Ook ik (Kevin) ga dus op de eerste donderdag van juni de Alpe d’Huez zo vaak mogelijk beklimmen! De voorbereiding voor het evenement doe ik met de trainingsprogramma’s van Fondo. Dat is ook wel nodig, want hoewel ik zo’n 14 jaar geleden ben begonnen met wielrennen, en er door de jaren heen al de nodige kilometers in het zadel zijn gemaakt, moet er uiteraard wel goed getraind worden voor deze uitdaging.

Toen ik tien jaar oud was, ben ik lid geworden van een wielerclub in Amersfoort: WV Eemland. Op de club wordt er elke week getraind op het clubparcours, en ga je regelmatig in (kleine) groepen de fietspaden op om door de omgeving te rijden. Tijdens de trainingen op het clubparcours worden er verschillende oefeningen uitgevoerd, terwijl de ritten op de openbare weg vooral dienen als duurtraining. Vanaf de jeugd tot en met de junioren heb ik veel wedstrijden gereden (criteriums en zogenaamde klassiekers). Maar toen ik begon aan mijn studie in 2017 ben ik ook gestopt met het fietsen. Dan heb je minder tijd om te trainen, je kent het wel.

Terug op de fiets

Tijdens de coronaperiode ben ik weer rustig aan op de fiets gestapt. Het (studenten)leven stond stil en ik kwam er weer achter hoe leuk het fietsen is, ook zonder het rijden van wedstrijden. Ik leerde de omgeving van mijn studentenstad, Tilburg, steeds beter kennen en fietste een aantal keer in het weekend op en neer naar mijn ouders, in plaats van met de trein te gaan. Ik vind het vooral leuk om mijzelf uit te dagen nét een stukje verder te fietsen, of het gemiddelde weer nét iets hoger te krijgen. Daarbij is het natuurlijk fantastisch om nieuwe wegen te leren kennen en zo de omgeving te ontdekken. Zo leer ik nu ook steeds meer de omgeving van de Veluwe kennen, sinds ik twee jaar geleden naar Apeldoorn ben verhuisd.

Vorig jaar werd ik uitgedaagd om weer eens een lokaal wedstrijdje te fietsen met een startlicentie. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ik mijzelf had ingeschreven voor een wedstrijd ben ik begonnen met trainen: veel ritten die niet al te lang zijn en waar soms wat intervalletjes in zitten. Het trainen ging veel op gevoel, zonder echt volgens een schema bezig te zijn. Het was leuk om weer eens een wedstrijdje te rijden, maar het resultaat viel misschien wat tegen. Binnen een paar ronden moest ik het peloton laten gaan omdat ik de intervallen, het aanzetten na elke bocht, niet meer gewend was. Voor de Alpe d’HuZes wil ik mij daarom wél goed voorbereiden.

Kevin is in training voor de Alpe d'HuZes

Trainen met Fondo

Als medewerker van de KNWU kom je natuurlijk meteen uit bij Fondo als je wil trainen volgens een trainingsschema. Ook omdat je los van de schema’s om verder of sneller te fietsen je ook specifiek kunt voorbereiden voor toertochten of andere uitdagingen zoals de Alpe d’HuZes. Het trainingsschema voor de Alpe d’HuZes start in de week van 25 maart, maar ik ben nu alvast begonnen met het overwinteren op Zwift. Ik ben namelijk een echte mooi-weer-fietser. Van de weersomstandigheden in de afgelopen weken word ik niet heel gelukkig, zeker niet om dan buiten te trainen. Het mooie is dat met zo’n schema voor binnen je ook prima een rustige duurtraining buiten kunt maken als het weer het toelaat. De binnen trainingen van Fondo duren maximaal 1,5 uur, dat vind ik ook wel lang genoeg om op een smart trainer te zitten. 

Inmiddels ben ik dus begonnen met Fondo om te overwinteren totdat het trainingsschema van de Alpe d’HuZes begint. Afgelopen week was de eerste introductietraining met drie blokken van 5 minuten. De app geeft aan wat het doel is van de training en hoe je de training goed uitvoert. Super fijn, vooral omdat ik het leuk vind om te weten hoe de training bijdraagt aan mijn doel. In het geval van de blokkentraining train je om een hogere snelheid langer vast te kunnen houden. Bij de introductietraining is het de bedoeling om kennis te maken met een trainingsschema van Fondo. 

De introductietraining ging goed. Het is fijn om wat meer variatie aan te brengen in de trainingen op Zwift, in plaats van elke keer een duurtraining op de Tacx. Natuurlijk zitten er ook duurtrainingen tussen, maar die zullen minder sterk de overhand hebben als ik zo kijk naar het programma.  

De komende weken heb ik twee tot drie trainingen per week gepland staan en neem ik jullie elke maand mee in mijn trainingen van Fondo. Voorlopig nog voornamelijk via Zwift, maar wie weet is het mogelijk om nog een paar ritten buiten te maken als de zon iets meer gaat schijnen!

Wil je mij steunen voor de Alpe d’HuZes en zo samen geld ophalen voor kankeronderzoek? Dat kan! Je kunt een donatie doen op mijn actiepagina van de Alpe d’HuZes!

No items found.