Gezonde voeding helpt je lichaam en je brein om optimaal te presteren. Of je nu aan het sporten bent, in een vergadering zit of een drukke en lange dag hebt. Wanneer je de voeding op de juiste tijdstippen consumeert, zorg je ervoor dat je fysiek en mentaal goed kan blijven presteren en kan concentreren.

‘Snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten

Hoewel je van suiker een snelle energieboost krijgt, is het van korte duur. Daarna krijg je een zogeheten energiedip. Met een moeilijke term noemen we dit de Glycemische Index (GI). Dit is het effect dat bepaalde soort koolhydraten hebben op je bloedsuikerspiegel. In het diagram is weergegeven wat de verschillen zijn in de consumptie van een Mars en van een banaan. 

Hieruit valt af te lezen dat de koolhydraten in een banaan kunnen worden gezien als ‘langzame suikers’ en de koolhydraten in een Mars als ‘snelle suikers’. Langzame suikers zorgen voor een evenwichtige op- en afname van energie, waardoor je minder snel vermoeid raakt. 

Wij hebben in samenwerking met Team Visma | Lease a Bike een Bananen-Chocoladereep ontwikkeld. Deze reep zit in het lunchpakketje van de renners tijdens de begin fase van hun inspanning. Hierdoor zorgen we ervoor dat ze een gelijkmatige manier hun energie krijgen.

Vetzuren: voedingsstof voor je brein

Andere belangrijke en daarbij onmisbare voedingsstoffen zijn vetzuren. Ze zijn van belang voor de opbouw en werking van de hersenen, omdat ze zorgen dat cellen signalen goed kunnen doorgeven. Het gaat dan met name over de onverzadigde vetzuren ALA, DHA en EPA: de zogeheten omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zitten in producten als oliën afkomstig van planten, zoals lijnzaadolie. Daarnaast staat vis bekend als leverancier van onverzadigde vetzuren, zoals haring en makreel. Het unieke van omega-3 vetzuren is dat je ze alleen via voeding binnen kan krijgen. 

Ook noten bieden veel gezondheidsvoordelen, waaronder op het gebied van vetzuren. Zo bevatten walnoten 68% vetten, waarvan slechts 5% verzadigde vetten zijn. Bovendien zit de walnoot vol vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. De omega-3 vetten zijn belangrijk voor de miljoenen vertakkingen van de kleine slagaders, die zuurstof en voeding leveren aan delen in onze hersenen. Daarnaast blijkt uit onderzoeken dat het regelmatig eten van walnoten het risico van het krijgen van dementie verlaagd (Schneider, 2021). 

Net als omega-3 zijn ook omega-9 vetzuren belangrijk. Deze vetzuur is licht ontstekingsremmend en komt vooral voor in olijfolie en noten. Als sporter maar ook als consument krijgen we uit allerlei voedingstoffen automatisch veel omega-6 vetzuren binnen in tegenstelling tot omega-3 en omega-9. Om de juiste vetzuren binnen te krijgen is het van belang om de juiste keuzes te maken in jouw voedingspatroon. 

Een van onze eerste repen is een Mueslireep Noten, die is boordevol gevuld met walnoten, amandelen, cashewnoten en hazelnoten. De ideale reep als tussendoortje op het werk tijdens vergaderingen, om geconcentreerd te blijven en je hersenen te trainen. 

Voeding voor je brein

Eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor ons lichaam en zeker voor ons brein. Ze leveren energie, calorieën en aminozuren welke bouwstenen zijn voor het eiwit in lichaamscellen. Een belangrijke bron van eiwitten zijn granen, zoals spelt. Een leuk weetje is dat per 100 gram spelt circa 13 gram eiwit zit, terwijl in een ei ‘slechts’ 12 gram eiwit zit.

Voor de opbouw van cellen en voor regelprocessen in het lichaam zijn eiwitten belangrijk. Daarnaast zorgt eiwit ervoor dat je verzadigd blijft en houdt het je spierweefsel in stand. Voor topsporters, maar ook voor mensen in de zorg zijn extra eiwitten noodzakelijk om het spierweefsel te herstellen. GrainLabs heeft een reep ontwikkeld speciaal voor deze groep: de Chocoladereep. Deze reep bevat extra eiwitten, namelijk 5,7 gram eiwit per 100 gram.

Voeding voor je brein

Houd je hersenen gezond

Zoals bovenstaand te lezen biedt de juiste voeding veel gezondheidsvoordelen, zodat jouw lichaam en hersenen gezond blijven. Er zijn veel voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde hersenen, zoals omega-3 vetzuren, B-vitaminen, vitamine C en E en mineralen.

Makkelijke eetwissels voor gezonde hersenen zijn het eten van vette vis in plaats van vlees, het gebruiken van olijfolie in plaats van boter en vaker te kiezen voor volkoren producten.

‘’Voed je hersenen: 20% van de via voedsel binnen gekregen energie gaat naar onze hersenen’’ (Hersenstichting, z.d.)
No items found.