Gravel

Shimano GRX. Herontdek het avontuur

Dichter bij de natuur komen. Nieuwe wegen ontdekken. Verdwalen over niet-ontdekte gravelpaden. Ben jij klaar voor de stap naar gravel? Explore Beyond, samen met Shimano GRX.

Shimano Service Center
Geschreven door
Shimano Service Center

Dura Ace, Ultegra, 105, XTR, Deore XT, de gebruikelijke namen zijn inmiddels bij de meeste sportieve fietsers wel bekend. Sinds medio 2019 heeft Shimano echter een nieuwe componentenreeks aan het gamma toegevoegd: GRX. Geen herwerkte set van wegcomponenten, maar een dedicated set ontworpen voor de gravel bike.

Vijf principes

Wat maakt Shimano GRX zo bijzonder? De componenten zijn stuk voor stuk ontworpen met het herontdekken van de wereld in het achterhoofd. Klaar met de verharde wegen. Met Shimano GRX kan je dat onverharde paadje dat je eerder links liet liggen, nu zonder problemen inslaan. Ook op deze minder bereden wegen zorgt de GRX-technologie ervoor dat alles soepel, stil en veilig verloopt. Shimano GRX blinkt op vijf principes uit.

  1. Je remt met vertrouwen. De GRX-remmen zijn zo ontworpen dat ze in meerdere stuurposities perfect hun werk doen. Shimano heeft de remgrepen voorzien van een geribbelde structuur en de hoods verhoogd. Zo blijven jouw handen in alle omstandigheden stevig zitten, en kan je snel reageren op onverwachtse zaken.
  2. Soepel en stil. De GRX-derailleurs hebben een super low-profile ontwerp gekregen. Dit vermindert niet alleen het klapperen van de ketting, maar verlaagt ook het risico op het vastgrijpen van obstakels.
  3. 2.5 millimeter extra ruimte. De GRX-voorderailleurs en crankstellen zijn volledig opnieuw ontworpen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor ketting, bredere wielen én bredere banden.
  4. Dropper post controle. Je kan je dropper post dankzij GRX bedienen via een optionele hendel die in de linker remhendel geïntegreerd kan worden.  
  5. Sterke en slimme Di2. Onmiddelijke, nauwkeurige en supersnelle schakelingen met één druk op de knop. Ook in de meest extreme gravelomstandigheden blijf je zo feilloos van versnelling wissen. Zelfs wanneer de ketting onder druk staat tijdens steile beklimmingen of snelle acceleraties.

GRX 800, 600 of 400? Mix & Match!

Er zijn drie GRX-series. Shimano GRX 800 kan je qua kwaliteit vergelijken met de Ultegra groepset die we op veel racefietsen zien. Deze 11-speed groepset is verkrijgbaar in mechanische of elektronische variant. De GRX 600 variant mag bestempeld worden als de middenklasse optie, vergelijkbaar met Shimano 105. De 600-lijn is alleen met mechanisch schakelen beschikbaar, wat ook geldt voor Shimano GRX 400. Deze laatste is ideaal voor beginnende gravelrijders. Het is een 10-speed groep die je mag vergelijken met Shimano Tiagra.

De drie opties zijn onderling uitwisselbaar en worden in de praktijk ook zo toegepast. Zo heeft de GRX-600 optie geen achterderailleur. Die kan immers prima gecombineerd worden met de 11-speed derailleur die onderdeel is van de GRX-800. Kortom: niet alleen stel je de beste groepset voor het rijden op gravel samen, je kan daarbij meteen die combinaties maken die voor jou het verschil gaan maken.

“Een doordachte reeks opties die zelfs de meest veeleisende gravelbiker tevreden moet stellen” - Road.cc

Wil je meer weten over Shimano GRX? Benieuwd naar gravel-verhalen en de technische specificaties van de GRX-producten? Dit alles lees je op de speciale gravelpagina van Shimano: Klik hier

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo

Meld je aan voor de Fondo nieuwsbrief

Gelukt. Je bent aangemeld voor de Fondo nieuwsbrief!
Oeps. Er ging iets verkeerd...