(Sport)voeding

Het belang van eiwitten na het sporten

Welke functie vervullen eiwitten voor je lichaam en hoe kun je daar met je voeding op inspelen? Onze partner GrainLabs legt het uit.

GrainLabs
Geschreven door
GrainLabs

Een belangrijke voedingsstof en bouwstof voor ons lichaam zijn eiwitten. Het zorgt net als koolhydraten en vet ervoor dat je energie krijgt. Wanneer je sport is de behoefte aan eiwitten groter dan als je niet sport. Hierbij is het wel belangrijk om de juiste eiwitten binnen te krijgen. Net zoals velen sporten zijn eiwitten belangrijk in een wielrendieet, lees hier meer over de juiste voeding voor wielrenners. Wat dit is, licht GrainLabs toe in dit artikel. Zo weet je precies welke eiwitten na het fietsen van belang zijn.

Extra eiwitten nemen als wielrenner

Wanneer je op het internet zoekt naar eiwitten of proteïnes kom je al snel uit bij sportvoeding zoals de zogeheten eiwitshakes en -smoothies. De vraag of je lichaam dit nodig heeft, kan voor de meeste sporters met een nee worden beantwoord, zo stelt het Voedingscentrum. Zolang je gevarieerd eet haal je voldoende eiwitten uit normale voedingsmiddelen.

Frank van Eerd, initiatiefnemer van GrainLabs is van mening dat voeding het belangrijkste element is om ons lichaam te laten presteren. Wanneer het om eiwitten gaat na het wielrennen, kunnen via deze voeding waar extra eiwitten inzitten geconsumeerd worden. Het gaat er dan om voldoende inname van caseïne-eiwitten en de wei-eiwitten. Deze bevatten alle aminozuren (bouwstenen voor de vorming van eiwitten) die het lichaam nodig heeft. 

eiwitten wielrennen
📸KNWU / Kevin de Rijk

Welke eiwitten zijn belangrijk voor wielrennen

Leucine-eiwit

Een ander belangrijk essentieel eiwit is leucine. In tegenstelling tot wei-eiwit en caseïne-eiwit stimuleert dit aminozuur de spiergroei. Bovendien verhoogt leucine de invloed op de insulinegevoeligheid. Hoe hoger deze gevoeligheid is, hoe minder insuline je nodig hebt. Dit draagt bij aan een gezonde glucosestofwisseling. 

Lupine

Naast granen blijkt lupine, een peulvrucht, dit type eiwit te bevatten. Frank kwam voor het eerst in aanraking met lupine via speltteler Raymond Niesten van de Poshoof. Hij nam Frank mee naar het lupineveld van André Jurrius waar veel werd gesproken over de voordelen voor de biodiversiteit van de bodem. Toen uiteindelijk gesproken werd over de voedingswaarden van lupine werd het voor Frank echt interessant. 

Leucine draagt bij aan spierherstel en spieropbouw en bovendien bevat het voedingsstoffen als ijzer, calcium en verschillende B-vitamines. Een perfecte peulvrucht dus voor onder andere sporters, die de juiste eiwitten biedt voor het wielrennen.

GrainLabs vindt het belangrijk om zoveel mogelijk regionale grondstoffen te gebruiken. Doordat lupine, in tegenstelling tot soja, in Nederland geteeld kan worden is het een duurzaam gewas. Bovendien is de plant in staat om stikstof uit de lucht te binden voor groei, waardoor het weinig bemesting nodig heeft.

Met de voedingswaarden van lupine is Frank destijds naar Team Jumbo-Visma (nu: Visma | Lease a Bike) gegaan om te kijken welke toegevoegde waarde dit kan hebben voor de wielrenners. Uiteindelijk is lupinemeel toegevoegd aan producten, om zo de juiste eiwitten te kunnen bieden aan topsporters

Eiwitrijke producten van GrainLabs

Toprepen

De “Top” repen zijn erg populair onder onze gasten, maar zijn van origine speciaal voor de wielrenners ontwikkeld. De eerste repen zijn mueslirepen die circa tien jaar geleden in samenwerking met de voedingsadviseurs van Team Visma | Lease a Bike zijn ontwikkeld. 

Inmiddels bestaat het assortiment aan repen uit verschillende repen, waaronder ook eiwitrijke repen. De Chocoladereep is hier een voorbeeld van en eiwitrijk door het gebruik van lupinemeel.

eiwitten wielrennen
📸GrainLabs

Brood- en banketmixen

Wij maken onze eigen brood- en banketmixen in opdracht van de (top)sport en het ziekenhuis, maar geschikt voor iedereen die graag zelf aan de slag wil met het maken van brood of gebak. Deze mixen zijn puur natuur, wat betekent dat er geen vreemde stofjes in zitten.

Speciaal voor de sport en zorg hebben we ook een eiwitrijke banketmix ontwikkeld op basis van Tritordeum en lupinemeel. 

Caketaartjes

De kleine caketaartjes zijn gemaakt van pure ingrediënten van Limburgse bodem. Daarnaast gebruiken we Tritordeumbloem en Spaanse olijfolie die wij zelf uit Spanje importeren, wat voor allerlei gezondheidsvoordelen zorgt.

eiwitten wielrenners
📸GrainLabs

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo