Fietsschoenen bepalen voor een groot deel of jij met plezier op de fiets zit. Niet alleen zijn ze een van de belangrijkste contactpunten tussen jouw lichaam en de fiets, ze zorgen er ook voor dat jouw kracht wordt omgezet in een voorwaartse beweging. De zoektocht naar de voor jou beste schoen mag je daarom niet te licht opvatten.

Welke Shimano fietsschoenen zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Omdat fietsschoenen zo’n belangrijk onderdeel van jouw wielergarderobe zijn, staat de ontwikkeling ervan niet stil. Welk type renner je ook bent, en wat jouw voorkeuren ook zijn: er is een Shimano fietsschoen ontwikkeld speciaal voor jou. 

We kunnen vier type Shimano fietsschoenen onderscheiden: 

Shimano fietsschoenen

Shimano fietsschoenen voor wielrennen

Dit type schoen kenmerkt zich door de gladde zool, waarop SPD-SL schoenplaatjes gemonteerd kunnen worden. Dit type schoenplaatjes is relatief groot, wat het mogelijk maakt om veel kracht over te brengen. Hierdoor ligt de focus bij de Shimano wielrenschoenen met name op snelheid.

Daarnaast speelt ook gewicht een belangrijke rol. Doordat er sprake is van een gladde, strakke zool, is er geen extra materiaal nodig. Je begrijpt het al: dit levert een lichtere schoen op. De strakke zool samen met dit lage gewicht levert een hoge mate van stijfheid op.

Shimano fietsschoenen voor mountainbiken

Shimano MTB schoenen kan je feite verdelen in cross-country schoenen enerzijds en enduro/trail schoenen anderzijds.

Shimano MTB schoenen

Shimano fietsschoenen voor gravel

Als je wilt gravellen, moet je niet meer kiezen tussen een racefiets schoen en een mountainbike schoen. De gravelschoen heeft zijn intrede gemaakt en is inmiddels niet meer weg te denken uit het wielerlandschap.

Gravelschoenen bieden het beste van beide werelden. Dit maakt het leven een stuk makkelijker. Gravelschoenen hebben de lichte en stijve eigenschappen van wielrenschoenen, maar ook de grip en duurzame kwaliteiten van MTB-schoenen. Kortom: de gravelschoen positioneert zich exact tussen deze schoenen in, waardoor jij dus geen concessies meer hoeft te doen.

Shimano indoor fietsschoenen

Wist jij dat er ook voor het indoor fietsen speciale schoenen bestaan?

De logische voordelen van dit type schoenen, is dat ze uitblinken op ventilerend vermogen en sneldrogende materialen. Zwetende voeten worden zo heerlijk fris en koel. Daarnaast bieden ze ook voldoende grip. Dat is wel zo fijn als je binnen over een gladde vloer naar je fiets loopt. Of dat nu thuis is, of in de sportschool.

Shimano indoor schoenen

Waarom Shimano fietsschoenen uitblinken

De fietsschoenen van Shimano horen al jaren bij de top. Dat zit hem met name in het feit dat Shimano continu investeert in doorontwikkeling en technologische vooruitgang.

Zo verzamelt Shimano de trapgegevens van een groot aantal fietsersvoeten. De analyse die hier uit voort komt wordt gebruikt om tot goed doordachte ontwerpen te komen van bijvoorbeeld de leest en boven-, tussen-, buiten- en binnenzool.

Over het algemeen kunnen we een aantal veelgebruikte technologieën toelichten.

De DYNALAST leest 

Door middel van de Shimano DYNALAST leest, is de pasvorm van de Shimano schoenen aangepast, om zo optimaal aan te sluiten bij ongeveer 90% van alle dames- en herenvoeten, dus waarschijnlijk ook die van jouw.

DYNALAST optimaliseert de positionering van enkele belangrijke onderdelen, waardoor het energieverlies bij lange ritten verminderd wordt. Wel zo fijn als je een lange duurtraining gepland hebt!

Surround Wrapping Upper

Omdat Shimano haar eindgebruiker dus heel goed kent, werden ook het bovenwerk en de sluitsystemen van de schoenen aangepast. Dankzij het zogenaamde Surround Wrapping Upper wordt de volledige voet met één stuk naadloos leer omhult. Dit komt de pasvorm ten goede en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling op de voet.

Shimano Surround Wrapping Upper

Tussenzooltechnologie

Gaan we een laagje verder, dan komen wij bij de tussenzool, die als taak heeft om jouw voeten dichter bij de zool te houden. 

De ingenieurs van Shimano kwamen er achter dat door het verminderen van de afstand tussen jouw voeten en de zool en de pedaalas, je efficiënter kunt trappen. Of je nu voor de racefiets, of de mountainbike kiest: dit voorkomt vermogensverlies, en is extra veilig, omdat jouw voet stevig in de schoen blijft zitten.

Binnenzooltechnologie

Blijft logischerwijze de binnenkant over. De binnenzool is een uitermate belangrijk contactpunt tussen de voet en de stijve, krachtoverdragende buitenzool. De binnenzool geeft daarnaast sturing aan de hiel en lijnt deze goed uit. Ook nu gaat er geen vermogen verloren, maar belangrijker nog zijn de voordelen qua stabiliteit en comfort.

Nog goed om te weten: Shimano biedt op maat gemaakte, door hitte te vervormen, CUSTOM-FIT binnenzolen. Dit levert jou ergonomische voordelen op, die resulteren in steun, comfort en stabiliteit. Laat je informeren over de mogelijkheden.

Shimano binnenzool technologie

Waar moet je op letten bij het kopen van fietsschoenen?

Je kan je voorstellen dat iedere fietser en iedere rijstijl vraagt om verschillende producteigenschappen. Er is simpelweg geen gouden standaard. 

  1. De omstandigheden

De omstandigheden waarin je de schoenen gaat gebruiken is keuze één. Is dat weg, MTB, gravel of indoor? Verwacht je relatief veel te moeten lopen naast de fiets, of juist niet? En met welk weer ga je de schoenen gebruiken? Vereisen deze omstandigheden dat je voeten lekker warm blijven, of zoek je juist naar extra ventilatie? Het beantwoorden van dit soort vragen helpt je bij het kiezen voor een goede winter- of zomerschoen.

  1. De maat

Logischerwijs is het ook handig om goed te kijken naar de maten. Over het algemeen geldt dat je fietsschoenen vaak één maat groter moet kopen, dan je reguliere schoenen. Maar test dat vooral van te voren. Net zo belangrijk is de breedte van de schoen. Heb je brede voeten? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor een bredere variant.

  1. De sluiting

En welk type sluiting wens je? Instapmodellen zijn vaak uitgerust met klittenbandsluitingen. Dit type sluiting doet het broodnodige, maar ook niet meer dan dat. Schoenen met een draaiknop gaan een stap verder. Deze kan je strakker aandraaien, waardoor je voet beter vast zit, maar waardoor ook de druk op jouw voet optimaal wordt verdeeld. Dit geeft een zeer fijn gevoel. Sommige schoenen hebben zelfs twee draaiknoppen. Zo kan je de druk op twee punten verdelen. Deze micro-aanpassingen brengen jouw fietsplezier naar een heel hoog niveau. Hoe beter de schoen afgesteld is op jouw voet, hoe sneller je dit een positief effect heeft op jouw prestaties.

  1. De zool

Dan is er nog de zool. Hoe goedkoper de fietsschoen, hoe ‘slapper’ de zool. Dit herken je aan het feit dat ze relatief ver doorbuigen wanneer je kracht zet. Deze kracht wil je eigenlijk in een voorwaartse beweging omzetten, maar dit lukt maar gedeeltelijk omdat er veel energie verloren gaat in de buiging. Je begrijpt dat stijvere zolen – met meer carbon – dit euvel tegengaan én lichter zijn. Een stijvere zool kan wel wat minder comfortabel aanvoelen dan een slappe zool.

Shimano fietsschoen kopen


Kleppers, de podcast - #4 Wie de (fiets)schoen past…
Er is weinig dat je fietsplezier en prestaties zo in de weg kan zitten als een verkeerde fietsschoen. Gelukkig is er voor elke voet, dus ook de jouwe, een schoen die perfect past. Je moet er soms alleen even naar zoeken. In deze aflevering praten wij met Mark Schreurs, wielerpodotherapeut bij Team DSM, over fietsschoenen, pijnlijke voeten en het oplossen daarvan. Spoiler alert, waarschijnlijk komt het door je schoenen, of hoe je ze aantrekt...

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Kies je fietsschoenen op basis van jouw doelstellingen

De conclusie is simpel: bepaal voor jezelf en voor jouw doelen, wat je belangrijke eigenschappen van een fietsschoen vindt. En ook belangrijk: welke prijs je daarvoor over hebt. Is een minimale verbeteringen qua gewicht of stijfheid een hoger prijskaartje waard? Jij bepaalt jouw budget.

Kijk dus naar je eigen lichaam, de omstandigheden, het soort pedalen dat je wilt gebruiken, de gewenste features en naar je portemonnee. En laat je zo nodig informeren. Alleen op basis daarvan ga je de perfecte match voor jou vinden.

De beste schoen bestaat niet, de beste schoen voor jou bestaat zeker wél! 

No items found.