Waarom zou je een gravelbike kopen?

Dat de gravelbike aan een enorme opmars bezig is, is niet heel gek. Gravellen combineert namelijk de snelheid van een racefiets met de veelzijdigheid van een MTB, welke soort mountainbike je ook bekijkt. Je profiteert dus van beide voordelen, wat je in staat stelt om avontuurlijke fietsritten te plannen. Want zo’n gravelbike kan prima overweg met zowel verharde wegen, gravelpaden en eenvoudigere offroad-trails. 

Het verschil tussen een gravelbike en een racefiets of mountainbike

Rijoppvervlak & geometrie

De gravelbike is specifiek ontworpen voor onverharde wegen, zonder daarbij teveel in te boeten op snelheid. De gravelbike heeft een iets andere geometrie, waardoor je – in tegenstelling tot op de racefiets - wat minder voorovergebogen op de fiets zit. Dit komt het comfort en ten goede, zodat je optimaal kunt genieten van het avontuur. 

Gravelbanden 

Een gravelbike heeft bredere banden dan een racefiets, wat zorgt voor meer grip en stabiliteit. Racefietsbanden zijn juist gericht op snelheid, terwijl mountainbikebanden veel grover zijn om beter om te gaan met modder en losse ondergrond.

Bevestigingspunten

Tot slot zit het grootste verschil hem ook nog in de vele bevestigingspunten die je alleen op een gravelbike terugvindt. Deze punten maken het mogelijk om fietstassen (en extra bidons) te bevestigen. Het maakt van de gravelbike je ideale vriend voor bikepacking.

Kortom: de gravelbike heeft zeker zijn voordelen ten opzichte van de racefiets of de mountainbike. Eerder schreven we al een artikel over de beste gravelbikes, maar welke (maat) gravelbike moet je dan moet kopen? Daarmee proberen we je te helpen door een aantal keuzes voor te leggen.

Eerder schreven we al een artikel over het verschil tussen de gravelbike en de racefiets.

welke gravelbike kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een gravelbike?

Welke maat gravelbike heb ik nodig?

We kunnen niet genoeg benadrukken dat je voordat je een nieuwe gravelbike koopt, je goed nadenkt over de juiste framemaat. Na aankoop is er zeker nog het een en ander aan te passen, maar de framemaat van jouw gravelbike zelf is echt een hele belangrijke keuze. Zo voorkom je fysieke ongemakken en blessures, zoals zadelpijn, kniepijn en polsklachten.

Je kunt de juiste framemaat bepalen door zowel je lichaamslengte als je binnenbeenlengte op te meten. Vervolgens kan je in onderstaande tabel uitlezen welke maat jij nodig hebt.

maattabel gravelbike

Maar wat ons betreft ben je er dan nog niet. Omdat millimeters het verschil kunnen maken – zowel qua prestatie als fysieke ongemakken – adviseren we een biketting. Tijdens zo’n bikefitting wordt jouw fietsbeweging geanalyseerd en worden diverse set-ups geprobeerd én gemeten. Neem het van ons aan: na zo’n bikefitting zit je per-fect op je fiets en ervaar je optimaal fietsplezier. 



Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Van welk materiaal moet het frame van de gravelbike gemaakt zijn?

Gravelbikes komen in vele maten, maar ook in diverse materialen. De meest gangbare materialen zijn aluminium en carbon, maar er zijn nog meer opties.

Aluminium frame

Dit materiaal is het populairste en dat zit hem met name in de prijs en de mate van stevigheid. Op aluminium kan je simpelweg vertrouwen, en het is een prima keuze voor beginners of minder ervaren fietsers.

Carbon frame

Naast iedere betaalbare optie, moet een wat duurdere variant staan, en dat is carbon. Carbon is wat lichter en stijver, en daarmee ook wat sneller. Ideaal dus voor diegenen die op zoek zijn naar topprestaties.

