Fondo Gravel Tours. Ga je mee gravellen in Italië?

Samen met Rolling Dreamers en fietsenmerk 3T organiseert Fondo in 2024 twee unieke gravel tours in Italië. Kom jij ook alternatieve routes ontdekken in de Dolomieten? Of kies je liever voor de prachtige grindstroken in Toscane?

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Wat houden deze tours in?

De twee gravel tours zijn een samenwerking tussen Fondo, fietsenmerk 3T en Rolling Dreamers. Deze laatste is een bijzonder ervaren organisator van wieler(rond)reizen en fietsvakanties in bijvoorbeeld Italië, Marokko en Noorwegen.

Gezamenlijk hebben we voor 2024 twee unieke tours weten samen te stellen, exclusief voor Nederlands sprekende deelnemers! Want je gaat fietsen in een select gezelschap wat persoonlijke aandacht mogelijk maakt. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een locale gids, welke Nederlands spreekt, en een volgwagen.

Het mooie aan deze tours is niet alleen de geweldige omgeving waar je straks gaat fietsen, maar meer nog het feit dat alles voor je geregeld wordt. Het enige wat jij moet doen, is op de locatie komen en fietsen. Voor de rest regelt Rolling Dreamers alles voor je, waaronder ook het vervoer van je bagage van hotel naar hotel. 3T zorgt ervoor dat je tours op een topmodel gravelbike kunt afwerken, terwijl Fondo instaat voor de voorbereidingen middels een toegankelijk trainingsprogramma.

Via Francigena Tour

8-11 mei 2024: Via Francigena Tour

De eerste tour die we in 2024 organiseren is de zogenaamde Via Francigena Tour. Deze tour neemt je in vier onvergetelijke dagen mee van Florence naar Rome, waarbij 70% van de route over onverharde wegen gaat. Daarbij volgen we de oude pelgrimsroute (de Via Francigena) en rijden we onder andere door de wijngaarden van Toscane en het onontdekte noordelijke deel van Lazio. 

De route

Dag 1: Florence - Siena

Afstand: 95km / Hoogtemeters: 2100m
We starten in Florence, het hart van Toscane, en we rijden naar Siena, daar waar jaarlijks de Strade Bianche finisht. Verwacht heuvels vol met wijnranken, olijfgaarden en Toscaanse boerderijen.

Dag 2: Siena - Proceno

Afstand: 119km / Hoogtemeters: 2550m
Op de tweede dag rijden we de langste afstand door de Val d’Orcia. We komen onderweg weer de nodige heuvels tegen en rijden richting het einde de regio Lazio binnen, waar het kasteel van Proceno bovenop de heuvel op ons ligt te wachten.

Dag 3: Proceno - Sutri

Afstand: 108km / Hoogtemeters: 1750m
De derde dag gaat nog een nog onbekend gebied bij toeristen. Hoogtepunten van vandaag zijn het prachtige stadje Aquapendente en het Lago di Bolsena. We vervolgen onze weg via een laatste klim naar de finish in Sutri.

Dag 4: Sutri - Rome

Afstand: 73km / Hoogtemeters: 750m
Voordat we in de Eeuwige Stad aankomen, passeren we de watervallen van Monte Gelato en gaan we de uitdaging aan van de Muur van Campagnano di Roma (280 meter aan 16%). Parallel aan de rivier de Tiber rijden we Rome binnen richting het Sint-Pietersplein.

via francigena tour route

Via Francigena Tour, samengevat:

 • 8-11 mei 2024
 • 400 kilometer
 • 7150 hoogtemeters
 • 70% onverhard
 • € 2990.-

22-29 juni 2024: Dolomites Gravel Tour

De tweede tour van het jaar is de Dolomites Gravel Tour. De naam verklapt al heel veel: we trekken de Dolomieten in. Niet over de bekende wegen, maar over de alternatieve gravel paden. We starten in de Val di Fasse en rijden via onontdekte gravelwegen naar de Val di Fiemme en de bekende Sellaronda lus in de Val Gardena.

De route

Dag 1: Lus Fiemme

Afstand: 48km / Hoogtemeters: 1450m

Dag 2: Fiemme - Fassa

Afstand: 66km / Hoogtemeters: 2050m

Dag 3: Lus Fassa

Afstand: 70km / Hoogtemeters: 1900m

Dag 4: Fassa - Gardena

Afstand: 40km / Hoogtemeters: 1400m

Dag 5: Sellaronda

Afstand: 77km / Hoogtemeters: 2430m

Doel van deze tocht is het op een andere manier ontdekken van de Dolomieten en dat gaan we direct doen op dag één, waar we starten op zo’n 1.000 meter hoogte. Via een goed netwerk van fietspaden komen we onder andere langs de prachtige Cavalese watervallen, waar je een duik kan nemen in het verfrissende bergwater. 

We rijden ook over een oud ezelpad parallel aan de rivier Travignolo richting Predazzo, waar we starten aan de Passo Rolle met een prachtig uitzicht op het Pale di San Martino-massief.

De Sellaronde behoeft weinig uitleg. Tijdens deze lus kom je de meest bekende Dolomieten-beklimmingen tegen: de Passo Sella, de Passo Pordoi, de Passo Campolongo en de Passo Gardena.

dolomites tour route

Dolomites Gravel Tour, samengevat:

 • 22-29 juni 2024 (waarvan 5 dagen fietsen)
 • 300 kilometer
 • 9230 hoogtemeters
 • 75% onverhard
 • € 3490.-

Bereid je voor met Fondo

Bereid je met Fondo voor op de Via Francigena of Dolomieten gravel tour. Je krijgt een nauwkeurig samengesteld 10-weeks trainingsprogramma om je klaar te maken voor de unieke ervaring die je in Italië gaat opdoen. Met Fondo train je zo vaak als je wilt en wanneer je wilt, je trainingsschema wordt aangepast aan jouw mogelijkheden. Bovendien werkt Fondo op basis van je eigen hartslag- en/of krachttrainingszones.

Je vind de trainingsschema’s via de homepage van de Fondo app, waar je navigeert naar de categorie ‘Doel: grenzen verleggen’ en vervolgens ‘Rolling Dreamers (Gravel)’

Heb je interesse?

Meer informatie volgt binnenkort. Ben je geïnteresseerd of wil je meer info ontvangen? Laat dan hieronder vrijblijvend jouw gegevens achter of stel er jouw vragen. Je zit nergens aan vast!

Veelgestelde vragen

1. Wat is ongeveer de gemiddelde snelheid voor beide routes?
Dat kan erg verschillen omdat het open inschrijving tochten zijn. De gidsen die meefietsen hebben daar echter veel ervaring mee en zijn goed in staat om de groep homogeen te houden zonder dat de snelste het idee heeft te veel moeten wachten en zonder dat de langzaamste het idee heeft telkens te moeten haasten in trainingszone 4. Het gemiddelde zal hoe dan ook niet erg hoog zijn gezien ook het hoogteverschil in beide tours.


2. Wat is de afmontage van de fiets?
Dit hangt van 3T af, de meeste van hun fietsen zijn afgemonteerd met ofwel Shimano GRX ofwel SRAM (elektrisch) en in enkele gevallen wellicht Campagnolo Ekar. De banden zijn Vittoria Barzo of Mezcal, dit garandeert een comfortabele en zorgvrije trip.

3. Kan het ook zonder fietshuur?
Het is al zonder fietshuur! De fiets is inclusief zonder meerprijs. Op de Rolling Dreamers website kun je zien dat de prijs van de Fondo en 3T gesponsorde versie of de on demand privé versie inclusief gids en volgwagen die je met minimaal 8 personen kunt boeken dezelfde prijs hebben. De fiets van 3T en het trainingsprogramma van Fondo krijg je erbij en dat is niet in de prijs verrekend. Wil je deze trip maken op je eigen fiets, check dan de on demand opties van de diverse bestemmingen.

4. Wat zit er allemaal in de kosten inbegrepen?

 • Alle hotels zijn minimaal 4-sterren
 • Ontbijt en diner is inclusief
 • Per 8 fietsers is er 1 gids op de fiets (minimaal 2 gidsen per tour)
 • Minimaal 1 gids is NED-ITA tweetalig alle andere spreken gegarandeerd ENG-ITA
 • De volgauto is voorzien van voeding, drinken, medische voorzieningen, mechanische voorzieningen, bagageservice van hotel naar hotel en eventueel taxi service mocht iemand een etappe niet volledig kunnen of willen fietsen.
 • Er is een hoge graad van persoonlijke klantenservice. Heb jij iets nodig onderweg? Laat het weten en ons team zal het (binnen de mogelijkheden) voor je regelen.
 • Om deze hoge service en ervaring te garanderen die we willen, hanteren we een maximale groepsgrootte van 15 personen. Tours met een lagere prijs hebben een ander service pakket, groepen tot wel 75 personen en een lagere hotel standaard en minder persoonlijke aandacht.
 • Fiets wasservice
 • Kleding was en droog service (neem een waszak mee!)
 • De routes zijn nauwkeuring gepland met locals, getest in een simulatie setting, opnieuw getekend en opnieuw getest.

5. Zit het vervoer bij de prijs inbegrepen?
Het enige wat er niet bij in zit is de reis van en naar Nederland en de lunch/koffie stops.

Fondo, de bekroonde fietstraining app van de KNWU

Fondo is een trainingsapp voor sportieve fietsers en helpt je bij het maken van jouw trainingsplan. Voor de fietser die beter wil worden, gezond wil blijven, een uitlaatklep wil, of gewoon van dat voldane gevoel na afloop van zijn workouts houdt. Fondo is er voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden.

Dat doet Fondo in de vorm van een fietstraining app voor het wielrennen, mountainbiken en gravellen, maar ook via een uitgebreid online kennisplatform.

Waarom een fiets trainingsschema app voor het wielrennen?

De KNWU maakt wielerdromen waar. Via de Fondo trainingsapp voor fietsers deelt de wielerbond haar expertise die ze in haar bijna 100-jarige bestaan heeft opgebouwd voor het eerst met de breedtesport, daar waar deze kennis voorheen alleen voor topsporters beschikbaar was.

Door het aanbieden van deze kennis via de Fondo trainingsapp, krijg jij op een laagdrempelige én persoonlijke manier handvatten aangeboden om jouw eigen wielerdromen waar te maken, hoe groot of klein deze ook zijn. Wil jij een heuse Gran Fondo van je bucketlist afstrepen? Wil je een betere klimmer worden? Wil je voor de eerste keer een rit van 100 kilometer maken? Wil je afvallen door middel van het wielrennen? Via Fondo vind jij op maat gemaakt trainingsschema’s voor het wielrennen, mountainbiken en gravellen, én heb je de mogelijkheid tot persoonlijk contact met een trainer van de KNWU.

De fiets app & het kennisplatform voor sportieve fietsers

Fondo gaat verder dan alleen de bekroonde fietstraining app. Fondo biedt namelijk ook een uitgebreid online kennisplatform aan, dat niet alleen trainingsschema’s en artikelen over trainen behandelt. Want zeg nou eerlijk: er komt veel meer bij het fietsen kijken. Op het Fondo kennisplatform vind je dan ook een brede collectie aan artikelen over onder andere materiaal en onderhoud, sportvoeding, voeding, fietskleding, mountainbiken, gravel, blessures en conditie, indoor trainen en meer. Welke vraag jij ook hebt met betrekking tot het sportief fietsen: Fondo heeft de antwoorden voor jouw trainingen.