Of het nu wielrenners, mountainbikers of gravelbikers zijn, het indoor fietsen groeit enorm in populariteit. En of je in donkere wintermaanden fit wilt blijven of gericht gaat trainen voor een evenement: een goede rollerbank is een essentieel trainingshulpmiddel die het mogelijk maakt om effectief binnen te kunnen trainen.
Wat is een rollerbank?
Heel simpel gesteld is een rollerbank een apparaat waarmee je binnenshuis kunt fietsen zonder dat je zelf vooruit gaat. In Nederland wordt de term ‘rollerbank’ meestal gebruikt voor een traditionele trainingsset-up, waarbij de fiets los op drie rollen staat. In Vlaanderen wordt met ‘rollerbank’ ook vaak de moderne indoor fietstrainer bedoeld, waarbij de racefiets aan of op de trainer bevestigd wordt.
Een rollerbank biedt verschillende voordelen voor sportieve fietsers. Zo kan je 365 dagen per jaar door blijven trainen. Want regent het, of is het net even wat te koud? Met een rollerbank kan je binnenshuis lekker doorfietsen. En als je dat ook nog eens met software als Zwift of MyWhoosh doet, maak je er nog een leuke ervaring van ook.
Daarnaast is een rollerbank ook erg efficiënt. Waar je buiten nogal eens wordt opgehouden door verkeerslichten of andere weggebruikers, en weersomstandigheden jouw hartslag en vermogen beïnvloeden, is binnen trainen op een rollerbank heel puur.
Benieuwd naar andere verschillende fietstrainers bekijk dan ook onze artikelen over direct drive fietstrainers, wheel on fietstrainers of virtuele fietssimulators.
De soorten fietstrainers voor racefietsen
We kunnen de rollerbank voor de racefiets in twee hoofdcategorieën indelen: de vrije rollerbank en de vaste indoor fietstrainer.
De vrije rollerbank
Bij de vrije rollerbank balanceer je met je racefiets op drie rollen waarbij je zelf je evenwicht moet bewaren. De fietservaring is super realistisch en je werkt ongemerkt aan je core-stability en je balans. De Tacx Galaxia en de Elite Arion zijn voorbeelden van zeer goede vrije rollerbanken.
Voordelen van de vrije rollerbank
- Als je op zoek bent naar het meest realistische rijgevoel, dan is de vrije rollerbank jouw keuze. Je fietst exact hetzelfde als dat je op een normale weg zou doen, behalve dan dat je zelf niet vooruit gaat.
- Omdat je op de rollerbank helemaal op jezelf bent aangewezen, ben je met jouw lichaam continu aan het bijsturen en balanceren. Het fietsen op een vrije rollerbank zorgt dus voor een verbeterde coördinatie en balans. Mocht je daar aan willen werken, dan kunnen we een vrije rollerbank aanbevelen.
- Wil je geen gedoe met cassettes, ANT+ of Bluetooth verbindingen en lastige installaties? De vrije rollerbank biedt dan uitkomst, omdat jouw racefiets niet bevestigd of gekoppeld moet worden. Rollerbank op de grond, racefiets er op en fietsen maar!
Nadelen van de vrije rollerbank
- Fietsen op de vrije rollerbank is niet eenvoudig, gezien je geen enkel hulpmiddel hebt als het aankomt op balans en coördinatie. Elke stuur- en trapbeweging telt en beïnvloedt jouw rijervaring. Ben jij nog geen gevorderde fietser en zit je niet zo stabiel op je fiets? Dan is de vrije rollerbank wellicht nog niets voor jou.
- Een vrije rollerbank kent geen ingebouwde weerstand of koppelingsmogelijkheden met programma’s als Zwift en MyWhoosh. Wil je een specifieke training afwerken, dan ben je op jezelf en de verschillende versnellingen van je racefiets aangewezen om een training zwaarder of eenvoudiger te maken.
