De Vlaamse en de Waalse Ardennen bieden voor sportieve fietsers een scala aan mogelijkheden. Of je nu op zoek bent naar de nodige hoogtemeters, of in de sporen wilt treden van de grootste wielericonen, in deze regio’s kom je aan je trekken. Het is niet voor niets dat wedstrijden én toertochten als de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik wereldwijd op zoveel populariteit kunnen rekenen. Wij helpen je graag op weg met de nodige tips, routes en hotspots voor jouw bezoek aan de Ardennen.

Fietsen in de Vlaamse Ardennen

In het zuidwesten van België, in de provincie Oost-Vlaanderen, liggen de Vlaamse Ardennen. Een streek die gekenmerkt wordt door kasseistroken, en korte en snedige hellingen. Een streek ook die ieder jaar weer in de mondiale belangstelling staat wanneer de Ronde van Vlaanderen over haar grondgebied trekt. 

Plaatsnamen als Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse en Zottegem komen sportieve fietsers ongetwijfeld bekend voor. Het is dan ook niet verrassend dat het in deze hoek voor wielrenners goed vertoeven is.

fietsen vlaamse ardennen
(c) Cycling in Flanders

De mooiste fietsroutes en hotspots in de Vlaamse Ardennen

Het hele jaar door komen wielrenners uit de hele wereld richting de Vlaamse Ardennen. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want elk van hen wil o zo graag rijden over de befaamde wegen en hellingen die ook het middelpunt vormen tijdens de voorjaarsklassiekers.

4 fietsroutes in de Ardennen in Vlaanderen die jij moet proberen!

Wanneer je komt fietsen in de Vlaamse Ardennen, dan is het ondenkbaar dat je niet over het parkoers van de Ronde van Vlaanderen wilt fietsen. Hiervoor heb je een aantal opties:

Deze route kenmerkt zich als de finale van de Ronde van Vlaanderen. Verkijk je niet op de relatief korte afstand, want onderweg kom je heel wat obstakels tegen. De namen Oude Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Taaienberg, Kruisberg en Hotondberg doen vast een belletje rinkelen. Zorg dan ook dat je goed voorbereid aan de start staat.

Deze route trekt wat verder oostwaarts en dat is met een heel goede reden. Daar ligt namelijk de beroemde Muur van Geraardsbergen, gevolgd door de iconische Bosberg. Oók deze hellingen zijn onderdeel van de Vlaamse Ardennen. Op deze route liggen ook nog de Berendries en de Eikenberg. Kortom: alles behalve makkelijk. 

De Vlaamse Ardennen bestaat niet alleen maar uit beklimmingen. De gele route is dan ook een redelijk vlakke route, ideaal voor de wat minder getrainde wielrenners. Vergeet echter niet dat je op deze route nog steeds obstakels als de Molenberg en de Paddestraat op je route vindt.

Met bovenstaande drie routes krijg je vrijwel alle hoeken van de Vlaamse Ardennen voor de wielen. Ideaal om de regio zo optimaal mogelijk te verkennen. Ben je op zoek naar een échte uitdaging? Wellicht is de Flandrien Challenge dan een leuke optie. Kan jij in 72 uur, 59 kassei- en bergsegmenten afvinken en je daarmee laten vereeuwigen in het Centrum Ronde van Vlaanderen? Train er voor met Fondo (trainingsprogramma opent in app).

mooiste fietsroutes ardennen
(c) Cycling in Flanders

Fietshotspots in de Vlaamse Ardennen

Centrum Ronde van Vlaanderen

We noemden hem hierboven al even, maar het Centrum Ronde van Vlaanderen is de ultieme hotspot van de Vlaamse Ardennen. Gesitueerd in Oudenaarde is dit het perfect begin- en eindpunt van jouw fietsritten. Je vindt er ook douches, wat ideaal is bij terugkomst. Na het douchen kan je het museum in alle rust verkennen, waarbij je zelfs gegidst kunt worden door de Leeuw van Vlaanderen himself, Johan Museeuw.

