Je cadans is eigenlijk niets meer dan het aantal omwentelingen dat je met je pedalen maakt per minuut. Bij een lagere cadans rijdt je waarschijnlijk met een zwaardere versnelling en zul je meer kracht moeten leveren, maar maak je wel meer meters per omwenteling. Terwijl je bij een hogere cadans in een lichtere versnelling dus makkelijker je pedalen rond draait, maar per omwenteling een veel kleinere afstand aflegt. In het midden ligt je optimale cadans, over het algemeen tussen de 80 en 90 omwentelingen, maar dit kan in eerste instantie heel gek aanvoelen. In dit artikel schreven we eerder hoe je het beste op cadans kunt trainen.
Wat is een cadanssensor?
Om echt goed op cadans te kunnen trainen, moet je natuurlijk wel weten op welke cadans je fietst. Dat kun je natuurlijk steeds gaan tellen, maar het gaat een stuk makkelijker met een cadanssensor (of cadansmeter) op je fiets. Zo’n sensor is eigenlijk niets meer dan een klein blokje dat je aan de binnenkant van je crank bevestigt, en die tijdens het fietsen meet hoeveel omwentelingen deze maakt. Door de cadanssensor (net als je snelheidssensor) via bluetooth te koppelen aan de fietscomputer op je fiets, kun je tijdens het fietsen makkelijk aflezen wat je cadans is.
Waarom zou je een cadanssensor gebruiken?
Allereerst is een cadanssensor de ideale manier om te controleren of je op de juiste cadans aan het fietsen bent. Fiets je namelijk op een te hoge cadans, dan schiet vooral je hartslag omhoog terwijl je zelf eigenlijk helemaal niet harder aan het fietsen bent. Is je cadans daarentegen te laag, dan ben je te zwaar aan het trappen en loop je het risico op knieblessures.
Toch is het af en toe goed om juist wel met een te hoge of te lage cadans te trainen. Op het moment dat je met een iets te hoge cadans fietst, verbeter je namelijk je spiercoördinatie en je efficiëntie. En als je op een (te) lage cadans fiets, ben je eigenlijk een soort krachttraining op de fiets aan het afwerken. Samen zorgen deze trainingen ervoor dat je langer een hoger tempo vast kunt houden, en zul je merken dat lange beklimmingen makkelijker gaan.
Welke cadanssensor kun je het beste kiezen?
Als je een trainingsschema van Fondo gaat volgen (of al volgt), duurt het niet lang voor je een training op cadans tegenkomt. Handig dus, om alvast een cadanssensor aan te schaffen. Maar welke kun je het beste kiezen? Daar kunnen we kort in zijn: heel veel maakt dat niet uit. Alle cadanssensoren zijn namelijk via bluetooth aan (de meeste) fietscomputers of navigatiesystemen te koppelen. Het is eigenlijk vooral belangrijk dat je een fietscomputer of -navigatie bluetooth ondersteunt en het signaal van je cadanssensor kan ontvangen.
Vrijwel alle grote merken – denk aan Wahoo, Garmin en Polar – bieden naast een fietscomputer ook een cadanssensor aan. Deze sensoren koppel je natuurlijk eenvoudig aan de bijhorende computers, maar zijn niet merkspecifiek. Je zou je Wahoo cadanssensor dus prima aan je Garmin fietscomputer kunnen koppelen.
Wahoo RPM Cadanssensor
De cadanssensor van Wahoo bevestig je eenvoudigweg met de meegeleverde plakker of kabelbinders aan de binnenkant van je crank. Let op, de sensor zit dan wel vrij permanent op je crank. Als je makkelijk van fiets wilt kunnen wisselen, is het makkelijker om de sensor met een elastiekje op je crank te bevestigen. De Wahoo RPM Cadanssensor weegt slechts 7 gram, werkt zonder magneetjes en heeft een batterijduur van twee jaar. De LED-lampjes in de sensor laten eenvoudigweg zien of de connectie met je fietscomputer succesvol is.
Garmin Cadanssensor 2
Als een gerenommeerd merk op het gebied van fietselektronica kan een cadanssensor van Garmin natuurlijk niet ontbreken. De Cadanssensor 2 is door middel van een meegeleverd elastiekje aan je crank te bevestigen en daardoor makkelijk van de ene op de andere fiets te plaatsen. Ook deze sensor werkt zonder magneten, en heeft een lange batterijduur (12 maanden bij 1 uur gebruik per dag). Als de batterij leeg is, knipperen de LED-lampjes in de sensor na twee omwentelingen rood, zodat je meteen ziet dat je de batterij moet vervangen.
Polar Cadanssensor
De Polar Cadanssensor is door zijn geringe formaat op elke crank te bevestigen zonder dat je er tijdens het fietsen iets van merkt. Je monteert de sensor met twee tie-wraps, dus het is minder makkelijk om tussen fietsen te wisselen. Tenzij je de tie-wraps steeds los wilt knippen natuurlijk. De batterijduur is, net als die van de sensoren van Wahoo en Garmin, zeer lang: tot wel 1400 uur. Met een gebruikstemperatuurrange van -10 tot 50 graden, weet je zeker dat je altijd op de sensor kunt rekenen.