Maak kennis met het Shimano 105 12-speed mechanisch schakelsysteem

Met de lancering van de 105 groepset komt de 12-speed ervaring voor een grote groep fietsers binnen handbereik. Shimano had al een elektronische variant van de 105 groepset, en de nieuwe mechanische 12-speed optie heeft er qua design veel van weg. Bij de lancering legt Shimano de nadruk op drie thema’s.

  1. Interface.Meer grip, meer comfort.
  2. Aandrijving. Een aandrijving voor iedereen.
  3. Schrijfremsysteem. Afremmen voelde nooit zo goed.

Interface

De shifters en remhendels hebben een fixe upgrade gekregen. Deze Dual-Control hendel heeft nu een kleinere afstand tussenremgreep en bedieningshendel, waardoor je niet alleen profiteert van meer bedieningsgemak, maar ook van meer controle over je rem- en schakelprestaties. Daarnaast is een en ander wat compacter vormgegeven, wat waardoor je meer comfort ervaart.

Aandrijving

Steile hellingen worden vanaf nu een stuk eenvoudiger, omdat de 1:1 overbrengingsverhouding tussen cassette en kettingbladen het rijden met bijzonder kleine verzetten mogelijk maakt. De cassette komt in een 11-34 of een11-36 variant, de kettingbladen in 50-34 of 52-36.

Shimano 105 12 speed
📸 Shimano

Schijfremsysteem

Bereid je zelf voor op de meest krachtige remprestaties die je ooit ervaren hebt. Het nieuwe zuigerontwerp zorgt voor meer remcontrole, waardoor jij je nog meer kunt focussen op het leveren van prestaties. Daarnaast is het goed om te melden dat de remmen 10% meer ruimte hebben gekregen, waardoor ze minder geluid maken.

Meer gedetailleerde informatie via Shimano.

Meer versnellingen, meer avontuur: GRX 12-speed

Even terug naar de basis: Shimano GRX is geen aangepaste racegroep. Nee, GRX is een geavanceerde onderdelengroep met een dedicated gravel-specifieke ergonomie. Robuust, stabiel, eenvoudig en met de meest optimale schakelverhoudingen voor een ongekend avontuur.

De nieuwe 12-speed groepsets krijgen de naam GRX RX820 mee en komen in drie varianten. Welke variant je ook kiest: nauwkeurige en betrouwbare schakelprestaties zijn gegarandeerd.

  1. Unbeatable:1x12 met 10-45 bereik
  2. Unstoppable:1x12 met 10-51 bereik
  3. Undroppable:2x12 met 11-36 bereik 
Shimano GRX 12 speed
📸 Shimano

Unbeatable: 1x12 met 10-45 bereik

Met een groter versnellingsbereik ten opzichte van eerdere GRX-versies, wordt je geholpen bij het vinden van een optimale cadans. Samen met de ongeëvenaarde schakelprestaties kan je nu jouw tempo nog makkelijker handhaven en topprestaties leveren.

Unstoppable: 1x12 met 10-51 bereik

Wanneer je een lastiger parkoers met veel hoogtemeters voorgeschoteld krijgt, is de 10-51 variant van GRX 12-speed aan te raden. Zo kan je ook tijdens verschrikkelijk hoge hellingspercentages de pedalen rond blijven draaien en kom je iedere klim boven.

Undropabble: 2x12 met 11-36 bereik

Velen zijn twee bladen aan de voorkant gewend en dat is met deze GRX-variant ook gewoon mogelijk op de gravelfiets. Het gevolg is een ongelooflijke brede range aan versnellingen en daardoor ook soepele, kleine stapjes tussen de versnellingen onderling.

Meer gedetailleerde informatie via Shimano.

Shimano Service Center, partner van Fondo

Welk Shimano Service Center het dichtst bij jou in de buurt zit, kun je heel gemakkelijk online achterhalen. Op de website van het Shimano Service Center vind je een dealer locator met alle gecertificeerde speciaalzaken.
Shimano Service Center zoeken