De keuze aan Shimano groepen is reuze en behoeft wat uitleg. In dit artikel hebben wij deze groepen dan ook per discipline op een rijtje gezet, zodat jij straks makkelijker een keuze kunt maken. Maar dat doen we niet voordat we uitgelegd hebben wat een groepset eigenlijk is.

Wat is een groepset precies?

Een groepset op je fiets omvat eigenlijk alle onderdelen (behalve je wielen en pedalen) die nodig zijn om je fiets veilig voort te bewegen. Zie het als de volledige aandrijflijn. Hieronder vallen dus componenten als je shifters en remklauwen, voor- en achterderailleur, crankstel en kettingbladen, cassette en fietsketting. 

Shimano groepen line-up

In onderstaande infographics hebben we per discipline de verschillende groepen van Shimano op een rij gezet, waarbij de goedkopere groepsets bovenaan in het overzicht staan en de duurdere verder naar onder te vinden zijn. Dit onderscheid binnen de zogenaamde line-up van Shimano betekent echter dit niet dat de sets bovenaan deze lijstjes niet voor jou geschikt kunnen zijn. Alles hangt af van jouw persoonlijke eisen, maar weet wel dat de kwaliteit steeds verder toeneemt en dat je juist op jouw aandrijflijn niet al te veel wenst te besparen voor optimaal fietsplezier. 

Het type groepset dat je kiest, is vooral afhankelijk van je niveau, verwachtingen en budget. Als beginner kan – vooral bij slijtage-gevoelige disciplines als mountain- en gravelbiken – het juist verstandig zijn eerst met een goedkopere groepset te rijden en naarmate je vaardigheden verbeteren duurder materiaal aan te schaffen.

Shimano groepen racefiets

Shimano Claris groepset

Dit mag dan een beginners groepset zijn, de Shimano Claris-groepset is wel de eerste set in de line-up die speciaal is ontwikkeld voor racefietsen. Voor het rijden van wedstrijden is de Claris minder geschikt, maar ben je op zoek naar een goedkopere groepset die je tijdens langere duurritten niet in de steek laat, kwalitatief duurzaam is en soepel schakelt? Dan is de Claris een goede keuze voor je eerste racefiets.

Shimano Sora groepset

De Shimano Sora-groepset is het laatste instapmodel in de line-up en de eerste waarin de technieken van de groepsets uit het hogere segment terugkomen. Daarnaast is het ontwerp van de groepset zichtbaar strakker dan bij de Claris. De Sora-groepset is nog voornamelijk gericht op ‘comfortabele sportieve fietsritten’, maar staat ook zijn mannetje tijdens wedstrijden op instapniveau.

Shimano Tiagra groepset

Heb je inmiddels al wat meer ervaring en ben je op zoek naar een groepset die daarbij past, zonder te veel uit te moeten geven? Dan kom je al snel uit bij de Shimano Tiagra-groepset. In deze groepset zijn verschillende technieken – waaronder een krachtiger remsysteem, het ontwerp van de shifters en een soepelere manier van schakelen – uit het hogere segment verwerkt, zodat de Tiagra zijn hand niet omdraait voor serieuze prestaties. 

Shimano 105 (Di2) groepset

Voel je je stiekem een echte prof als je op je racefiets zit en wil je dat je racefiets datzelfde gevoel ademt? Dan is de Shimano 105 groepset een goede keuze. Deze groepset geeft je met zijn lage gewicht, de 22 versnellingen en soepele manier van schakelen het gevoel dat je een profwaardige racefiets hebt. Niet onlogisch ook: wat enkele jaren geleden nog een Dura Ace of Ultegra groepset was, is door de recente ontwikkelingen inmiddels een 105 groepset geworden. Je rijdt dus met profwaardig materiaal. Wil je daarin nog een stapje verder gaan, of heb je simpelweg genoeg van het kabelwerk op je fiets? Dan heb je vanaf de 105-groepset de keuze om voor elektronisch schakelen (Di2) te kiezen. Daarnaast heeft de 105 Di2 een extra tandwiel op de cassette erbij, waarbij je op een totaal van 24 versnellingen komt. Kom maar door met die Alpencollen!

