Over twee maanden gaat mijn gravel avontuur in Italië plaatsvinden. Dit avontuur neemt mij in vier dagen (8-11 mei 2024) mee van Florence naar Rome, over de oude pelgrimsroute en door de wijngaarden van Toscane. Maar liefst 70% van de route bevat onverharde wegen. Om mij zo goed als mogelijk voor te bereiden en de tocht voor mijzelf makkelijker te maken train ik met KNWU Fondo.

Inspanningstest

De eerste stap in de voorbereiding was het plannen van een inspanningstest. Deze heb ik gedaan bij SMC Papendal. Voorafgaand heb ik verschillende vragenlijsten ingevuld over onder andere mijn trainingsschema en algemene gezondheidsvragen. Voor mij was het een eerste keer dat ik een dergelijke test ging doen, een beetje spannend, maar vooral heel erg benieuwd om te zien waar ik sta op dit moment. De winter komt net aan zijn eind en ik moet toegeven, ik heb niet zoveel aan sport gedaan als ik normaal zou willen. Het kwam nu eenmaal niet goed uit en had andere prioriteiten. Het slechte weer hielp ook niet mee… Voor de inspanningstest ben ik wel al een paar keer gaan fietsen, maar ik zat nog lang niet op mijn conditie als voor de winter. Het ging een echte nulmeting worden voor mij. 

Aangekomen bij SMC Papendal had ik eerst een introductiegesprek met een sportarts, die met mij de al ingevulde vragenlijst ging doornemen, ging luisteren naar mijn longen en mijn bloeddruk ging meten. Vervolgens mocht ik naar een andere kamer waar de inspanningstest werd afgenomen. We begonnen met een hartfilmpje in rust. Met allemaal plakkers op mijn lichaam zag ik een mooie Elektrocardiogram (ECG) op het scherm komen. Na deze meting was het tijd om de juiste trappers op de fiets te zetten en deze goed af te stellen. Het idee is eigenlijk heel simpel, zo lang mogelijk volhouden om minimaal 70 rotaties per minuut (RPM) te fietsen. Door verschillende plakkers en een zuurstofmasker worden alle gegevens geregistreerd. Tijdens het fietsen wordt het wattage elke keer met een stap van één verhoogd. Het begint dus vrij makkelijk waarbij je bijna geen weerstand hebt. Ik vond het best lastig om mezelf te motiveren om helemaal tot het gaatje te gaan. Een up-tempo muziekje op de achtergrond en de begeleider die aanmoedigde hielpen voor mij enorm.

Na afloop had ik even tijd om af te koelen, dat was nodig. Vervolgens werd ik weer opgehaald door de sportarts die ik al eerder had gesproken. We gingen de resultaten bespreken van de test. Ik moet zeggen, ik was blij verrast. Zoals de sportarts tegen mij zei zit ik op dit moment op een bovengemiddeld niveau van een recreatieve fietser. Dat na een winter met weinig trainen. Nou, beter kan niet als je het mij vraagt!

Eerste weken trainen

De resultaten waren goed, maar onderhouden is nog veel belangrijker. Inmiddels ben ik twee weken bezig met mijn trainingsschema van KNWU Fondo. Naast de Via Francigena tocht ga ik de Amstel Gold Race (AGR) fietsen aanstaande april. Dit vindt dus al eerder plaats en daarvoor is de nodige training ook verreist. Vorig jaar merkte ik een groot verschil in conditie en kracht aan het begin van mijn trainingsschema en het einde. Ik probeer drie dagen in de week op de fiets te zitten. Het liefst elke dag, maar helaas lukt dat niet. De afgelopen weken waren al een uitdaging om de drie trainingen in de week te passen. Door de aanhoudende drukte op het werk en thuis is het soms niet altijd mogelijk om te trainen. 

De afgelopen week zat ik voor mijn werk in het buitenland en had ik geen fiets mee. Toch probeer ik dan in wel beweging te blijven. De ene keer is dit in de vorm van een wandeling, de andere keer krachttraining in de sportschool of met hoge uitzondering een rondje hardlopen. Op deze manier probeer ik mijn conditie op peil te houden. Ondanks dat het voor mij een puzzel is wanneer ik ga trainen, werkt het trainingsschema van KNWU Fondo als een stok achter de deur. Als ik ergens aan begin wil ik het ook afmaken en ik weet dat het mij enorm gaat helpen als ik nu de nodige uren besteed aan training.

En nu?

Het is niet de eerste keer dat ik een lange tocht ga maken. Zo heb ik twee keer de fiets Elfstedentocht uit gefietst (235 km) en de Langste Dag Challenge (300 km). Beide vonden in Nederland plaats, op één dag en 100% van de route waren vlakke verharde wegen. Nu ga ik in vier dagen tijd 400 kilometer afleggen met in totaal 7150 hoogtemeters. Het zal wel even anders zijn dan al mijn trainingsritten in Nederland, maar ik weet zeker dat het mij gaat lukken met de juiste voorbereiding. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in! Misschien zie ik jou ook tijdens Via Francigena?

No items found.