Een goede racefiets band is erg belangrijk voor jouw fietservaring. De optimale banden voor een wielrenfiets verhogen de veiligheid tijdens het fietsen, rijden comfortabel en zijn lekbestendig. Ook heeft de fietsband meer invloed op je prestaties dan je denkt en daarom is het belangrijk om te kijken wat de beste optie is voor jouw sportieve doelen.

Type racefietsbanden

Het kiezen van een racefietsband klinkt makkelijk, maar weet dat ook op dit domein vele factoren een rol spelen. Voordat we kijken naar de beste allround racefietsband, de beste band voor de wintermaanden, de beste anti-lek band en de beste band voor de prestatiegerichte fietser is het belangrijk om de verschillende montagemethoden toe te lichten.

De klassieke binnenband en buitenband

Tot een aantal jaren geleden was deze set-up de meest bekende en dus ook populairste. In deze combinatie wordt een aparte binnenband in de buitenband geplaatst. Wanneer je onderweg lek rijdt, is dat euvel makkelijk op te lossen door je binnenband eruit te halen en te vervangen door een nieuw exemplaar of door de binnenband te plakken. Nadeel in deze combinatie dat een lekke band, bijvoorbeeld door een stootlek, sneller op de loer ligt.

De tubeless banden nemen over

De naam tubeless zegt eigenlijk precies wat er in deze situatie aan de hand is: er wordt geen gebruik gemaakt van de klassieke binnenband. Dat is mogelijk omdat de racefiets buitenbanden direct worden gemonteerd op een speciale, luchtdichte velg. Hier heb je speciale velgen voor nodig en deze optie is daardoor helaas niet direct voor iedereen geschikt. In een tubeless band wordt ook een speciale vloeibare latex gegoten. Mocht je tijdens het fietsen lek rijden, dan zal deze vloeistof het gat razendsnel dichten, zodat je toch prima thuis kunt komen. De kans op lekrijden is dus erg klein. Een ander voordeel is dat je dit type band met een lage bandendruk kunt gebruiken, wat meer fietscomfort en grip oplevert. Het werken met de latex kan enige handigheid vereisen.

Wedstrijdrenners kiezen voor tubular banden

Bij tubular banden wordt de binnenband vastgenaaid in de buitenband, waarna het geheel op de velg wordt gelijmd. Doordat het gewicht van deze combinatie laag is en de rolweerstand bijzonder gunstig is, wordt dit type banden met name door profrenners gekozen. Montage en reparaties (onderweg) zijn lastig en tijdrovend, dus voor je alledaagse ritten geen aanrader. Ook de tubular banden vereisen een bepaald type velg.

De beste racefietsbanden van 2024 op een rij

Nu je bekend met de meest voorkomende type racefietsbanden, kunnen we inzoomen op een aantal modellen die op dit moment tot de beste racefietsbanden op de markt gerekend kunnen worden.

Beste allround racefiets band: Pirelli P ZERO Race RS Speedcore TLR

De Pirelli P ZERO Race RS Speedcore is de beste allround band die jou gaat helpen om topprestaties neer te zetten. De technieken die Pirelli in de auto- en motorsport heeft opgedaan zijn verwerkt in deze band en hij is geoptimaliseerd voor wedstrijden en snelle ritten. Daarnaast heeft de band heeft een hoge lekbestendigheid en is erg duurzaam waardoor hij lang mee gaat. 

Duitse topkwaliteit: Schwalbe Pro One

De Schwalbe Pro One is een band van zeer hoge kwaliteit. Hij is snel, soepel en licht en heeft een lage rolweerstand waardoor je er hard mee kan fietsen. Ook biedt de band veel grip en goede lekbescherming zodat je zonder zorgen de weg op kunt gaan. Deze band is geschikt voor zowel de amateur als de prof en is verkrijgbaar in een Tubeless, Tube en TT- variant. 

Beste anti-lek band: Schwalbe Durano Plus

De Schwalbe Durano Plus staat aan top als het gaat om lekbestendigheid en heeft een uitstekende duurzaamheid waardoor hij ideaal is als trainingsband. Dankzij de extra krachtige Addix Compound heb je veel grip en dit maakt dat je met deze band ook prima met nat weer de weg op kunt gaan. Wel is de rolweerstand hierdoor wat hoger geworden wat de band minder geschikt maakt voor wedstrijden. 

Beste winterband racefiets: Continental Grand Prix 4-Season Duraskin

De Continental Grand Prix 4-Season racefiets banden bieden veel grip waardoor je er het gehele jaar door mee kan blijven fietsen. De band is uitgerust met een Vectran lekbestendige laag en sterke Duraskin wanden wat de kans op lekrijden minimaliseert. Ook is de band erg slijtvast en snel voor zijn soort, wat het een populaire fietsband maakt onder zowel de amateur als professionele wielrenner.

Beste voor de prestatiegerichte fietser: Goodyear Eagle F1 R

De Goodyear Eagle F1 Race is speciaal ontwikkeld voor de competitieve fietser. Hij is geoptimaliseerd voor snelheid in rechte lijnen en geeft een betrouwbaar stuurgevoel in de bochten waardoor je hier niet hoeft in te houden. De band bevat een mix van synthetisch en natuurlijk rubber, verrijkt met grafeen en siliciumdioxide, wat zorgt voor optimale efficiëntie en duurzaamheid. Daarnaast is de band erg lekbestendig waardoor je je weinig zorgen hoeft te maken over een lekke band tijdens jouw wedstrijden.

De keuze van veel profrenners: Vittoria Corsa Pro TLR

De Vittoria Corsa PRO is gemaakt om mee te presteren. Hij is licht, snel en lekbestendig en dit maakt het een favoriet onder professionele wielerteams. Dankzij de soepele hiel is hij makkelijk op de velg te monteren en de groeven in de band liggen dicht bij elkaar waardoor je extra grip hebt in de bochten. De band is tubeless ready wat betekent dat hij te gebruiken is zonder binnenband.

De populairste racefietsband: Continental Grand Prix 5000

De Continental Grand Prix 5000 heeft alles wat zijn voorganger, de 4000, zo goed maakte plus nog een beetje extra. De rolweerstand van de 5000 is 12% lager waardoor je nog harder kan fietsen. De lekbestendigheid is met 20% toegenomen en de band is lichter en aerodynamischer wat het een perfecte band maakt voor wedstrijden en snelle trainingen. Ook de grip is erg goed waardoor hij het hele jaar door te gebruiken is.

No items found.