Tour du ALS: 1, 2 of 3x de Mont Ventoux op

In juni van dit jaar staan er honderden deelnemers aan de start van de Tour du ALS. Dankzij de KNWU Fondo trainingsprogramma’s fietsen deze sportievelingen straks ‘probleemloos’ één, twee of drie keer de Mont Ventoux op.

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Tour du ALS. Wat is het en waarom wordt het georganiseerd?

De Tour du ALS wordt in 2024 voor de twaalfde keer georganiseerd door Stichting ALS Nederland. Het doel? Het uit de wereld trappen van de dodelijke zenuw/spierziekte ALS.

Wat in eerste instantie bedoeld was als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, is uitgemond in een jaarlijks terugkerend sportief fondsenwervend evenement met het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’.

De afgelopen edities is er ruim 10 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen ALS.

Tour du ALS

Tijdens Tour du ALS gaan honderden wielrenners, wandelaars en hardlopers samen met ALS-patiënten de Franse Mont Ventoux op. Dit doen zij om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS.

Omdat de oorzaak van ALS niet bekend is en er ook geen medicijnen bestaan die de ziekte tegengaan, is de schokkende levensverwachting na de eerste symptomen drie tot vijf jaar. Financiële hulp is daarom van levensbelang. Het leidt immers tot een versnelling van het wetenschappelijke onderzoek naar het vinden van de oorzaak en behandeling van ALS. Begin februari staat de tussenstand van Tour du ALS op bijna 300 duizend euro en zo’n 450 deelnemers.

Tour du ALS deelnemers gaan de Mont Ventoux op

De Mont Ventoux is de plaats waar het ook in 2024 allemaal moet gaan gebeuren voor Tour du ALS. Het beklimmen van de Kale Berg om zoveel mogelijk geld op te halen voor de strijd tegen ALS is voor velen een onvergetelijk moment, maar tegelijkertijd ook een bijzonder grote uitdaging.

Tour du ALS Mont Ventoux

Dankzij de KNWU Fondo trainingsprogramma’s worden alle deelnemers die de Mont Ventoux al fietsend beklimmen optimaal ondersteund.

“Het is fijn dat we de fietsende deelnemers van Tour du ALS de bekroonde trainingsapp Fondo in samenwerking met de KNWU kunnen aanbieden. De Mont Ventoux beklimmen doe je immers niet zomaar. We willen onze deelnemers daarom optimaal begeleiden. Dankzij de vier zorgvuldig samengestelde trainingsprogramma’s ontbreekt het onze deelnemers in de voorbereiding aan niets. Of je nu op een racefiets omhoog wilt, of op een hase pino: dankzij Fondo weten de deelnemers zeker dat ze goed voorbereid van start gaan,” aldus Limore Noach, directeur Stichting ALS Nederland.

Trainen voor Tour du ALS met Fondo

De Fondo trainingsschema’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach. Dit betekent dat kennis uit de topsport nu ook beschikbaar komt voor de recreant. “Door met Fondo te trainen is iedere uitdaging haalbaar, voor iedereen. Dat bewijs hebben tienduizenden Fondo-gebruikers inmiddels geleverd. Het doet ons goed dat we met Fondo ook voor (potentiële) deelnemers aan de Tour du ALS relevant zijn. De trainingsprogramma’s gaan iedereen helpen om straks die Mont Ventoux één, twee of drie keer te beklimmen. En dat we indirect bijdragen aan een fantastisch goed doel, is natuurlijk erg mooi meegenomen,” vertelt Martin Faes, product owner Fondo bij de KNWU.

Tour du ALS

De vier trainingsprogramma’s in Fondo bouwen voort op de conditionele basis van de deelnemers. In tien weken wordt er specifiek toegewerkt naar Tour du ALS, met trainingen die zich voornamelijk focussen op het verbeteren van het uithoudingsvermogen en de klimkwaliteiten.