Koppenberg

Tot slot nog drie locaties die je wellicht tegen zult komen tijdens jouw fietsritten. Als eerste de Koppenberg. Wanneer deze er vochtig bij ligt een nog grotere uitdaging dan anders. Wie herinnert zich niet de Ronde van Vlaanderen 2024 waar vrijwel het voltallige peloton al lopend de steile stroken op moest?

Kwaremont

Vervolgens is er nog de Ronde van Vlaanderen-straat, bovenaan de Oude Kwaremont. Hier vindt je niet alleen de erelijst van de Ronde van Vlaanderen op het wegdek gekalkt, maar je vindt er ook het monument voor Karel van Wijnendaele, oprichter van de Ronde van Vlaanderen. 

De Muur van Geraardsbergen en de Kapelmuur

De laatste hotspot is de Muur van Geraardsbergen en zijn kapelmuur. Hoewel de Muur niet meer onderdeel is van het parkoers van de Ronde van Vlaanderen, blijft het de bekendste klim van de Vlaamse Ardennen. En als je daar dan toch bent, is de mattentaart, een lokale lekkernij, een perfecte bron van energie voor het restant van je rit.


fietsen waalse ardennen
(c) Ardennes Tourisme

Fietsen in de Waalse Ardennen

Aan de andere kant van de taalgrens in Wallonië vind je de Waalse Ardennen, een walhalla voor wielrenners en mountainbikers. De Waalse Ardennen staan bekend om de glooiende, dichtbeboste heuvels. Voor fietsers biedt de regio uitdagende routes die ideaal zijn om de nodige hoogtemeters te kunnen maken dichtbij Nederland.

Nog meer dan in de Vlaamse Ardennen, kunnen ook mountainbikers hun ei kwijt in de Waalse Ardennen. Vooral in toeristische plaatsjes als Durbuy, Houffalize en La Roche-en-Ardenne zal je veel sportieve fietsers tegenkomen. De vele hellingen rondom deze plaatsen nodigen uit tot urenlang vermaak én uitdaging.

De mooiste fietsroutes en hotspots in de Waalse Ardennen

Vooropgesteld: het aantal fietspaden in de Waalse Ardennen is beperkt, zeker als je het vergelijkt met wat we in Nederland gewend zijn. Echter mag je gewoon fietsen op de openbare wegen. Deze zijn onderdeel van een uitgebreid netwerk van fietsroutes en fietsknooppunten.

Probeer deze 5 beklimmingen in de Ardennen in Wallonië!

Wie Waalse Ardennen zegt, zegt Luik-Bastenaken-Luik. Ten zuiden van Luik vind je een heel aantal bekende beklimmingen. Door vijf van deze beklimmingen aan elkaar vast te knopen krijg je een route die je een ultiem Luik-Bastenaken-Luik-gevoel geven. Trainen voor deze flinke uitdaging kan met behulp van ons trainingsprogramma in Fondo (app opent).

Een super iconische helling met de naam Phil – van lokale held Philippe Gilbert – honderden keren op het wegdek gekalkt. Deze klim is iets meer dan 2 kilometer lang, maar is vooral bekend om zijn steile stroken. Gemiddeld 9%, maximaal 20%. Succes!

Een rechttoe, rechtaan klim vanuit Stavelot met percentages tot 20% en een gemiddelde van 10%. Een vervelende berg, waarbij je bovenaan een mooi fotomomentje hebt met een monument ter ere van Eddy Merckx.

Een heerlijk lopende klim die niet al te gek doet qua percentages. Maximaal 10% en een gemiddelde van 6% is voor het gros van de wielrenners heel prima te doen. Het venijn zit hem echter in de lengte van de klim. De Rosier is namelijk 4.4 kilometer lang.

Diegenen die van ongelijkmatige klimmen houden, komen op de Wanne aan hun trekken. Van stukken tot 12%, tot stijgingspercentages van 4% en zelfs 600 meter afdaling: het mag voor zich spreken dat je op de Wanne met de nodige tempowisselingen te maken krijgt.