Stalen frame

De stalen gravelbike zie je wat minder, maar heeft als grote voordeel dat het materiaal heel duurzaam is. Daartegenover staat wel het gewicht. Met een stalen gravelbike zeul je wel wat meer gewicht mee vooruit.

Titanium frame

Dit materiaal is licht én sterk, maar ook vrij prijzig. Dit kan je beschouwen als een premium keuze voor erg fanatiek gravelaars.

Wat is de bandenmaat van mijn gravelbike?

Hoewel je banden altijd eenvoudig op een later moment kunt veranderen, moeten we er toch even bij stil staan. Ook gravelbikebanden variëren immers in breedte. Ze gaan van bijvoorbeeld 32 millimeter tot wel 50 millimeter. Bredere banden bieden meer grip en comfort, terwijl smallere banden dan weer sneller zijn.

Wil je bijvoorbeeld profiteren van het comfort van een brede band? Zorg dan dat je in een vroeg stadium checkt of er in het frame van jouw gravelbike wel voldoende ruimte is voor dergelijke brede banden.

welke pedalen voor gravelbike

Het monteren van gravelbikes

Voor welke gravel groepset moet ik kiezen?

Voor het gravellen kan je qua groepsets kiezen voor drie grote spelers in de markt: Shimano, SRAM en Campagnolo. Met name de Shimano groepen zijn erg gewild – de Shimano GRX groepset is marktleider – maar ook de concurrentie levert topkwaliteit producten af, of het nu gaat om mechanisch of elektronisch schakelen.

Hoeveel versnellingen wil ik op mijn gravelbike?

Aanvullend moet je de keuze maken hoeveel versnellingen je op je gravelbike wilt. Wil je bijvoorbeeld één kettingblad vooraan (1by), of twee (2by) zoals je gewend bent op de racefiets? Wanneer je voor 1by kiest, bespaar je gewicht en heb je minder gedoe met onderhoud. Tegelijkertijd heb je zo wel een kleiner versnellingsbereik.

Tegenwoordig hebben de meeste groepsets in ieder geval 11 versnellingen bij de cassette in het achterwiel (11-speed). Maar steeds vaker zien we 12-speed of zelfs 13-speed verschijnen op gravelbikes. Hoe meer versnellingen, hoe meer keuzes, wat met name handig is op een gevarieerd terrein.

Welke pedalen heb ik nodig voor mijn gravelbike?

Bij de keuze voor pedalen voor op je gravelbike kennen we grofweg drie veelvoorkomende opties. De eerste optie zijn de platformpedalen. Dit zijn pedalen zoals je die ook op je stadsfiets kent. Gewoon platte pedalen, waarbij je niet ingeklikt zit. Het maakt dit de ideale keuze voor beginners of minder ervaren fietsers.

Daarnaast hebben we qua pedalen waarbij je inklikt twee (aanvullende) vooraanstaande keuzes.

  1. SPD pedalen. Deze zijn geschikt voor het rijden op offroad paden. Ze zijn wat kleiner en vangen zo minder modder en vuil op. Daarnaast kan je bij dit soort pedalen aan twee kanten inklikken. Dat is handig, wanneer je tijdens het gravelbiken vaker van de fiets moet om een stukje te lopen.
  2. SPD-SL pedalen. Deze pedalen zijn groter, wat zorgt voor een betere krachtoverdracht en dus meer snelheid. Ideaal wanneer je tijdens je rit het gravel veelvuldig met het asfalt afwisselt.

Welke gravelbike moet je kopen? De conclusie.

Bij het kiezen van de juiste gravelbike is het belangrijk om je eigen behoeften en rijstijl in overweging te nemen. Zaken als framemaat, materiaal, banden, groepsets, versnellingen en pedalen zijn allemaal belangrijk om mee te nemen in jouw keuze. Door al deze factoren zorgvuldig af te wegen, koop je straks de gravelbike die perfect aansluit bij jouw wensen.

No items found.