Fondo helpt deelnemers Klimmen tegen MS op weg

Via zorgvuldig samengestelde trainingsprogramma’s stomen deelnemers aan Klimmen tegen MS zich klaar voor het beklimmen van de Mont Ventoux.

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Klimmen tegen MS, wat is dat?

Klimmen tegen MS is een jaarlijks terugkerend wieler- en loopevenement. Tijdens Klimmen tegen MS staan de deelnemers voor een grote uitdaging: het tot wel drie keer toe beklimmen van de legendarische Mont Ventoux. In 2024 vindt de elfde editie van de tocht plaats op maandag 20 mei.

Klimmen tegen MS

Klimmen tegen MS startte zeer kleinschalig, waarbij een groep vrienden een sportieve uitdaging wilde koppelen aan een goed doel. Inmiddels gaan jaarlijks minstens 400 deelnemers de uitdaging aan.

Als deelnemer kan je kiezen of je de Mont Ventoux één, twee of drie keer beklimt. De Kale Berg is met zijn 1909 meter de hoogste berg van de Provence. Afhankelijk van hoe vaak je naar boven wilt, kan je starten vanuit Malaucène (21.2 km aan 7.5%), Bedoin (21.5 km aan 7.5%) of Sault (25.9 km aan 4.7%).

Klimmen voor een MS-vrije wereld

De cijfers zijn duidelijk: ruim 25.000 Nederlanders ondervinden dagelijks de gevolgen van MS. Deze chronische zenuwziekte heeft de twijfelachtige eer om de grootste kans te geven om op jonge leeftijd in een rolstoel te behandelen. De diagnose wordt het vaakst vastgesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

MS is een ziekte die grillig en vooral onzeker verloopt. Dit komt omdat de ziekte lange tijd onvoldoende aandacht kreeg, waardoor er nog geen oplossing is. Als deelnemer aan Klimmen tegen MS help je mee om geld op te halen. Dit geldt wordt onder andere besteed aan onderzoek. 

Klimmen voor MS

Het ultieme doel? Een MS-vrije wereld. Om dit doel te bereiken moet er actie worden ondernomen. Iets wat deelnemers aan Klimmen tegen MS letterlijk nemen.

Trainen voor Klimmen tegen MS

Om alle fietsende deelnemers aan Klimmen tegen MS optimaal te ondersteunen, stelt de KNWU samen met de organisatie van het evenement trainingsprogramma’s klaar in Fondo, haar bekroonde trainingsapp.

De trainingsprogramma’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach, welke ook trainingsschema’s maakt voor de topsporters in Nederland.

Uiteindelijk zijn er zes verschillende trainingsprogramma’s geschreven, waarbij deelnemers de keuze kunnen maken uit een tienweeks of een zestienweeks schema, maar óók nog qua niveau. Omdat je binnen Fondo traint op basis van jouw hartslag, vermogen of gevoel, is ieder schema gepersonaliseerd. Zo bereid je je optimaal voor op de uitdaging die Klimmen tegen MS is.