Dichterbij Luik ligt deze Valkenrots. Bereid je voor op een venijnig begin, waarbij de eerste kilometer niet of nauwelijks onder de 10% stijging komt. Vervolgens volgt een plateau van een kilometer, voordat je weer een flink stuk omhoog gaat, maar aan respectabele percentages. Heb je nog wat in de tank? Dan kan je hier nog één keer goed vlammen!

fietsen ardennen racefiets
(c) Bergs & Cobbles

De fietshotspots van de Waalse Ardennen

Naast bovengenoemde combinatie van vijf beklimmingen, lichten we nog enkele andere populaire routes en hotspots in de Waalse Ardennen uit.

De Vennbahn

De Vennbahn is een van de langste en mooiste fietspaden in Europa. Deze 125 kilometer lange route start officieel in Luxemburg en loopt via de Ardennen en de Oostkantons tot in Aken (of andersom). De Vennbahn loopt over een oude spoorlijn, biedt een unieke mix van natuur en geschiedenis en is verkeersluw.

De Muur van Hoei

De Muur van Hoei is een iconische klim die zeker van je bucketlijst afgestreept moet worden. De traditionele slotklim van de Waalse Pijl en kent percentages van zo’n 20%. Op deze één kilometer lange klim vind je zeven kappelletjes langs de weg, maar ongetwijfeld heb je geen tijd om ze te tellen. 

Col de Haussire

Ook tijdens de beklimming van de Col de Haussire heb je waarschijnlijk weinig tijd om de omgeving in je op te nemen. Waarom we deze relatief onbekende klim opnemen in onze hotspots? Omdat het hier gaat om de moeilijkste klim van België én de Benelux. De beklimming loopt in drie delen, met korte afdalingen daartussen. Bovenop de top heb je een segment van 4.1 kilometer afgerond, met – inclusief afdalingen – een gemiddeld stijgingspercentage van een kleine 8%. Het bord “1ère Cote de Belgique” dat je bovenaan begroet is overbodig. Je benen hebben je dat tegen die tijd al lang verteld.

RAVel netwerk

Tot slot sluiten we wat relaxter af, want ook het RAVeL netwerk is een aanrader. Dit uitgebreide netwerk bestaat uit meer dan 1515 kilometer aan rustige, autovrijepaden dwars door de Ardennen. Ook dit netwerk is grotendeels aangelegd op oude trein- en trambeddingen, waarbij je veel wonderschone natuur tegenkomt, maar zeker ook de nodige tunnels op je traject vindt.

Onderweg dorst en honger gekregen? De tussenstopjes bij wielercafes als Cafe Coureur (in Houffalize) en Le Coffee Ride (in Coo) kunnen we aanraden.

(c) Cycling in Flanders

Goed voorbereid fietsen in de Ardennen

Het mag voor zich spreken dat zowel de Vlaamse als de Waalse Ardennen veel moois te hebben voor wielrenners en mountainbikers. Of het nu gaat om de meest zware uitdagingen, of om gewoon relaxt routes fietsen, voor beide kampen is er volop aanbod en dat in een wonderschone natuur. 

Bereid je dan ook goed voor op het fietsen in de Ardennen, of dat nu voor één dag is of voor meerdere dagen. Kies je routes zorgvuldig, afhankelijk van je ervaringsniveau en interesse. Want voor je het weet zit die vervelende kasseihelling of lange klim per ongeluk in je route. We schreven eerder een artikel over hoe je eenvoudig je eigen GPX route kunt maken.

Op fietsvakantie in de Ardennen?

Blijf je meerdere dagen? Verblijf dat in een fietsvriendelijke accommodatie om je fietsvakantie nét wat specialer te maken. Zowel de Vlaamse als de Waalse Ardennen kennen veel hotels en B&B’s die zich op fietsers richten, bijvoorbeeld door middel van een veilige fietsopslag en reparatiediensten. Enkele van onze favorieten: het Flandrien Hotel in Brakel, het Leopold Hotel in Oudenaarde en de vakantiehuizen van Ardennes étape

Fietsen in de Ardennen levert onvergetelijke ervaringen op. Met de combinatie van uitdagende beklimmingen, kasseistroken en prachtige landschappen bieden de Vlaamse en Waalse Ardennen alles wat een wielrenner zich kan wensen.

No items found.