Ja ja! Het trainingsprogramma voor de Alpe d’HuZes is afgelopen maand dan écht van start gegaan! De Alpe d’HuZes komt dan ook snel dichterbij. Vorige maand schreef ik over de beklimming van de Alpe d’Huez via Zwift, mijn nieuwe fiets en de Alpe d’HuZes dag, waar ik mocht aanschuiven aan de podcasttafel. De afgelopen maand heb ik veel kilometers kunnen maken.

Vorige maand begonnen we met de Spinningsmarathon, georganiseerd door de Trits Baarn, om geld op te halen voor de Alpe d’HuZes. Men kon zich inschrijven om één tot vier uur mee te spinnen en zich daarvoor laten sponsoren. We hebben natuurlijk ook vier uur mee getrapt, maar doordat elk uur een andere soort les werd gegeven vloog de marathon voorbij! Aan het eind van de spinningsmarathon had ik alles er uit gehaald en heb ik wel even tijd nodig gehad om te herstellen, kortom: een goede training! 

De week daarop hebben we ook vanuit de Trits een clinic gevolg op de wielerbaan in Apeldoorn. Ik heb al wel eens eerder op de wielerbaan gereden, maar dat was toch al even geleden. Uiteraard is het daar ook mogelijk om tussendoor wat intervalletjes te doen en zo ook aan de geplande training in Fondo te voltooien. We sloten de clinic namelijk af met een sprint van één ronde met stilstaande start en een ploegentijdrit. 

Trainingen

De artikelen van Fondo raden ook aan om regelmatig een FTP Test te doen. Die kun je op een aantal manieren volgen. Deze keer deed ik de ramp-variant. Dat houdt in dat je op een relatief laag wattage begint, en elke vier minuten komt daar 25 watt bij. In het begin gaat dit erg makkelijk, maar na verloop van tijd wordt het steeds lastiger om het wattage 4 minuten vol te houden. Daarnaast heb je tijdens zo’n test ook geen moment om te herstellen, wat het extra zwaar maakt. Uiteindelijk kreeg ik de pedalen niet meer rond en moest ik stoppen, met een FTP waarde van 278. 

Met deze FTP waarde op zak, gingen mijn vriendin en ik een lang weekend weg naar de Belgische Ardennen. Los van een weekend weg, natuurlijk ook een mooi moment om wat trainingskilometers te maken met wat hoogtemeters. In de eerste rit moest ik erg wennen aan de hoogtemeters en het feit dat er weinig vlakke meters te vinden zijn. Maar na een tijdje kom je in het juiste ritme en kun je relatief rustig omhoog rijden. Het vinden van het juiste ritme werd wel lastig gemaakt door de weersomstandigheden. Na zo’n vijf kilometer begon het te regenen. Daarna kreeg ik nog een lange hagelbui over mij heen en begon het ook nog eens te sneeuwen! Een hagelbui terwijl je 50 kilometer per uur naar beneden rijdt en windkracht 4 tegen hebt is geen pretje. Het belangrijkste was dan ook om voldoende te blijven eten en warm te blijven (en dus te blijven fietsen). Gelukkig waren de laatste kilometers van de rit droog en zonnig.

Op de laatste dag ben ik vanaf het huisje gaan fietsen naar Maastricht, een rit van zo’n 110 kilometer. Het was fantastisch fietsen door een mooie omgeving, en met een paar flinke beklimmingen. In totaal telde de rit ruim 1.100 hoogtemeters. Onderweg waren er veel mooie plekken en uitzichten om even van te genieten. Tijdens deze twee ritten ben ik ook echt goed gaan letten op mijn voeding tijdens het fietsen. Veel verschillende soorten voeding proberen en kijken wat wel en niet fijn is, uiteindelijk moet ik tijdens de Alpe d’HuZes natuurlijk ook genoeg voedingsstoffen binnen krijgen om boven te kunnen komen.

Slim trainen

De afgelopen weken ben ik ook steeds aan het zoeken naar momenten om de fiets te pakken in plaats van met de auto. De reistijd naar werk of familie kan ik namelijk ook gebruiken om te trainen. In plaats van 45 minuten in de auto naar kantoor, zit ik nu 1 uur en 15 minuten op de fiets. Uiteindelijk doe ik er op de fiets maar 30 minuten langer over dan dat ik dezelfde afstand met de auto afleg. Een perfect moment om te trainen dus. Door met een ommetje naar huis toe te fietsen heb ik ook voldoende tijd om een training uit het schema van Fondo uit te voeren. Alleen de lange duurtrainingen bewaar ik op deze manier voor in het weekend. 

Komende periode

Ik merk dat ik, vergeleken met een maand geleden, een stukje sneller fiets maar ook steeds makkelijker een lange rit kan maken. Dus dat gaat de goede kant op! De komende periode staan er weer heel wat trainingen klaar in Fondo, om dat hopelijk nog verder uit te bouwen. Zo zijn er veel combi-trainingen, waarin je aan je duurvermogen werkt en tussendoor ook wat kracht- of cadansblokken hebt. Maar ook de bloktrainingen komen zeker vaker terug. Daarnaast staat er deze maand een Alpe d’HuZes dag gepland op Papendal. Tijdens deze dag kunnen we onder andere de fietskleding voor het evenement ophalen. Ik ben benieuwd!

Heb je een paar euro over en wil je mij steunen voor het goede doel? Super lief! Doneren kan via de onderstaande button.

No items found.