Het belang van een goede fietstechniek

Wielrennen is voor een groot deel een fysieke sport. Maar om al die krachten uit je benen goed tot hun recht te laten komen, is een goede techniek ook van groot belang. Een goede fietstechniek kan er immers voor zorgen dat je met minder kracht toch sneller gaat. Daarom hebben wij hieronder drie tips voor je om je fietstechniek te verbeteren.

Verbeter je traptechniek

Je traptechniek tijdens het wielrennen draait voor het grootste deel om de rotatie van je benen en daarmee je pedalen. Wanneer je net begint met fietsen zal je waarschijnlijk enkel op je pedalen duwen. Zo fiets je immers ook op een stadsfiets. Echter kun je uit een racefiets veel meer voordeel halen. Doordat je vastgeklikt zit kun je ook kracht zetten in de rest van je trapbeweging. Leer je dit eerst, focus je dan vooral op het omhoog trekken van je pedalen. Heb je dit onder de knie, dan kun je ook aan de slag met het volledig rond bewegen van je pedalen.

Fietstechniek: Verbeter je traptechniek

Gebruik je enkels in de trapbeweging

Naast de kracht uit je benen, kun je ook je enkels gebruiken om kracht over te brengen op de pedalen voor een betere fietstechniek. Doordat dit het laatste stuk van je been is dat contact maakt met het pedaal, werkt dit als een soort hefboom. Door je enkels mee te laten bewegen kun je de kracht vanuit je benen dus enorm vergroten. Trek je je pedaal omhoog, laat dan ook je enkel mee omhoog komen. En duw je je pedaal naar beneden, duw dan ook je enkel mee.

Fietstechniek: Probeer bovenlichaam stil te houden voor de juiste fietstechniek

Probeer bovenlichaam stil te houden voor een optimale fietstechniek 

Terwijl je druk bezig bent met alle bewegingen in je benen en enkels is het ondertussen zaak om je de rest van je lichaam goed stil te houden. Wanneer je vermoeid raakt zal het vaak natuurlijk aanvoelen om flink heen en weer te schommelen op de fiets, maar dit draagt niet bij aan de snelheid van je fiets. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld het bewegen van je armen tijdens een sprint of een klim. Je wil zoveel mogelijk van je energie gebruiken om je benen te laten werken en dus snelheid in je fiets te krijgen. Energie dat een andere kant op gaat is nagenoeg overbodig. Probeer de rest van je lichaam dus zo stil mogelijk te houden. Core stability kan hierbij enorm helpen om dit makkelijker voor elkaar te krijgen.

No items found.