De vaste indoor fietstrainer
Met dit type rollerbank bevestig je jouw racefiets aan een frame met een weerstandseenheid. Met een smart trainer koppel je eenvoudig aan apps als Zwift en MyWhoosh, die vervolgens jouw weerstand bepalen. De Wahoo KICKR modellen, de Tacx NEO 2T en de Elite Direto XR zijn enkele van de beste vaste indoor fietstrainers op de markt.
Voordelen van de vaste indoor fietstrainer
- Het grote voordeel van een vaste indoor fietstrainer is dat je de weerstand eenvoudig kunt verstellen, en bij de duurdere modellen op de markt gaat dat zelfs automatisch. Dus als je zelf controle wilt uitoefenen op jouw training en bepaalde scenario’s wilt nabootsen, dan is een vaste indoor fietstrainer jouw keuze.
- De zogenaamde ‘smart’ indoor fietstrainers zijn in staat om te koppelen met trainingssoftware. Jouw fietstrainer zal zich automatisch aanpassen aan wat er zich afspeelt in de virtuele werelden van deze trainingssoftware. Zo krijg je een heel realistische fietservaring.
- Omdat jouw racefiets vast staat in een vaste indoor fietstrainer, is deze bijzonder stabiel. Zélfs wanneer je alles geeft in dat ene sprintje. Het maakt dit type rollerbank geschikt voor minder ervaren fietsers.
Nadelen van de vaste indoor fietstrainer
- Het feit dat dit type rollerbank een stuk stabieler is dan zijn vrije variant, komt ook met een nadeel. Je zal namelijk veel minder focus hebben op het behouden van je balans en het werken aan je core stability en je fietstechniek. Als je dit soort zaken belangrijk vindt, dan is een vaste indoor fietstrainer misschien niet de beste optie.
- De vele mogelijkheden die de vaste indoor fietstrainer biedt, komen natuurlijk ook met een prijskaartje. Als jouw budget niet zo groot is, dan is de vrije rollerbank een betere keuze.
De beste rollerbank voor een racefiets – waar let je op?
In jouw zoektocht naar de beste rollerbank is het belangrijk om jezelf vier vragen te stellen, zodat je achter het model rollenbank komt dat het beste voor jou geschikt is.
- Welke type trainingen wil je doen? Wil je intensieve, gestructureerde trainingen doen? Dan is de vaste indoor fietstrainer de beste keuze. Wil je vooral lekker fietsen en waar mogelijk je balans en core stability trainen? Ga dan voor een vrije rollerbank.
- Wil je koppelen met populaire software zoals Zwift en MyWhoosh? Als het antwoord op jouw vraag ja is, dan is de keuze snel gemaakt. Alleen de vaste indoor fietstrainer kan met deze software communiceren.
- Welke weerstandsniveaus wil je? Een vaste indoor fietstrainer kan de weerstand die je ervaart aanpassen. Een smart variant doet dat zelfs automatisch op basis van de virtuele wereld waarin je aan het fietsen bent. Alleen als je voldoende hebt aan de versnellingen op jouw fiets voor het bepalen van de weerstand, dan is de vrije rollerbank een goede optie.
- Wat is je budget? De vrije rollerbank is budgetvriendelijker dan de vaste indoor fietstrainer. Voor het hogere prijskaartje van die laatste variant krijg je echter wel weer meer functionaliteiten terug. De keuze is aan jou.
De beste rollerbank voor een racefiets - Conclusie
Een rollerbank voor je racefiets is een waardevolle investering voor iedere sportieve fietser. Of je nu kiest voor een vrije rollerbank of een slimme (vaste) fietstrainer voor intensieve trainingen: het juiste model helpt je om je doelen te bereiken. Kies een rollerbank die past bij jouw trainingsbehoeften, koop een trainersmat en zorg voor voldoende ventilatie. Zo haal je het maximale uit je indoor sessie. En vergeet niet: indoor trainen betekent veel zweten, en dus veel drinken.
Kortom, met het beantwoorden van de in dit artikel gestelde vragen vind je de beste rollerbank voor jou en je racefiets. Zo ben je altijd goed voorbereid op het nieuwe fietsseizoen en je volgende fietsuitdagingen.