Shimano Ultegra (Di2) groepset

De Shimano Ultegra set is een echte alleskunner met de eigenschappen van een professionele groepset: lichtgewicht, soepel, stil en gericht op snelheid. Ben je van plan je serieus op wedstrijden te richten, dan is de Ultegra-groepset geschikt voor jou. Binnen de Ultegra serie heb je keuze uit zowel mechanisch als elektronisch schakelen, en kun je voor je remmen niet alleen kiezen voor mechanisch of hydraulisch, maar bestaan er speciale remschijven die de warmte beter afvoeren.

Shimano Dura Ace (Di2) groepset

De crème de la crème van de groepsets, waarmee je qua materiaal op hetzelfde niveau staat als de profs. Dat is de Shimano Dura Ace groepset. Welk van de drie varianten binnen de Dura Ace lijn je ook kiest, je krijgt het beste systeem dat Shimano te bieden heeft. De groepsets zijn super licht, en tegelijkertijd heel sterk. Schakelen gaat moeiteloos, zodat je al je energie in het fietsen kunt steken. De perfecte groepset voor fanatieke fietsers die op het hoogste niveau wedstrijden rijden of fietsers die alleen genoegen nemen met het állerbeste.

Shimano groepen MTB

Shimano Altus groepset

Ben je op zoek naar een beginners groepset waarmee je je eerste kilometers offroad kunt maken? Dan is de Shimano Altus groepset de juiste keuze. Met deze sportieve groepset kan je de fietsgeometrie op verschillende manieren af stellen naar jouw voorkeuren. Daarnaast schakelt deze soepel en remt hij makkelijk. Op die manier blijf je je mountainbike altijd onder controle houden, zodat je langzaam vertrouwen op de onverharde paden kunt opbouwen.

Shimano Acera groepset

Wil je een instapmodel groepset die nog een stukje met jou als mountainbiker mee kan groeien of zoek je een goedkope groepset die sterk en robuust is? Dan kies je het beste voor de Shimano Acera. Deze groepset wordt nog steeds onder de instapmodellen geschaard, maar heeft wel duidelijke mtb-eigenschappen en staat offroad dan ook zeker zijn mannetje. Bijkomend voordeel, de Acera-groepset is makkelijk zelf te onderhouden.

Shimano Alivio groepset 

De Shimano Alivio is een hele geschikte groepset voor recreatieve mountainbikers die weliswaar van hun materiaal op aan willen kunnen, maar het gewicht van het materiaal minder belangrijk vinden. De Alivio-groepset is sterk, makkelijk te onderhouden en bevat al een aantal technieken uit het hogere segment, zoals shifters die aangepast zijn aan de geometrie van een mountainbike en agressievere onderdelen waardoor je geen last hebt van zand of modder.

Shimano Saint groepset

Vraag je het liefst het uiterste van jezelf én je materiaal in spectaculaire en snelle afdalingen? Dan is er de Shimano Saint groepset. De Saint is speciaal ontwikkeld voor downhill mountainbiken, en staat - ook bij de zwaarste klappen die het materiaal krijgt tijdens jumps of drop offs - zijn mannetje. Met een gecoate schijf met koelvin, uitgestekende en constistente remkracht en een stabiel aandrijfsysteem biedt de groepset de betrouwbaarheid waar je als downhiller naar op zoek bent. Het enige dat je eigenlijk nog hoeft te doen, is je focussen op de afdaling voor je.

Shimano Deore groepset

De Shimano Deore groepset is geschikt voor vele mountainbikers. Voor deze alleskunner betaal je nog niet meteen de hoofdprijs, maar de onderdelen zijn duurzaam en betrouwbaar. Voor een stevige offroad rit draait de Deore zijn hand absoluut niet om. Kies je voor deze groepset dan heb je keuze uit een 10-, 11- of 12-speed cassette, waarbij je bij de 10- en 11-speed twee voorbladen en een voorderailleur hebt en bij de 12-speed een enkel voorblad tot je beschikking hebt. Dat maakt de 12-speed een stuk lichter dan de 10- en 11-speed opties, maar het bereik is daarentegen wel lager.

