Met veel goede moed en met sterke benen stap je op de fiets, klaar voor een mooie fietsrit. Het zonnetje doet zijn werk, en de route is prachtig. Maar dan: halverwege de rit begint het de rommelen in je buik. Denk aan krampen, een drukkend gevoel, misselijkheid of misschien wel maagzuur. Die fantastische rit veranderd in een ongemakkelijk gevecht, waarvan je hoopt dat ‘ie zo snel mogelijk afgelopen is. Herkenbaar?
De oorzaken van buikpijn na het fietsen
Het is belangrijk om te weten dat buikklachten tijdens of na het sporten zeker niet zeldzaam zijn, integendeel. Met name duursporters hebben een verhoogd risico op buikpijn. Dat komt omdat bij een stevige fysieke inspanning je bloedtoevoer wegtrekt van je maag en darmen naar je spieren. Hierdoor vertraagt je spijsvertering, waardoor je een opgeblazen gevoel, krampen of misselijkheid kan ervaren.
Daarnaast kunnen ook de keuzes die jij zelf maakt leiden tot buikpijn tijdens of na het fietsen. De belangrijkste factoren zijn de volgende:
- Eten op het verkeerde moment
- Sporten op een volle maag
- Verkeerde voeding tijdens de rit
- Een verkeerde fietshouding
- Te veel of te weinig hydratatie

Eten op het verkeerde moment kan leiden tot maagzuur
Het is af te raden om voor een stevige intervaltraining, maar ook voor een rustige duurtraining geen zware maaltijd te nuttigen. Je lichaam heeft namelijk redelijk veel tijd nodig om deze maaltijd te verteren, al helemaal als die maaltijd rijk is aan vetten, vezels of eiwitten. Het kan daardoor dus gebeuren dat je maag overbelast raakt, wat de kans op maagzuur vergroot.
Maagpijn vanwege het sporten op een volle maag
Natuurlijk is het belangrijk om goed te eten voor een lange rit, maar als je te veel eet of te kort voor vertrek eet, dan heeft dit juist een averechts effect. Zeker als je al gevoelig bent voor maag- en darmklachten bij tijdens inspanning, dan kan je beter kiezen voor een lichte maaltijd of ruim op tijd eten.
De verkeerde voedingsmiddelen leidt tot darmklachten
Sportvoeding – denk aan energierepen, energiegels en sportdranken – kan je heel veel voordelen brengen. Maar er is ook een keerzijde. In deze producten zitten ingrediënten als fructose, lactose of kunstmatige zoetstoffen. Niet iedereen kan daar even goed tegen tijdens het sporten. Ook het overijverig innemen van voldoende koolhydraten kan leiden tot darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel of zelfs diarree.
Maagzuur dankzij een verkeerde fietshouding
Op een sportieve fiets, en al zeker op een aerodynamische racefiets, zit je voorovergebogen. Deze zithouding vergroot de druk op je maag, waarbij de maaginhoud omhoog kan worden gedrukt. Dit kan leiden tot maagzuur, wat versterkt kan worden tijdens de sprintjes en klimmetjes van een sprinttraining of klimtraining.
Te veel of te weinig vocht vergroot de kans op krampen
Door voldoende te drinken houd je de vochtbalans op peil. We weten dat als we niet voldoende drinken, dat onze spijsvertering vertraagt en dat we een grotere kans hebben op krampen en maagklachten. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook weer niet te veel en te snel te drinken, om er zo voor te zorgen dat je maag niet overbelast raakt.

Veelvoorkomende buikpijn klachten tijdens het sporten: van maagzuur tot darmklachten
Op basis van bovenstaande oorzaken van buikpijn kunnen we een simpele opsomming maken van de meest voorkomende buikklachten tijdens of na het fietsen. Soms treden deze klachten al tijdens de rit op, maar vaak ook pas uren later.
De meest voorkomende buikpijn klachten na het fietsen:
- (Brandend) maagzuur
- Buikkrampen en een drukkend gevoel
- Opgeblazen gevoel of winderigheid
- Diarree of juist verstopping
- Misselijkheid of boeren
- Stekende pijn in de zij
Hoe voorkom je buikpijn en andere klachten op de fiets?
Gelukkig is dit artikel niet alleen maar een negatief verhaal, want met een paar slimme aanpassingen kan je veel buikklachten voorkomen.
Eet slim en op tijd voor jouw inspanning
Neem je grote maaltijd minimaal 2,5 uur voor de start van je rit en kies daarbij voor licht verteerbare koolhydraten. Denk hierbij aan witte rijs, wit brood en een banaan. Vermijd zeker vezelrijke producten (volkorenbrood, rauwkost en peulvruchten) vlak voordat je gaat fietsen.
Kies de juiste sportvoeding
In het geval van sportvoeding is het belangrijk om op pad te gaan met producten die je kent. Wanneer je nieuwe energierepen of -gels wilt testen, doe je dat het beste tijdens een rustige training. Vermijd producten met fructose of lactose als je daar gevoelig voor bent en houdt je vochtbalans op peil met isotone sportdranken.
Drink met beleid: voorkom uitdroging, maar drink niet teveel
Doseer je vochtinname, en drink dus regelmatig kleine slokjes in plaats van in één keer heel veel. Drink regelmatig en blijf gehydrateerd. Wanneer je pas drinkt zodra je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat voor uitdroging. Tot slot is het belangrijk om ijskoud water en koolzuurhoudende dranken tijdens intensieve ritten te vermijden.
Let op je fietshouding
Een goed afgestelde fiets, met bijbehorende comfortabele fiets- en zithouding voorkomt overmatige druk op de buikstreek. Een goede bikefitting doet wat dat betreft wonderen. Ontspan daarnaast je bovenlichaam waar mogelijk, zodat je ook de druk op je buik vermindert.

Wanneer moet je naar een arts voor maag- en darmklachten na het fietsen?
Soms zijn buikklachten na het fietsen nogal hardnekkig, of soms zelfs alarmerend. Wanneer je een van onderstaande klachten ervaart, dan is het zaak om hier niet al te lang mee rond te rijden. In dergelijke gevallen is het verstandig om een arts of sportdiëtist in te schakelen. Kleine aanpassingen in je dieet of fietsgewoonten kunnen immers al veel verschil maken.
Conclusie: geen buikklachten na het fietsen begint bij de juiste keuzes
Buikpijn na het fietsen is vervelend, maar vaak goed te voorkomen. Of je nu last hebt van maagzuur, darmklachten of een opgeblazen gevoel: het zijn signalen dat je lichaam moeite heeft met wat je ervan vraagt. Door slim te eten, bewust te drinken, de juiste voeding te kiezen en aandacht te besteden aan je fietshouding, kun je veel van deze klachten eenvoudig voorkomen.
Iedere sporter is anders, dus het kan even duren voordat je ontdekt wat voor jou het beste werkt. Gebruik je trainingen als testmomenten: experimenteer met voedingstiming in je voedingsschema, probeer verschillende sportdranken uit en luister goed naar je lijf. En merk je dat klachten terug blijven komen of verergeren? Schakel dan tijdig hulp in van een (sport)diëtist of arts.
Fietsen moet vooral leuk zijn, met sterke benen én een rustige buik. Zodat jij elke rit met vertrouwen en plezier rijdt, van rustige duurtraining tot zware kliminterval.
Veel fietsplezier!