Wielrennen is niet alleen een sport, het is een passie die velen van ons koesteren. De sensatie van de wind in je gezicht, de kracht die je voelt in je benen en het gevoel van vrijheid op de open weg zijn onvervangbaar. Maar wat gebeurt er als je deze passie moet onderbreken vanwege een blessure, zoals een sleutelbeenbreuk? Schouder of sleutelbeenbreuken zijn de meest voorkomende letsels na een val met de fiets. Maak je geen zorgen, want met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen kun je uiteindelijk weer terugkeren naar het zadel en genieten van je geliefde sport.

Behandeling van een sleutelbeenbreuk

Hoe je met een sleutelbeenbreuk omgaat, kan variëren, soms kan een operatie nodig zijn. Dit gebeurt meestal als de breuk ernstig is en niet goed zal genezen zonder medische interventie. Een operatie kan het sleutelbeen weer in de juiste positie plaatsen en het herstelproces optimaliseren.

Hoe begin je met fietsen na een sleutelbeenbreuk?

Meestal is een operatie niet nodig en herstelt je gebroken sleutelbeen in ongeveer 6 weken. Hier zijn enkele stappen om je te helpen weer op de fiets te komen.

Wees geduldig

Het is cruciaal om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Volg het advies van medische professionals op en neem de tijd die je nodig hebt om volledig te genezen. Forceer jezelf niet te snel terug in het zadel, want dit kan de blessure verergeren.

Revalidatie

Werk in je revalidatie samen met een fysiotherapeut om je kracht en mobiliteit te herstellen. Gerichte oefeningen zullen je helpen om sneller te herstellen en weer op de fiets te kunnen stappen. Rust dus afwisselen met oefeningen! 

Enkele oefen uitgangspunten

Vanaf begin schouder zoveel mogelijk ontspannen (met of zonder sling), blijven bewegen naast rust : in de eerste week bewegen van vingers, pols en elleboog en in week 2 ook pendelen van de schouder, vanaf week 3 ook opstarten hefoefeningen met hele arm. Het is verstandig om u hierin te laten begeleiden door een fysiotherapeut. 

Rustige fiets start

Wanneer je eenmaal groen licht hebt gekregen van je arts om te gaan fietsen, begin dan rustig. Start op een hometrainer/ergotrainer voor het opbouwen van zelfvertrouwen zodra dit kan met pijn en belasting. Maak daarna korte, gemakkelijke ritten om te wennen aan het gevoel van de fiets en om te controleren hoe je lichaam reageert.

begin na een sleutelbeenbreuk met rustige fietsritjes

Opbouwen van uithoudingsvermogen

Verhoog geleidelijk de duur van je ritten. Concentreer je eerst op het opbouwen van uithoudingsvermogen voordat je je snelheid en intensiteit weer gaat verhogen.

Blijf positief en gemotiveerd

Blessures kunnen mentaal zwaar zijn, maar het is belangrijk om positief te blijven en je te blijven focussen op je herstel en je liefde voor het wielrennen.

Luister naar je lichaam

Het allerbelangrijkste is om te luisteren naar je lichaam. Als je pijn voelt of merkt dat je herstel vertraagt, neem dan een stap terug en overleg opnieuw met je arts.

Sleutelbeen gebroken? Vraag advies van een professional

Het herstelproces na een sleutelbeenbreuk kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak en toewijding kun je weer op de fiets stappen. Of een operatie nodig is, hangt af van de ernst van de blessure en het advies van medische professionals. Heb je een sleutelbeenbreuk? Of heb je vragen of de revalidatie ervan of hoe je dit het beste aan zou kunnen pakken? Aarzel niet om contact op te nemen met onze professionals. Onze sportartsen staan online voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je van goed advies te voorzien. Een andere mogelijkheid is om een afspraak te maken.

Vraag het de expert

Sport Medisch Centrum Papendal is sportmedisch partner van Fondo. Welk type sporter je ook bent, en wat je niveau ook is: de sportartsen staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Dit kan zowel online, als in een fysieke afspraak.
Online vraag stellen
Fysieke afspraak maken