Een fietsverzekering voor je racefiets
Waarom zou je jouw racefiets verzekeren?
In de intro van dit artikel beschreven we al dat het prijskaartje van een goede racefiets tegenwoordig al snel in de paar duizend euro kan lopen. Tel daarbij op dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een valpartij of het onjuist vervoeren van de fiets tot dermate veel schade leidt, dat je die duizenden euro’s als weggegooid kan beschouwen.
En dat niet alleen. Fietsen en racefietsen – en dan zeker de dure exemplaren – worden regelmatig gestolen, waarbij jij met lege handen achterblijft. Kortom: je snapt waarom een goede racefiets polis geen overbodige luxe is en dat het belangrijk is dat je je fiets goed verzekerd tegen diefstal of schade.
Een goede racefiets fietsverzekering beschermt je dus tegen onverwachte kosten, en dan met name:
- Diefstal.
- Schade aan je fiets door een valpartij.
- Schade tijdens het vervoeren.
- Vandalisme.
Voor wie is een racefiets fietsverzekering geschikt?
In feite is een fietsverzekering voor iedereen met een racefiets een goed idee. Zoals gezegd: je wilt namelijk niet met lege handen achterblijven wanneer er wat met jouw fiets gebeurd. Uiteraard is een fietsverzekering eerder aan te raden wanneer je een fiets van tweeduizend euro rijdt, ten opzichte van een tweedehands modelletje van tweehonderd euro.
Het verzekeren van je racefiets loont vooral de moeite voor:
- Wielrenners met een dure racefiets.
- Sportieve fietsers die hun racefiets, mountainbike of gravelbike vaak vervoeren naar een andere locatie (bijvoorbeeld voor een fietsvakantie of evenement in het buitenland).
- Mountainbikers en gravelbikers die offroad rijden en daardoor een verhoogd risico op valpartijen lopen.
- Wedstrijdrenners, waarbij er op het scherpst van de snede wordt geracet. (Let op: niet alle fietsverzekeringen dekken schade tijdens wedstrijden.)
- Deelnemers aan groepsritten, zoals toertochten en clubritten, waarbij je ook afhankelijk bent van de gedragingen van anderen in het peloton(netje).

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een racefiets fietsverzekering?
Niet elke racefiets fietsverzekering is hetzelfde. Voordat je een polis afsluit, is het verstandig om een aantal zaken goed onder de loep te nemen, zodat je zeker weet dat je de beste racefiets fietsverzekering kiest, die bij jouw specifieke situatie past.
De dekking en voorwaarden van je fietsverzekering
Zoals we eerder al schreven, kan er per fietsverzekering nogal een verschil zitten in dekking en voorwaarden. Een handig lijstje met vragen om er minimaal bij te pakken, en te toetsen aan jouw situatie is:
- Welk slot is verplicht om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij diefstal?
- Hoe hoog is de eigen risico component, als deze er al is?
- Wat is de maximale uitkering, dus tot welke waarde is jouw racefiets verzekerd?
- Is er ook dekking in het buitenland?
- Welke uitsluitingen zijn er, bijvoorbeeld schade of diefstal omtrent het rijden van wedstrijden wordt vaak niet verzekerd.
Wat is de waarde van je racefiets?
Dat is belangrijk om te weten, want het komt voor dat verzekeraars bij het uitkeren van eventuele vergoedingen kijken naar de dagwaarde van de fiets, terwijl andere verzekeraars zich puur baseren op de aankoopwaarde van de fiets. Met name bij duurdere racefiets kan dat nogal een verschil maken qua uitkering.
De premie en looptijd van jouw racefiets fietsverzekering
Het is goed om te checken voor hoelang jouw racefiets verzekerd is bij het aangaan van een nieuwe fietsverzekering. Let daarbij goed op de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het maand- of jaarbedrag na afloop van de initiële looptijd? En check of je een jaarcontract of een maandcontract tekent. De premie voor een racefiets fietsverzekering ligt vaak tussen de € 10 en € 30 euro per maand, afhankelijk van het pakket dat je samenstelt. Realiseer je echter dat een jaarcontract vaak goedkoper uitvalt. Stel jezelf daarbij wel de vraag of je de verzekering ook voor zo’n periode nodig hebt.
Het eigen risico van je fietsverzekering
Bij veel verzekeraars wordt een eigen risico meegenomen in de voorwaarden van de fietsverzekering. Bij een enkeling – zoals bij Laka, hieronder beschreven – sluit je een fietsverzekering af zónder eigen risico.
Heb je wel met eigen risico te maken? Dan kan er alsnog veel verschil zitten tussen de diverse aanbieders. Waar de ene met een vast bedrag rekent, kan de ander met een percentage van het schadebedrag aan de slag gaan. Kortom: check goed hoe het eigen risico in elkaar zit en aan welke variant jij je wilt committeren.

