Laten we er niet omheen draaien. Trainen terwijl je ziek bent, is geen goed idee. Sporten terwijl je griep hebt is al hélemaal uit den boze! Zo’n griepje kan immers overslaan op de hartspier, met mogelijk ernstige gevolgen. Ook ondermijnt het je afweersysteem met als gevolg dat je vatbaarder bent voor een (andere) ziekte. Blijf daar dus ver vandaan.
Jouw trainingsdoel komt echter wel dichterbij en je wilt natuurlijk geen enkele training missen. Dat is een logische gedachte, maar stel jezelf de vraag: wil ik de komende training(en) halfslachtig uitvoeren, of neem ik even rust voor een optimaal herstel, en haal ik het maximale uit de nog resterende trainingsweken?
Sporten na ziekte. Doortrainen of niet?
Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts!) wel doortrainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je al dan niet kunt sporten: de ‘nek check’.
- Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts en/of Covid-19), dan is sporten in principe toegestaan. De eerste twee tot drie dagen doe je dit echter wel aangepast. Bij een positieve coronatest gaat dit echter niet op. In zo'n geval geldt het advies van 'onder' de nek.
- Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen en dergelijke, dan is het advies om niet te sporten. Voordat je weer rustig mag sporten (lees: duurtraining) moet je minimaal één dag volledig koortsvrij zijn. Een hoger intensiteit mag pas weer nadat je volledig klachtenvrij bent.
Wil je het ziek worden tijdens het trainingsschema zoveel mogelijk voorkomen? Volg de Fondo trainingsschema's zo strak mogelijk op. De schema's zijn immers zo gebouwd dat je voldoende rust en herstel krijgt. Daarnaast kan je aan de slag gaan met het beperken van mentale stress (werk, privé, school) en kun je ook met bepaalde supplementen het immuunsysteem ondersteunen. Denk aan zink, pro-biotica en voldoende vitamine D.
Ons advies: ondanks dat je het liefste gewoon door gaat met jouw schema, moet je écht eerlijk naar jezelf zijn. Stop of pas de training aan, want er is een grote kans dat de inspanningen die je gaat leveren contraproductief zijn.
Hoe pauzeer ik mijn Fondo trainingsschema?
Je kan jouw Fondo trainingsprogramma helaas niet pauzeren, maar dat is niet erg. Je kan namelijk jouw trainingsschema op ieder moment terugspoelen naar de week waar je was gebleven. Om dat te doen, kies je in het trainingsoverzicht voor ‘Verder trainen in een andere week’.
Ben je aan het trainen voor een evenement? Dan is het terugspoelen van jouw schema geen optie, aangezien je deze dan niet op tijd hebt afgerond. In dergelijke gevallen adviseren we om jouw schema gewoon weer op te pakken alsof er niets gebeurd is. Op die manier blijft de opbouw van jouw trainingen zo goed als mogelijk intact en eindig je het trainingstraject met een o-zo belangrijke herstelweek.
Meer weten over dit thema?
Stel direct jouw vraag aan de sportarts van SMCP! Samen met zijn team van Sport Medisch Centrum Papendal beantwoordt hij jouw vragen. Een service voor alle wielrenners en mountainbikers. Mogelijk gemaakt door de Fondo en SMCP!