Onvervalst onverhard afzien tijdens Bartje 200

Rond de langste dag van het jaar vindt de Bartje 200 plaats. 100 of 200 kilometer bikkelen op de mountainbike. Ben jij er klaar voor?

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Wat is de Bartje 200?

Het was toch de Drenthe 200? Dat klopt inderdaad, maar de Bartje 200 is daar de zomerse tegenhanger van. In tegenstelling tot de Drenthe 200, die in december vlak na de kortste dag van het jaar plaatsvindt, wordt de Bartje 200 in juni rond de langste dag van het jaar georganiseerd. En daar houden de tegenstellingen wel zo’n beetje op. 

Want het mag dan zo mooi klinken, een mountainbiketocht in de zomer, maar tijdens de originele afstand van de Bartje 200 leg je nog steeds een parcours van zo’n 200 kilometer af. Wordt dat je wat te ver? Dan kun je dit jaar voor het eerst kiezen voor de 100 kilometer.

Het evenement begint eigenlijk al op de vrijdag voor er gefietst wordt. De start en finish bevinden zich namelijk op recreatiepark Land van Bartje, waar je een dag van tevoren je stuurbordje vast op kunt halen. 

Bartje 200

Ontdek het land van Bartje, hunebedden en Ellert & Brammert

Tijdens de Bartje 200 slinger je 200, of respectievelijk 100, kilometer door het noordoosten van Drenthe. Vanaf Ees leidt de route (als je voor de volledige afstand kiest) door Emmen, Sleen, Exloo, Borger, Gieten, Anloo en Zuidlaren. En dat natuurlijk zoveel mogelijk onverhard.

Kasseien, (modderige) zandwegen, landbouwwegen, bospaden en singletracks leiden je door open gebied, dichte bossen, uitgestrekte heidevelden en natuurgebieden. Deze hebben bijna allemaal hun eigen mythen, sagen en legendes. De start van de Bartje 200 is vanaf 7:00 uur, dus met een beetje geluk pak je ’s morgens het gevoel van zo’n oude legende nog mee.

De route van de Bartje 200 in 2022

Trainen voor de Bartje 200

Bartje zelf “bidt niet veur brune bon’n”, en ook de Bartje 200 laat zich niet zomaar temmen. Met andere woorden, een goede voorbereiding op zowel de 100 als de 200 kilometer is aan te raden. Daarom heeft Fondo voor beide afstanden een trainingsprogramma ontwikkeld, zodat jij in 11 weken tijd helemaal klaar bent voor een van deze extreme uitdagingen.

Beide schema’s zijn te vinden via de homepage van de Fondo app, waar je kiest voor ‘Doel: een specifiek evenement’. Kies vervolgens voor ‘Mountainbike’ en scroll naar Bartje 200. 

Meer weten? Alle informatie over het programma vind je op de website van de Bartje 200. Met Fondo bereid je je optimaal voor op deze uitdagende tocht door Drenthe. Ga de uitdaging dus aan en schrijf je in!