Je volgende uitdaging staat op de planning, je fiets heeft een onderhoudsbeurt gehad, je outfit is fonkelnieuw en je fiets trainingsschema staat op het punt van beginnen. Klinkt alsof je overal aan gedacht hebt om probleemloos naar dat ene doel toe te werken. Toch? De juiste voeding voor wielrenners: niet alleen rond en tijdens je trainingen maar ook in het dagelijks leven, is voor wielrenners de sleutel tot succes, en toch is dat iets dat vrij makkelijk over het hoofd gezien wordt.
Het is allang geen geheim meer dat profwielrenners een uitgebalanceerd dieet volgen om tot hun prestaties te komen, maar ook voor de ‘normale’ wielersporters (van beginner tot (fanatieke) amateur) loont het om eens extra op de (dagelijkse) voeding te letten. Helemaal bij een duursport als wielrennen waarbij je lichaam voor langere tijd een inspanning moet kunnen leveren, is het belangrijk om voldoende van de juiste energie in de tank te hebben.
Dieet van een wielrenner
Een dieet van een wielrenner volgen klinkt misschien heel streng en beperkt, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De meeste winst valt namelijk al te behalen in het ‘simpelweg’ maken van gezondere keuzes in je dagelijkse voeding. In dit artikel hebben we beschreven waar je als wielrenner in je dagelijkse dieet zoal op zou kunnen letten. Kies je daarbij voor écht gezonde voeding (waarbij je de meeste suikers bijvoorbeeld binnenkrijgt via fruit of fruitsappen) en vermijd je extreem verwerkt voedsel, dan heb je de grootste stappen in het dieet van een wielrenner al gemaakt.
Door dagelijks tussen de vijf en tien porties groenten en granen, en tenminste vijf stuks fruit aan je dieet toe te voegen, zorg je voor een gevarieerd dieet, waarmee je alle voedingsstoffen en mineralen die je lichaam nodig heeft binnen krijgt. Benieuwd waar je rondom je trainingsmomenten extra op zou kunnen letten? Eerder beschreven we dat in een serie artikelen over voeding voor het wielrennen, wat je het beste kunt eten tijdens het fietsen of wielerevenement, en hoe je het herstel na de inspanning kunt bevorderen door het juiste te eten. Onze partner GrainLabs vertelt je in dit artikel welke rol eiwitten kunnen spelen in het dieet van een wielrenner.
Maak een voedingsschema aangepast op het wielrennen
Daarnaast voorkom je dat je tussen je gezonde maaltijden stiekem toch gaat snacken door je voeding gedurende de dag en rondom je training goed te structureren. Helemaal op het moment dat er een belangrijke, omvangrijke training op het programma staat, of in de dagen in aanloop naar een belangrijk evenement zou je ervoor kunnen kiezen om een voedingsschema te maken. Zo’n schema helpt je om heel gestructureerd precies de juiste voeding tot je te nemen, zodat je op de momenten dat je het nodig hebt precies de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. In dit artikel lees je alles over voedingsschema’s en hoe je er een kunt opstellen.
Een dieet inzetten om af te vallen
Omdat wielrennen relatief minder belastende sport voor je lichaam is (je hebt bijvoorbeeld niet te maken met de schokbelasting van het hardlopen), is het een geschikte manier om extra gewicht te verliezen. In dit artikel vertellen we je meer over calorieën en het afvallen met fietsen. Let wel, dit zijn richtlijnen. Wil je wielrennen in combinatie met een dieet inzetten om gewicht kwijt te raken? Schakel dan altijd de hulp in van een sportdiëtist. Zo iemand kan je op een verantwoorde manier begeleiden, waardoor je ondergewicht en de gevolgen daarvan voorkomt.
Het ketonen dieet: het beperken van koolhydraten
Hoewel een ketogeen dieet voor sommige mensen absoluut voordelen heeft, is het voor een wielrenner niet om aan te raden. Tijdens een ketonendieet is het de bedoeling dat je de inname van koolhydraten tot een minimum beperkt, zodat je lichaam door vetzuurverbranding zelf ketonen gaat produceren. Die laatste gebruik je lichaam dan weer in plaats van de glucose die het mist door het gebrek aan koolhydraten.
Ondanks dat een vetzuurverbranding past bij een aerobe training, is uit onderzoek gebleken dat de prestaties van (duur)sporters te lijden hebben onder een ketogeen dieet. Daarnaast verhoogt dit type dieet het risico op een verminderde botdichtheid, waardoor je botten kwetsbaarder worden en makkelijker breken bij een valpartij.
Blijf drinken!
Hoe je je voedingspatroon in je dagelijks leven of rondom een training of evenement ook indeelt, vergeet niet voldoende te drinken. Door je vochtbalans gedurende de dag op peil te houden, zorg je er namelijk ook voor dat die zorgvuldig gekozen voedingstoffen en mineralen ook daadwerkelijk door je lichaam kunnen worden opgenomen. Bij een goed dieet voor wielrenners betekent dus zeker ook dat je moet blijven drinken.