Trainen voor de Bart Brentjens Challenge

De Bart Brentjens Challenge is dé mountainbike toertocht in Limburg. Dankzij de hulp van de KNWU Fondo app sta jij straks goed voorbereid aan de start. Lees snel verder.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door:
KNWU Talentcoaches

Wat is de Bart Brentjens Challenge?

De Bart Brentjens Challenge is een evenement dat garant staat voor uitdaging en spektakel. De tocht is misschien wel de meest uitdagende van de Benelux en heeft naast een reguliere MTB-toertocht ook een wedstrijdvariant.

Jaarlijks komen zo’n tweeduizend nationale en internationale mountainbikers bijeen in het hart van het mountainbikeparadijs dat Limburg is. En dat is niet voor niets.

Aan welke variant je ook meedoet, je mag het nodige klimwerk verwachten. De organisatie heeft de routes recent vernieuwd, dus ondanks dat het evenement met recht de naam ‘challenge’ draagt, ga je tegelijkertijd intens genieten van het Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek. 

Daar wil jij ook bij zijn toch? Schrijf je hier in voor de Bart Brentjes Challenge!

Bart Brentjens Challenge

Bart Brentjens Challenge – De routes

De Bart Brentjens Challenge kent vier routes, die allemaal volledig uitgepijld zijn. Het gaat om de afstanden 105, 90, 65 en 40 kilometer.

105 kilometer

De langste route van de Bart Brentjens Challenge start in de Voerstreek, met zijn typische lange beklimmingen. Dit levert prachtige vergezichten op en flow afdalingen door holle wegen. 

Deze route heeft een avontuurlijk karakter, en je krijgt de kans om over de vernieuwde paden bij de Cauberg te rijden, voordat je weer zuidwaarts trekt naar Eijsden. Aan de finishlijn heb je niet alleen 105 kilometer op de teller staan, maar ook zo’n 1600 hoogtemeters!

De 105 kilometer van de Bart Brentjens Challenge is de enige afstand die ook in wedstrijdvorm gereden wordt.

90 kilometer

Maak je klaar voor pittig klimwerk, voornamelijk in de staart van de tocht. Ten zuidoosten van Maastricht doemt bijvoorbeeld in de finale de beklimming van het Savelsbos op. Doseer echter goed, want ook in de laatste kilometers  staan er nog twee verraderlijke beklimmingen op het menu.

De route van de 90 kilometer is in grote lijnen vergelijkbaar met die van de langste afstand. Vanuit de Voerstreek trek je richting het Gerendal om vervolgens weer af te zakken naar de streep in Eijsden. Je flirt in deze afstand met de 1000 hoogtemeters

Bart Brentjens Route GPX

65 en 40 kilometer

De twee kortere routes van de Bart Brentjens Challenge voeren jou door de omgeving van start- en finishlocatie Eijsden. Het is de ultieme combinatie van lange beklimmingen en technische passages afgewisseld met pittige kuitenbijters. 

Met respectievelijk 1000 en 600 hoogtemeters zijn ook deze twee afstanden niet te onderschatten…

Welke route jij ook gaat rijden, het is goed om te weten dat je onderweg ondersteund wordt door verkeersregelaars en mecaniciens. Ook vind je verschillende verzorgingsposten terug op de routes.

Trainen voor de Bart Brentjens Challenge

De KNWU wil sportieve fietsers met haar bekroonde trainingsapp Fondo begeleiden bij het behalen van hun doelen. Door kennis uit de topsport ook toegankelijk te maken voor de deelnemers van de Bart Brentjens Challenge, wordt het mogelijk gemaakt om in topconditie aan de start van het evenement te staan.

Bart Brentjens Challenge Trainingsschema

In de Fondo app staan vier Bart Brentjens Challenge trainingsprogramma’s klaar. Deze programma’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach en nemen jou eenvoudig mee in het voorbereidingstraject. 

De trainingsprogramma’s duren vier (40 km), zes (65 km) of acht (90 en 105km) weken en bestaat uit de nodige duur- en techniektrainingen. 

Aanvullend kan je gebruikmaken van de uitgebreide Fondo kennisbank, waarin je veel kunt leren over thema’s als training, materiaal, voeding en blessures.