Je racefiets verzekeren tegen schade, diefstal en meer
Het mag ondertussen duidelijk zijn dat zowel hetgeen verzekerd is als de voorwaarden bij iedere aanbieder weer verschillend zijn. Er is echter wel een redelijke consensus te vinden, want een goede racefiets fietsverzekering bevat vaak minimaal de volgende componenten.
Dekking bij diefstal van jouw racefiets
Dit is een van de belangrijkste redenen om jouw racefiets te verzekeren. Zeker in Nederland, waar fietsdiefstal toch relatief vaak voorkomt. Let er goed op dat de meeste verzekeraars niet zomaar overgaan tot een uitkering, aangezien ze strenge eisen stellen aan het fietsslot dat gebruikt is. Ook hier: check de voorwaarde goed.
Schade aan je racefiets
Op een racefiets ligt de snelheid relatief hoog en met de nodige verkeersdrukte en al het straatmeubilair is een val, aanrijding of botsing snel gebeurd. De schade aan je racefiets die dit met zich meebrengt kan flink in de papieren lopen. Beeld je de factuur even in bij het repareren van een gebroken (carbon) frame, beschadiging van je wielen, een afgebroken derailleur en ga zo maar door. Ook schade verwant aan het transport van je racefiets valt in deze categorie, al wordt die niet altijd door alle partijen vergoed.
Aanvullende dekkingen
Naast de dekking bij diefstal en schade, bieden sommige verzekeraars nog aanvullende dekking aan. Enkele veelvoorkomende varianten zijn:
- Dekking van schade of diefstal van accessoires, zoals je fietscomputer of vermogensmeter.
- Pechhulp voor onderweg, en soms zelfs een thuisbreng service.
- Wereldwijde dekking, voor het fietsen op vakantie, of deelname aan een Gran Fondo.

De beste racefiets verzekering van het moment: Laka
Een verzekeraar die het verdient om uitgelicht te worden is Laka. Waarom: omdat zij de verzekeringsmarkt transparanter en eerlijk gemaakt hebben. Bijkomend voordeel: Laka is in 2017 opgericht door fietsliefhebbers, en vandaag de dag doe je nog steeds zaken met diezelfde liefhebbers die ongelooflijk veel kennis hebben van fietsen en zich ook perfect in jouw situatie kunnen verplaatsen.
Wat maakt Laka anders? Het begint al met de simpele aanpassing dat er niet vooraf betaald moet worden voor een service, waarvan je nog niet zeker weet of je hem daadwerkelijk nodig zult hebben, zoals bij een verzekering gebruikelijk is. Bij Laka ben je onderdeel van het collectief, zie het als een peloton. Iedere maand wordt het totaalbedrag van de ingediende claims in het collectief door alle leden gedeeld. De maandelijkse premie die je betaalt kan dus variëren, maar er is altijd een maximumbedrag per maand. Is er een maand minder geclaimd? Dan betaal ook jij minder. Geen vaste kosten, maar een flexibel en eerlijk systeem.
Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over de unieke en flexibele Laka fietsverzekering. Via onderstaande knop kan je ook al eens jouw bijdrage berekenen, mocht je willen weten hoeveel per maand jij aan een racefiets fietsverzekering kwijt zou zijn.
Veelgestelde vragen over het verzekeren van je racefiets
Kan ik mijn racefiets verzekeren als ik wedstrijden rijd?
Niet altijd. Sommige verzekeraars sluiten schade tijdens wedstrijden uit. Check de voorwaarden daarom goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wordt schade door eigen schuld vergoed?
Nee, schade door eigen schuld wordt niet altijd vergoed. Veel mensen denken dat als ze hun racefiets verzekeren, alle vormen van schade automatisch vergoed worden — ook als je zelf een fout maakt, zoals vallen door een stuurfout of vergeten uit te klikken. Maar in de praktijk verschillen de regels per verzekering. Ook hier geldt: check de voorwaarden.
Kan ik accessoires meeverzekeren?
Ja, vaak wel. Denk aan fietscomputers, powermeters, fietsverlichting en fietstassen. Meestal staat hier dan wel een meerprijs tegenover.
Wat gebeurt er als mijn fiets ouder is dan 3 jaar?
Naarmate je fiets ouder wordt, daalt deze in waarde. Daar is niks mis mee, maar het heeft soms wel invloed op je fietsverzekering. Sommige verzekeraars kijken bij de uitkering naar de nieuwwaarde van de fiets, terwijl andere verzekeraars naar de dagwaarde kijken. Dit kan al snel enkele honderden euro’s verschil maken.
Conclusie: is een racefiets verzekeren het waard?
Als fanatieke wielrenner wil je zorgeloos kunnen genieten van je sport. Een racefiets verzekering kan jou die zekerheid geven. Zeker als je fiets duur is en je vaak rijdt (en dus meer risico loopt op schade of diefstal), is een racefiets fietsverzekering een echte aanrader.
En wellicht ten overvloede: vergelijk verschillende aanbieders, let goed op de voorwaarden en kies de polis die past bij jouw situatie.