nauwkeurig. Het leverde de TrueBike zelfs een award op! Het scherm van de TrueBike is ook erg fijn. Zo heb je al jouw trainingsdata en voorgeprogrammeerde trainingen direct bij de hand. Tot slot, is het erg handig dat er geen netstroom nodig is. Met jouw fietsenergie laadt je de accu namelijk zelf op.

Meer informatie over de TrueKinetix TrueBike.

De voor- en nadelen van smart & direct drive fietstrainers

Voordeel: realistische fietservaring

Net als bij de smart bikes, bieden ook smart & direct drive fietstrainers een realistische fietservaring. Ze zijn vaak krachtig en super nauwkeurig, wat inhoudt dat de parkoersen die jij op je scherm ziet en jouw rijgedrag heel realistisch worden nagebootst. Dit wordt versterkt door het feit dat je jouw fiets direct op een direct drive fietstrainer monteert, wat heel veel onnodige ruis (en slijtage) in de aandrijving wegneemt.

Voordeel: connectiviteit

Een smart fietstrainer dankt zijn naam aan de mogelijkheid om de fietstrainer te laten communiceren met andere apparaten, apps en trainingssoftware zoals Zwift. Als in een snoepwinkel vallen er op dit vlak veel keuzes te maken, waardoor je een indoor set-up kunt creëren die perfect bij jouw wensen past. 

Nadeel: prijs

Hoewel wat vriendelijker geprijsd dan de hiervoor besproken smart bikes, zijn de beste smart en direct drive fietstrainers nog steeds niet heel goedkoop. Dat gezegd hebbende, is het goed om te benadrukken dat je voor die bedragen vaak wel veel kwaliteit terugkrijgt.

de beste smart & direct drive fietstrainers
Is de Elite Direto de beste smart & direct drive fietstrainer? / 📸 (c) Elite

De beste direct drive fietstrainers

Drie modellen smart & direct drive fietstrainers springen er wat ons betreft op dit moment bovenuit:

Tacx NEO

Een van de allereerste topsegment smart fietstrainers op de markt. De Tacx NEO blinkt uit qua realistische simulatie van hellingspercentages, veranderingen in de weerstand én de ondergrond. Daarnaast is de NEO bijzonder stil, wat vooral jouw huisgenoten een pluspunt zullen vinden. De trainer is nogal prijzig, maar je krijgt er heel veel kwaliteit voor terug!

Meer informatie over de Tacx NEO fietstrainer.

Wahoo KICKR POWER

Net als de Tacx NEO, is de Wahoo KICKR POWER er al vanaf het begin bij. Met deze smart fietstrainer ervaar je de kwaliteit die Wahoo gewend is om te leveren. Dit merk je zowel aan de kracht van de stille elektromotor, maar ook aan de nauwkeurigheid en het zijdelings meebewegen van de trainer voor een optimale fietservaring. De KICKR POWER kan via WiFi verbonden worden aan apps, apparaten en software, zodat de verbinding altijd stabiel blijft.

Meer informatie over de Wahoo KICKR POWER fietstrainer.

Elite Direto

Met de Elite Direto smart fietstrainer kan je jouw prestaties continu optimaliseren. Zo wordt jouw pedaalslag op liefst 24 punten gemeten, zodat je altijd kan inzien waar verbeteringen mogelijk zijn. Ook de Direto is krachtig en simuleert daarmee stijgingspercentages van 24% zonder problemen. Verder blinkt de Elite Direto uit qua gebruiksgemak. Wanneer hij uit de doos komt, heb je alleen nog een cassette nodig en je kunt aan de slag!

Meer informatie over de Elite Direto fietstrainer.

De voor- en nadelen van wheel-on trainers

Voordeel: eenvoud

Voor beginnende indoor fietsers kan een wheel-on fietstrainer de perfecte oplossing zijn. Niet al te veel poespas en gewoon lekker fietsen. Je klikt je achterwiel in de houder, duwt de rollers er tegen aan en je bent klaar om te gaan!

Voordeel: prijs

Omdat dit type fietstrainer in de regel wat simpeler is, merk je dit direct aan de prijs, die slechts een fractie is van de prijs die je betaalt voor een smart bike of direct drive fietstrainer. Ideaal als je het indoor fietsen wilt ontdekken.

Nadeel: niet altijd smart

De wheel-on trainer was jarenlang de standaard, in een tijdperk waarin trainingssoftware zoals Zwift nog niet bestond. Zeker de oudere modellen kunnen niet altijd communiceren met dit soort apps en passen daardoor ook niet de weerstand automatisch aan. Dit moet je handmatig doen, wat zeker niet altijd even fijn is wanneer je aan het afzien bent.

De beste wheel-on fietstrainers
Is de Elite Tuo de beste wheel-on fietstrainer? / 📸 (c) Elite

De beste wheel-on fietstrainers

Ook in deze laatste categorie hebben we drie modellen weten te selecteren:

Wahoo KICKR SNAP

Dit is een voorbeeld van een wheel-on trainer die óók smart is. Daardoor kan je met de KICKR SNAP ook trainen op Zwift, waarbij de weerstand automatisch aangepast wordt. Hij is daarmee ook direct wel weer wat duurder ter vergelijking met andere modellen in deze categorie. De KICKR SNAP kan hellingen tot 12% simuleren en is met een maximale afwijking van 3% behoorlijk nauwkeurig.

Meer informatie over de Wahoo KICKR SNAP.

Elite Tuo

Qua uiterlijk is de TUO net wat anders dan we gewend zijn van een fietstrainer. Qua prestaties echter niet, deze zijn hartstikke prima en vergelijkbaar met de Wahoo KICKR SNAP, al is hij net wat minder nauwkeurig (5%). De trainer is compact op te bergen en daarmee zelfs makkelijk mee te nemen op reis of naar wedstrijden.

Meer informatie over de Elite Tuo.

Tacx Flow

Tot slot is er de Tacx Flow. Deze wheel-on fietstrainer doet zijn ding, maar verwacht geen exceptionele prestaties. De Flow is wat minder krachtig en kan hellingen van maximaal 7% simuleren. Wat echter vooral opvalt is de gesloten rem-unit. Hierdoor is de Flow toch een stuk stiller dan zijn ‘concurrenten’ en dat is wel zo fijn!

Meer informatie over de Tacx Flow.

Klaar om te trainen met de beste fietstrainer voor jou?

Nu je weet welke keuzes er te maken zijn als het op indoor fietstrainers, kan je eenvoudiger de keuze maken voor een fietstrainer die bij jouw wensen past. 

Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze en op zoek naar verdieping? Wij schreven eerder ook artikelen over de beste direct drive fietstrainers, de beste smart bikes & fietstrainers én de beste wheel on trainers. Is het virtueel fietsen überhaupt nieuw voor je? Dan is ons artikel ‘Thuis fietsen: hoe begin je?’ een aanrader!

No items found.