Wanneer je toe bent aan een (nieuwe) racefiets, dan kan de keuze nogal overweldigend zijn. Tegenwoordig komen racefietsen in vele soorten en maten, van aero racefietsen, tot endurance racefietsen en alles daar tussenin.

Waar moet je op letten bij het kopen van een racefiets?

Elk van deze typen racefietsen verschillen enorm van elkaar, bijvoorbeeld als het aankomt op rijgedrag, comfort en prestaties. Welke racefiets het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Door een simpele test te doen, krijg je inzicht in:

Aan het einde van dit artikel vind je een korte test waarmee je jouw voorkeuren kunt testen.



Kleppers, de podcast - #1 Je eerste (echte) fiets kopen
In deze aflevering bespreken we fietsen. Er zijn zoveel verschillende soorten fietsen. Welke fiets kun je nu het beste als eerste aanschaffen? Dat bespreken we met (volgens hemzelf) de slechtste gravelprof van Nederland: Douwe Doorduin van het YouTube-kanaal 'Douwe Doet Dingen'. Wat is volgens hem nou de beste fiets om te kopen als je wil beginnen met fietsen?

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Aero, allround of endurace… welke racefiets past bij jou?

Het eerste punt waarover je na moet denken bij de aanschaf van een goede racefiets, is hoe je deze van plan bent te gaan gebruiken. Aan welke eisen moet hij voldoen, gebaseerd op het type fietser dat je zelf bent? We kunnen drie type racefietsen onderscheiden, elk met hun eigen voordelen.

De aero racefiets

De naam van dit type racefiets verklapt al veel. Dit type racefiets is namelijk gebouwd met het oog op optimale aerodynamische voordelen, minimale luchtweerstand en dus maximale snelheid. Dit type fietsen hebben een stijf frame voor een efficiënte krachtoverbrenging. De aero-racefiets is dus met name geschikt voor wielrenners die snelheid en ultieme prestaties nastreven met aerodynamica.

Voordelen:

Nadelen:

De endurance racefiets

Voor wie vooral op zoek is naar comfort, en meer recreatief op pad wilt gaan, biedt de endurance racefiets uitkomst. Dit type fiets biedt een ontspannen geometrie voor een comfortabele zithouding, wat vooral bij lange afstanden erg fijn is. De endurance racefiets is wat minder snel dan de aero racefiets, maar biedt dan weer veel voordelen op het vlak van comfort.

Voordelen:

Nadelen:

De allround racefiets

Tot slot is er nog de allround racefiets, welke bestempeld kan worden als de tussenweg tussen de aero en de endurance racefiets. De allround racefiets heeft een goede balans tussen snelheid, comfort en gewicht en is voor alle terreinen geschikt. Dus ben je op zoek naar comfort, maar wil je stiekem ook wel profiteren van minder luchtweerstand? Dan is dit het type racefiets dat bij je past.

Voordelen:

Nadelen:

De framemaat van mijn racefiets

Nu je weet welk type fiets het beste bij jouw wensen aansluit, kunnen we verder naar het bepalen van de juiste framemaat van de fiets. En deze keuze is belangrijker dan je denkt. Want als jij op pad gaat met een racefiets die qua afmetingen niet bij jouw lichaam past, dan kunnen wij nu al voorspellen dat je vroeg of laat moet afrekenen met blessures, zoals zadelpijn, kniepijn en polsklachten.

Onderstaande maattabel kan je helpen met het maken van de juiste keuze. Eerder schrijven wij al een uitgebreid artikel over het bepalen van de juiste framemaat van je racefiets.

welke maat racefiets past bij mij


Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Het materiaal van een goede racefiets (en de wielen)

Over het algemeen zijn racefiets frames en fietswielen gemaakt van aluminium of carbon.

Aluminium racefietsen en wielen zijn simpelweg goedkoper, en ze zijn steviger en duurzamer. Het is daarmee ook een prima keuze voor beginnende of minder ervaren fietsers, of voor diegenen die snelheid niet als belangrijkste eis gesteld hebben. Want aluminium is namelijk ook wat zwaarder dan carbon. 

Behalve dat carbon lichter is, is het over het algemeen ook beter in het absorberen van trillingen van de weg. Dit geeft een boost aan je comfort op de fiets. Deze voordelen komen echter wel met een prijskaartje. Carbon is namelijk duurder dan aluminium. In de praktijk zien we vaak dat meer ervaren fietsers of prestatiegerichte fietsers voor carbon kiezen.

Welke racefiets afmontage past bij jou?

Met de afmontage van de racefiets bedoelen we de groepsets die op de fiets zitten, maar ook de bandenkeuze en het type remmen.

Groepensets

Qua groepsets zijn met name Shimano en SRAM grote spelers in de fietsmarkt. De Shimano groepen zijn immens populair, maar ook SRAM weet daar mooie alternatieven tegenover te zetten. We kunnen de groepsets indelen in drie categorieën, waarbij de schakelprestaties beter worden naar mate we in een hoger segment komen. Goed om te weten: onderstaande verdeling geldt voor zowel het mechanisch als het elektronisch schakelen.



Kleppers, de podcast - #3 Alles over schakelen
In deze aflevering duiken we in de wereld van het schakelen. Want: hoeveel versnellingen heb je nou echt nodig op je fiets? En: wat doe je als je fiets niet meer schakelt? We vragen het aan Berteld Dekker, die als hoofdmechanieker bij Team Sunweb jarenlang aan de fietsen van Tom Dumoulin sleutelde.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Remmen: schijf en- velgremmen 

Naast het afstellen van de groepsets kijken we ook naar het type remmen dat er op de fiets gemonteerd is. We kennen velgremmen en schijfremmen, die nogal verschillen als het aankomt op remkracht, duurzaamheid en het onderhoud

Tegenwoordig zie je steeds vaker schijfremmen op racefietsen. Logisch ook, want de remkracht is zoveel beter dan bij velgremmen, zéker in natte omstandigheden. Velgremmen zijn dan weer wat lichter en eenvoudiger in het onderhoud dan schijfremmen.

Banden

Tot slot is ook de gewenste bandenkeuze heel persoonlijk. Bredere banden bieden meer comfort, maar ook meer snelheidsverlies. Banden met een breedte van 25 of 28 millimeter zijn de standaard en bieden de optimale balans tussen comfort en snelheid.

Doe de test: welke racefiets past bij mij?

Beantwoord onderstaande vragen en ontdek welk type racefiets het beste bij je past.

Op welk terrein fiets je meestal?

Hoe vaak rijd jij lange duurritten?‍

Wat is voor jou de belangrijkste graadmeter?‍

Wat is jouw budget grofweg?‍

Conclusie: zo bepaal je welke racefiets bij jou past

Een goede racefiets kiezen begint bij jezelf. Door te kijken naar je rijstijl, doelen, comfortwensen én budget ontdek je welk type fiets het beste bij jou past: een aero racefiets voor maximale snelheid, een endurance model voor comfortabel lange ritten, of een allround fiets die overal inzetbaar is.

De juiste framemaat, het materiaal van het frame, de afmontage én je persoonlijke voorkeuren maken het plaatje compleet. Neem de tijd, laat je goed adviseren en gebruik de test uit dit artikel om gericht keuzes te maken. Want of je nu net begint met wielrennen of al jarenlang fanatiek traint: een fiets die écht bij jou past, maakt het verschil. 

Veel fietsplezier!

No items found.