Ervaringen

Trainen voor de Alpe d'HuZes - deel 3

Op donderdag 6 juni 2024 is het zover. De Alpe d’Huzes wordt dan georganiseerd. In deze blogserie neemt Kevin je mee in zijn voorbereidingen voor deze monsteruitdaging.

Kevin de Rijk
Geschreven door
Kevin de Rijk

Inmiddels zijn er alweer vier weken voorbij, de tijd vliegt! Vorige maand schreef ik over de eerste trainingen in het overwinteren op Zwift. Ook de afgelopen weken heb ik op Zwift getraind, maar deze maand ging dat een stuk beter dan in januari. Daarnaast stond er afgelopen maand nog meer op het programma. Zo mocht ik mijn nieuwe fiets ophalen in Eindhoven, heb ik twee afspraken gehad met een gewichtsconsulent, ben ik op Zwift de Alpe d’Huez opgereden en stond de Alpe d’HuZes deelnemersdag op de planning, waar ik ook nog eens mocht aanschuiven voor een podcast!

Maar goed, de basis ligt uiteraard bij het volgen van de juiste trainingen. Afgelopen maand ging dat erg goed, ook omdat ik uit ervaring van de afgelopen periode steeds beter kan inplannen wanneer ik tijd heb om op de fiets te springen. Er stonden voornamelijk veel duurtrainingen of tempo-duurtrainingen op het programma. Die zijn belangrijk om fit te blijven. Daarnaast stonden cadans- en krachttrainingen op het programma. Ook deze trainingen zijn goed om er voor te zorgen dat je straks met souplesse omhoog kunt rijden. Tot slot stond mijn eerste explosiviteitstraining op het programma. Dit was voor mij een aantal sprints van 5 seconden, om vervolgens 3 minuten rustig te fietsen. Door in de vijf seconden volle bak te sprinten word je uiteindelijk explosiever, en heb je op lange termijn nét dat stukje kracht om een kort steil stukje over te komen. In de sprintjes trapte ik een aantal keer tegen de 1000 watt aan, dat voelt goed!

Alpe d’Huez op

Omdat ik graag wil weten wat mij straks te wachten staat, ben ik afgelopen week de Alpe d’Huez opgefietst via Zwift. Van familie en vrienden hoorde ik dat voornamelijk het eerste stuk erg pittig is, waarna het iets afvlakt. Maar ook na bocht 16, waar het iets afvlakt, merkte ik dat ik nog niet voldoende kracht heb om met een relatief rustige hartslag omhoog te rijden. Ook het stuk na bocht 15 en bocht 7 vond ik erg pittig, vooral omdat het stuk tot de volgende bocht vrij lang is en het stijgingspercentage vrij hoog blijft. Uiteindelijk kwam ik in Zwift boven met een tijd van 1 uur en 37 minuten. Niet per se een slechte tijd, maar ik had niet het gevoel de klim op dat moment nog een keer op te kunnen fietsen. Nog genoeg te trainen dus!  

Nieuwe fiets

Wat uiteraard zorgt voor een goede motivatie om te gaan trainen is een nieuwe fiets. Een paar weken geleden mocht ik mijn Canyon Aeroad CF SLX 7 DI2 ophalen in Eindhoven. Inmiddels kon ik afgelopen weekend met het mooie weer een kort rondje maken, en hij voelt tijdens het fietsen fantastisch aan! Het is in het begin uiteraard nog wennen aan bijvoorbeeld het schakelen, of het rijden met hogere velgen, maar dat is niet gek. Het enige wat er nog aangepast moet worden is het kleine kettingblad, momenteel heb ik crankset 52/36, maar met een kleiner (34) voorblad heb ik hopelijk nog iets meer speling tijdens de beklimmingen.

Inmiddels ben ik ook een stuk beter gaan letten op mijn voeding. Via via ben ik bij een gewichtsconsulent in opleiding terecht gekomen. Niet omdat ik overgewicht heb (ik heb een BMI van 23), maar omdat ik tijdens de Alpe d’HuZes voldoende voedingsstoffen moet hebben en in de trainingen dan optimaal kan bouwen aan mijn spieren.  

Alpe d’HuZes dag

Tot slot stond op zondag 25 februari de Alpe d’HuZes dag gepland in Nijkerk. Erg fijn om vooraf al geïnformeerd te worden over wat er gaat gebeuren tijdens het evenement, en te zien wat er allemaal geregeld moet worden. Maar ook de verhalen van mensen op die dag, en muziek die er wordt gespeeld, komen binnen. Je weet door deze tastbare voorbeelden van anderen waar je de uitdaging ook voor aangaat. Het geld dat we ophalen door de berg op te fietsen is echt keihard nodig. 

Aan het eind van de bijeenkomst werd men gevraagd mooie verhalen of initiatieven te delen in de podcast van de Alpe d’HuZes. Een mooi initiatief en hulpmiddel is uiteraard de trainingsprogramma’s van Fondo die gratis worden aangeboden voor de deelnemers van het evenement. Lang verhaal kort: Ik maakte die middag mijn podcastdebuut! De podcast van de Alpe d’HuZes over de trainingsapp van Fondo staat inmiddels online en is te beluisteren door op deze link te klikken!

Komende periode

6 juni komt er al erg snel aan! Deze maand start het trainingsprogramma van Fondo voor de Alpe d’HuZes. Je kunt kiezen voor een trainingsprogramma gericht op 1-2x, 3-4x of 5-6x de Alpe beklimmen. Voor mij betekent dit dat de trainingen een stuk intensiever worden, en dat er zo’n 8 tot 11 uur per week op de fiets getraind gaat worden.

Daarnaast staan er met Team Trits de komende twee weken evenementen op het programma om geld op te halen. Zo staat er een baanclinic gepland op de wielerbaan in Apeldoorn, waar leden van De Trits Baarn zich voor kunnen inschrijven, en wordt er een spinningsmarathon georganiseerd. Bij de spinningsmarathon kan men 1,2,3 of 4 uur meespinnen. Uiteindelijk worden alle inschrijvingsgelden als donaties gestort bij Team Trits! Volgende maand een nieuwe update!

Heb je een paar euro over en wil je mij steunen voor het goede doel? Super lief! Doneren kan via de onderstaande button.

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Kevinderijk/alpe-dhuzes

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo