Sluit het jaar uitdagend af met de Drenthe 200

Modder, regen, kou en tot 200 kilometer afzien op de mountainbike. De Drenthe 200 is dé manier om het jaar op een uitdagende manier af te sluiten.

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Wat is de Drenthe 200

Zeg je afzien op de mountainbike in Drenthe, dan zeg je eigenlijk de Drenthe 200. Na een zestal succesvolle edities is het evenement inmiddels uitgegroeid tot een echte eindejaarstraditie. De Drenthe 200 vindt namelijk plaats op 29 december 2023. Precies tussen Kerst en oud en nieuw, en vlak na de kortste dag van het jaar. Omdat je al om 6:00 uur start en voor de 200 kilometer tot middernacht hebt om te finishen bestaat de kans dat je een groot deel van de tijd in het donker fietst. Daarnaast kun je te maken krijgen met venijnige weersomstandigheden: van een stralende maar ijskoude dag, tot waterkou, regen en een gure wind. Houd rekening met extreme weersomstandigheden.

In tegenstelling tot de Bartje 200, de zomerse tegenhanger, kun je bij de Drenthe 200 niet kiezen voor een kortere afstand. Wordt 200 kilometer je nou toch iets te veel en heb je een fietsmaatje weten te strikken voor de andere 100 kilometer? Dan kunnen jullie je samen opgeven voor de estafette. Deze start net als de 200 kilometer in Roden, maar heeft na 102 kilometer in Beilen een wisselzone. Jullie kunnen dan allebei genieten van een grove 100 kilometer afzien door de Drentse natuur.

Het weer kan tijdens de Drenthe 200 alle kanten op gaan

Laat je opzwepen door het Drentse enthousiasme

De route van de Drenthe 200 leidt je vanuit Roden via Nationaal Park Drentsche Aa naar het Dwingelderveld. Vervolgens fiets je door het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen terug naar het noorden, om na 200 kilometer weer in Roden te finishen. Met recht een ronde door de mooiste gebieden van Drenthe dus. 

Maar de modderige singletracks en landwegen leiden je niet alleen door bossen, heidevelden en natuurgebieden. Onderweg kom je door verschillende typisch Drentse dorpen als Vries, Gieten, Westerbork en Roden. Hoe kil en guur het weer onderweg ook is, in deze dorpen word je zeker weten opgewarmd door het enthousiaste onthaal van de Drenten en vrijwilligers. Zo ga je altijd vol goede moed door naar de volgende verzorgingspost.

Parcours Drenthe 200 - 2022
De route van de Drenthe 200 in 2022.

Meedoen? Fondo helpt je op weg!

Enthousiast geworden? De inschrijving voor de Drenthe 200 is inmiddels geopend. Het speciale Fondo-trainingsschema stoomt je in elf weken (beginnend op 9 oktober) klaar voor deze extreme marathon. Dit schema bevat een wekelijkse trainingsomvang van ongeveer 10 uur. Ben je daar nog niet helemaal klaar voor, maar lijkt het je wel tof om de Drenthe 200 te rijden? Begin dan alvast te trainen met een van onze andere trainingsschema’s. De MTB Grensverlegger schema’s zijn heel geschikt om de komende weken je duurvermogen uit te bouwen.

Het schema voor de Drenthe 200 is te vinden via de homepage van de Fondo app, waar je kiest voor ‘Doel: een specifiek evenement’. Kies vervolgens voor ‘Mountainbike’ en scroll naar Drenthe 200. Ook de MTB Grensverlegger schema’s vind je via de homepage van de Fondo app. Hier kies je dan voor ‘Doel: mountainbiken’ en scroll je vervolgens naar MTB Grensverlegger. Je vindt hier schema’s voor verschillende afstanden zodat je altijd op jouw huidige niveau kunt beginnen.