Blessures & Conditie

Knieklachten. De runners knee bij wielrenners?

De knie is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende botten, spieren, pezen en banden. Hierdoor zijn er verschillende structuren die knieklachten kunnen geven. Heb jij last van een zeurende pijn aan de binnenzijde of achterzijde van je knieschijf? Dan kan het zijn dat je last hebt van het patellafemoraal pijnsyndroom. Dit wordt ook wel een runners knee genoemd, maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden komt het veelvuldig voor bij wielrenners.

Wat voel je?

Je ervaart een zeurende en soms stekende pijn aan de binnenzijde of achterzijde van de knieschijf. Vaak heb je pijn wanneer je start met een beweging vanuit een inactieve houding. Bij het sporten is de pijn vaak in het begin aanwezig, maar kan ook weer wegtrekken tijdens het sporten. Na afloop komen de pijn en stijfheid weer terug. In het ergste geval verdwijnt de pijn helemaal niet meer en is deze vrijwel continu aanwezig. Deze blessure komt vooral voor bij sporten waarbij veel druk op de bovenbenen wordt gezet zoals heuvelop fietsen, maar ook bij hardlopen en sprongsporten.

Wat gebeurt er?

De knieschijf zit aan de voorzijde van de knie. Deze ligt als het ware bovenop je knie en kan je zelf goed voelen. De pijnklachten zitten meestal aan de binnenzijde of achterzijde van de knieschijf en zijn voor de meeste mensen dus ook niet goed te lokaliseren als je erop drukt. Soms kunnen ze opgewekt worden door herhaalde kniebuigingen (squats) te doen. In enkele gevallen gaat de pijn ook gepaard met een zwelling.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot klachten van de knieschijf. De intrinsieke factoren zijn aan het bewegende lichaam gerelateerd. De extrinsieke factoren komen uit de omgeving waarin je beweegt. Bij de intrinsieke factoren moet je denken aan X-benen, afwijkende voetenstand, zwakke en verkorte bovenbeenspieren en een verstoorde bewegingscoördinatie. Bij de omgevingsfactoren moet je denken aan te hoge sportbelasting en verkeerde fietsafstelling en schoeisel.

‍Wat kan je eraan doen?

Dikwijls worden de klachten veroorzaakt door een mismatch tussen belasting en belastbaarheid. De belasting van het fietsen is dan te hoog voor de belastbaarheid van de structuren rondom de knie. Pijn fungeert in dat geval als een waarschuwingssignaal. Meestal ontstaan klachten wanneer het wielrennen te snel wordt opgebouwd of er in korte tijd relatiefveel in heuvelachtig gebied wordt getraind. Het is dus van essentieel belang in dat geval de belasting gedurende enkele weken naar beneden te brengen.

Ook kan je oefeningen inzetten om de bovenbeenspieren op te rekken en het bovenbeen zelf te trainen. Hieronder wordt een voorbeeld weergeven. IJs kan worden ingezet als koeling en pijndemping. Daarnaast is een check van je fietshouding ook op zijn plaats.

Mochten de klachten na enkele weken nog aanwezig zijn, dan is een consult met een sportarts aan te raden. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij de sportarts langs komen. Je hebt echter ook de optie je vraag direct aan de specialisten van Sport Medisch Centrum Papendal te stellen! Een sportarts kan je de juiste adviezen geven met betrekking tot het opbouwen en het hervatten van je trainingsschema, zodat je weer onbezorgd kunt sporten. Ook kan er worden gekeken naar fietsafstelling, schoeisel, oefeningen etc.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

î € Download Fondo voor iPhone of Androidî € Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

î € Vind een Shimano Service Centerî € Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplanî € Download Fondo