Tips en inspiratie

Drie tips voor het verbeteren van je fietstechniek

Op den duur verliest kracht het van techniek, ook bij het wielrennen. Vergeet je fietstechniek dus niet tijdens je training. Drie tips waarop je kunt letten.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Het belang van een goede fietstechniek

Wielrennen is voor een groot deel een fysieke sport. Maar om al die krachten uit je benen goed tot hun recht te laten komen, is een goede techniek ook van groot belang. Een goede fietstechniek kan er immers voor zorgen dat je met minder kracht toch sneller gaat. Daarom hebben wij hieronder drie tips voor je om je fietstechniek te verbeteren.

Verbeter je traptechniek

Je traptechniek tijdens het wielrennen draait voor het grootste deel om de rotatie van je benen en daarmee je pedalen. Wanneer je net begint met fietsen zal je waarschijnlijk enkel op je pedalen duwen. Zo fiets je immers ook op een stadsfiets. Echter kun je uit een racefiets veel meer voordeel halen. Doordat je vastgeklikt zit kun je ook kracht zetten in de rest van je trapbeweging. Leer je dit eerst, focus je dan vooral op het omhoog trekken van je pedalen. Heb je dit onder de knie, dan kun je ook aan de slag met het volledig rond bewegen van je pedalen.

Fietstechniek: Verbeter je traptechniek

Gebruik je enkels in de trapbeweging

Naast de kracht uit je benen, kun je ook je enkels gebruiken om kracht over te brengen op de pedalen voor een betere fietstechniek. Doordat dit het laatste stuk van je been is dat contact maakt met het pedaal, werkt dit als een soort hefboom. Door je enkels mee te laten bewegen kun je de kracht vanuit je benen dus enorm vergroten. Trek je je pedaal omhoog, laat dan ook je enkel mee omhoog komen. En duw je je pedaal naar beneden, duw dan ook je enkel mee.

Fietstechniek: Gebruik je enkels in de trapbeweging

Probeer bovenlichaam stil te houden voor een optimale fietstechniek 

Terwijl je druk bezig bent met alle bewegingen in je benen en enkels is het ondertussen zaak om je de rest van je lichaam goed stil te houden. Wanneer je vermoeid raakt zal het vaak natuurlijk aanvoelen om flink heen en weer te schommelen op de fiets, maar dit draagt niet bij aan de snelheid van je fiets. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld het bewegen van je armen tijdens een sprint of een klim. Je wil zoveel mogelijk van je energie gebruiken om je benen te laten werken en dus snelheid in je fiets te krijgen. Energie dat een andere kant op gaat is nagenoeg overbodig. Probeer de rest van je lichaam dus zo stil mogelijk te houden. Core stability kan hierbij enorm helpen om dit makkelijker voor elkaar te krijgen.

Fietstechniek: Probeer bovenlichaam stil te houden voor de juiste fietstechniek

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo