Maar dat ik aan dit avontuur zou beginnen had ik een paar jaar terug zelf ook nooit gedacht! Ik ben namelijk zelf geboren met epilepsie en zwaar sporten in mijn jeugd was zeker niet vanzelfsprekend.

In de zomer van 2020 ben ik gestart met wielrennen. Daar ontstond mijn wens om met mijn opgebouwde conditie iets te betekenen voor anderen. In november 2021 liep ik met mijn moeder op de Nationale MS dag in Nieuwegein en daar kwamen we een stand tegen van Klimmen tegen MS. We raakten aan de praat en het leek mij super om mee te doen.

Om gericht te kunnen trainen heb ik eerst een officiële sporttest gedaan. Hierbij ga je fietsen en wordt de weerstand geleidelijk opgebouwd tot je niet meer kunt. Zo berekent de sportarts je hartslagzones en er wordt gekeken of je geen ernstige hartproblemen o.i.d. hebt. Met deze zones ben ik vervolgens aan het werk gegaan binnen de Fondo app.

Trainen met Fondo

Ik train dus via de KNWU Fondo app. Ik volg een Klimmen tegen MS-schema van 16 weken. Ik train op niveau 3 en doe dit 2 keer per week. De app past op basis van jouw niveau en beschikbaarheid de trainingen en uren aan. In mijn geval train ik gemiddeld 5 uur per week. Ook fitness ik nog een uur ernaast. Enerzijds omdat ik het leuk vind, maar anderzijds ook voor mijn core stability om zo mijn rug/schouder sterker te maken. Dat is aan te raden, in mijn geval zeker vanwege een schouderblessure uit het verleden.

Rustig fietsen?

Mijn beeld was altijd dat als ik trainde, dit vooral hard moest zodat ik lekker moe thuiskwam.

Maar dat had ik dus totaal verkeerd. In de eerste weken heb ik voor mijn gevoel veel rustige ritten gemaakt om mijn basisconditie te verbeteren. Door rustig te fietsen word je basisconditie sterker en kun je langer op een hoger tempo fietsen.

Toen ik de eerste paar ritten naar buiten ging moest ik wel even een knop om zetten, want al snel werd ik ingehaald door mensen op een elektrische fiets. Het voelde echt of het niet de moeite waard was om hier mijn fietskleding voor aan te trekken. Naar mate de weken verstreken, kon ik er steeds meer van genieten en natuurlijk helpt het dat je voelt dat je vooruitgaat. Bijkomend voordeel: ik heb nu de tijd en ruimte om om me heen te kijken tijdens het fietsen. Heerlijk!

De Fondo app vraagt als je de training afvinkt hoe je deze hebt ervaren. Je kunt jouw training dan een cijfer geven tussen 0 en 10 om aan te geven hoe zwaar de training was. Bij een hoge score krijg je tips hoe je de training minder zwaar kunt maken.

Voedingsadvies

Wat ik superhandig vind is dat er bij elke training een richtlijn is hoeveel je onderweg ongeveer moet eten en drinken. Zo kwam ik er al snel achter dat ik tijdens duurritten eigenlijk veel te weinig at. Omdat ik voor mijn gevoel niet zwaar trainde, at ik tijdens een duurrit van 2 a 2,5 uur niks en dronk alleen limonade. Met de inzichten uit de Fondo app eet ik nu meer tijdens mijn trainingen, zoals een mueslireep. 

Trainingsvormen

Het is gemakkelijk om de geplande training van de Fondo app te exporteren naar je fietscomputer. Zo kan je de trainingen eenvoudig volgen, of je nu buiten of binnen fietst. Als ik binnen fiets, past mijn indoor trainer de weerstand automatisch aan zodat je in de juiste hartslag- of vermogenszones komt.

Aan de cadanstrainingen moest ik erg wennen. Je trapt dan een aantal minuten een veel hogere cadans dan normaal. Het voelt gek, maar erg leuk om te zien dat je hier ook best snel vooruitgang in boekt.

Het vervolg was dat er blokken aan het programma toegevoegd werden om het lichaam te laten wennen aan ‘langere tijd‘ inspanning op een hogere hartslag. Denk hierbij aan 10 minuten op een hartslag rond de 170. Hiermee bevorder je onder andere het herstelvermogen. Wat ik heel mooi vindt aan deze trainingen, is dat je lichaam lijkt te wennen aan de inspanning. Het eerste blok doet pijn alsof je op gang moet komen, terwijl het tijdens het 2e en 3e blok alleen even moeite lijkt te kosten om je hartslag van rust weer op 170 te krijgen. Eenmaal ik weer op gang was, vond ik een ritme waarin ik best soepel kon fietsen.

Trainen op vermogen en andere Fondo Pro functies

Omdat ik 1 maart een nieuwe racefiets kreeg waar een vermogensmeter op zit, bin ik sindsdien gaan trainen op vermogen. Ik besloot tussentijds een FTP-test te doen. Mijn FTP bleek 249 voor 20 minuten. Je kunt dit in de app invullen en Fondo berekent dan automatisch jouw vermogenszones.  

Ik vind het echt top dat je heel makkelijk weer terug kunt wisselen naar trainen op hartslag als dat nodig is. Zo heb ik op mijn mountainbike geen vermogensmeter en train in dat geval nog wel op hartslag. Zo weet je dat je altijd in de juiste zones train.

Wat mij direct opviel is dat er bij trainen op hartslag best een vertraging in jouw gegevens zit ten opzichte van trainen op vermogen. Je hartslag loopt altijd enkele seconden achter, terwijl je vermogen direct omhoog of omlaag schiet als je aanzet. Met trainen op vermogen lijkt het dus makkelijker om in de juiste zones te blijven en is daarmee wat betrouwbaarder.

Het is daardoor ook wel echt zwaarder trainen. Echter biedt Fondo ook de optie om een training zwaarder of lichter te maken. De optie 'zwaarder' heb ik getest bij een duurrit. Mijn training werd daardoor verlengd van 2 uur naar 2,5 uur. Lichter trainen heb ik nog niet gebruikt.

Ervaring

Ik ben nu met mijn zevende trainingsweek bezig en kan wel zeggen dat trainen met een schema erg motiverend werkt! Je hebt extra motivatie om toch te gaan en een dag met veel wind gebruik ik nu als training, waar ik eerder liever thuis was gebleven. Wel merk ik dat samen fietsen een stuk lastiger is nu ik gericht train. Wanneer je in een groep fietst is het een stuk lastiger om het juiste vermogen te halen. Je trapt snel te hard of te zacht. Ook is het bij bloktrainingen lastig de route zo te maken dat je de training goed en veilig uit kan voeren. Ik kies er daarom voor om sommige trainingen op mijn indoor trainer te doen uit veiligheid.

Ik train nog even door en kom binnenkort bij jullie terug met mijn ervaringen en het antwoord op de vraag: 'Hoe train je hoogtemeters in Nederland?' Indien jullie mij in de tussentijd willen steunen, dan kan je een donatie achter laten via onderstaande button.

Tot snel!
Loes

No items found.