Shimano SLX groepset

De Shimano SLX groepset is ontwikkeld voor de fanatieke mountainbiker die het niet erg vindt om iets in te leveren op gewicht. De SLX groepset is door de speciale coating op de ketting, cassette en kettingbladen weliswaar slijtvaster dan de meeste andere groepsets in de line-up, de onderdelen zijn op hun beurt wel gemaakt van staal waardoor deze groepset een stukje zwaarder is. Daar staat tegenover dat deze groepset heel betrouwbaar is en ook onder hoge druk – tijdens het schakelen op een steile helling bijvoorbeeld – moeiteloos blijft presteren. En dat voor een prijs die een stukje vriendelijker is dan die van de Deore XT en XTR groepsets.

Shimano Deore XT groepset

Met haar mix van aluminium en roestvrijstalen onderdelen is de Shimano Deore XT een stukje lichter dan de SLR groepset. De prijs van de Deore XT is dan wel weer een stukje hoger, maar het prestatiegerichte ontwerp, de duurzaamheid van de onderdelen en het robuuste karakter van de groepset maken dit de perfecte keuze voor sportieve mountainbikers met een groter budget of rijders die aan serieuze wedstrijden mee willen gaan doen.

Shimano XTR groepset

Wil je echt het aller- allerbeste? Dan is er maar één keuze en dat is de Shimano XTR-groepset. Kies je voor deze optie dan heb je hetzelfde materiaal als de profs uit de XC en Enduro-circuits tot je beschikking. Door de mix van carbonvezel, titanium en hoogwaardige legeringen is deze groepset super lichtgewicht en tegelijkertijd heel sterk. Of je er nou van droomt een zware bergrace te rijden, de volgende Nederlands Kampioen Streetrace wilt worden, of alleen het beste van het beste op je mountainbike wilt om mee te shinen bij je fietsmaatjes… De Shimano XTR-groepset kan het allemaal.

Shimano groepen gravel

Shimano GRX groepset

Shimano GRX is een wat vreemde eend in de bijt. GRX is namelijk geen groepset an sich. De GRX line-up bestaat uit dedicated voor gravel ontworpen onderdelen, die onderling uit te wisselen zijn. Binnen GRX zijn er drie series, GRX 800, GRX 600 en GRX 400. Binnen deze series heb jij de vrijheid om die combinaties van componenten te maken die voor jou het verschil gaan maken.

Shimano GRX400

De gravel line-up wat groepsets betreft begint op het niveau van de Shimano Tiagra. Dat heeft er alles mee te maken dat gravelbiken een stuk slijtgevoeligern is dan wielrennen en dat vraagt logischerwijs een stuk meer van je materiaal. Ben je een beginnende gravelrijder, of wil je goedkopere onderdelen waar je wel een tijd mee vooruit kan, dan is Shimano GRX400 serie geschikt voor jou. Net als bij de Tiagra schakel je binnen GRX400 mechanisch en heb je de beschikking over een 10-speed cassette. Voor de GRX400 is geen apart crankstel ontwikkeld, dus moet je uitwijken naar een GRX600 of GRX800 crankstel. Binnen beide series kun je kiezen uit een crankstel met een enkel of dubbel voorblad.

Shimano GRX600

Shimano GRX600 zit een stapje boven de GRX400 en is vergelijkbaar met de 105-groepset uit de racefiets line-up. Dankzij de 11-speed cassette die tot deze groep behoort, heb je een iets groter bereik dan met de GRX400, en zoals gezegd kun je bij de GRX600 kiezen voor een enkel of dubbel voorblad. In tegenstelling tot de 105-groepset is de Shimano GRX600 alleen in een mechanische uitvoering beschikbaar. GRX600 kan je bestempelen als de middenklasse optie.

Shimano GRX810 en GRX815 Di2

Ga je voor het beste van het beste dan is er de Shimano GRX800 serie. Deze bestaat uit de GRX810 onderdelen, waarmee je mechanisch kunt schakelen en een 11-speed cassette tot je beschikking hebt. Daarnaast zijn er de GRX815 Di2 onderdelen, wederom met een 12-speed cassette, maar dit keer elektronisch schakelt. Beide keuzes zijn te vergelijken met de Shimano Ultegra en Ultegra Di2 kwaliteit, en zijn lichter dan de GRX600 onderdelen. Net als bij de GRX600 kun je bij zowel de GRX810 als de GRX815 kiezen voor een enkel of dubbel voorblad.

No items found.