Hoewel buurland Frankrijk fietsen wel zo’n beetje geclaimd heeft met de Tour de France, doet Spanje qua trainingsmogelijkheden voor sportieve fietsers er zeker niet voor onder. Sterker nog, met zijn adembenemende landschappen, pittoreske routes, lekkere eten én het ideale klimaat waardoor je het hele jaar door kunt fietsen is Spanje een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Het maakt daarbij niet uit of je een fanatieke wielrenner bent of iemand die de kilometers op een gemoedelijker tempo afwerkt: Spanje heeft voor ieder wat wils. Geen idee waar je in deze verscheidenheid moet beginnen? We hebben alvast een paar tips voor je op een rij gezet.

Fietsen in Alicante: train als de profs

De kustprovincie Alicante, gelegen aan de oostelijke kant van Spanje, is een van de meest populaire bestemmingen voor fietsvakanties. En dat is ook niet zo gek, want deze regio is helemaal ingericht op fietstoerisme. Het is niet zomaar dat menig profploeg trainingskampen organiseren rondom kustplaats Calpe. Zo kun je er een poging doen het KOMmetje te pakken op de bekendste trainingsklim van Europa, de Coll de Rates. Of waan je jezelf in de Vuelta tijdens de beklimming van de Port de Tudons. 

Wil je je benen een dagje sparen, of heb je gewoon niet zoveel zin om af te zien in de heuvels, dan zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een vlakkere route langs de kust te kiezen. Onderweg geniet je dan van het uitzicht op de Middellandse Zee, het glooiende landschap en de idyllische dorpen. 

Idyillische dorpen in Spanje

Fietsvakantie Mallorca: eindeloos fietsen

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een fietseiland bij uitstek en trekt al jarenlang fietsers van over de hele wereld aan. Het is dan ook niet verrassend dat het eiland bekend staat als een van de topfietsbestemmingen van Europa. En dat geldt niet alleen voor wegwielrenners: ook gravel- en mountainbikers kunnen zich helemaal uitleven. Wegrenners trekken al snel naar het Westen, waar veel hoogtemeters én de bekende Col de Sóller te vinden zijn. Mountainbikers kiezen met name voor het Llevantgebergte, een MTB-walhalla aan de oostkust. Let wel op: veel van de landweggetjes op Mallorca zijn privé-eigendom en mag je in principe niet zonder toestemming betreden. Het is daarom aan te raden om, als je een tocht over dat soort weggetjes wilt maken, te informeren bij een fietsverhuurbedrijf of jezelf aan te sluiten bij een georganiseerde tocht. 

Op het eiland heb je meer dan genoeg mogelijkheden om een racefiets, gravelbike of mountainbike te huren, dus als je wilt kun je elke dag een andere fiets pakken. Het gevarieerde landschap en de combinatie van prachtige kustwegen, schilderachtige bergpassen en charmante dorpjes maken het tot een paradijs voor fietsers van alle niveaus.

Fietsen in Andalusië: dompel je onder in de Spaanse cultuur 

Temperament, bravoure, stierenvechten, witte huizen, de Costa del Sol. Andalusië, de zuidelijke regio van Spanje, voldoet helemaal aan het beeld dat veel mensen van Spanje hebben. De regio heeft een rijke geschiedenis, adembenemende architectuur en een gevarieerd landschap. Een fietsvakantie in Andalusië staat garant voor een unieke ervaring waarbij je wordt ondergedompeld in de Spaanse cultuur terwijl je geniet van gevarieerde routes. Dankzij de vele Via Verdes, oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden, en gladde wegen is de streek – die ook bekend staat om het Sierra Nevada gebergte – ook erg geschikt voor beginnende fietsers.

fietsen in de sierra nevada

Vind uitdaging en avontuur tijdens het fietsen in het Baskenland

Het noorden van Spanje is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt als je een fietsbesteming in het land wilt uitzoeken, maar toch is het groene en heuvelachtige Baskenland een verborgen schat voor fietsers die op zoek zijn naar een uitdagend avontuur. Dat heeft de Tour de France start van 2023 wel bewezen. De regio biedt spectaculaire routes door ruige bergen, langs kliffen en door pittoreske kustplaatsen. Op de uitlopers van de Pyreneeën kunnen wielrenners, gravelbikers en mountainbikers hun hart ophalen op de korte maar steile klimmetjes. Bovendien kun je na een dag fietsen genieten van de beroemde Baskische keuken, die wordt beschouwd als een van de beste ter wereld.

Fietsen in Spanje staat garant voor uitdaging en avontuur

Bestemming gekozen, nu de routes nog voor het fietsen in Spanje

Goed, je hebt je bestemming binnen Spanje gekozen, nu de routes die je wilt gaan fietsen nog. Je kunt bij plaatselijke fietsverhuurbedrijven of winkels om tips vragen, ze helpen je graag, maar stiekem is de voorpret van het (thuis) uitstippelen van je routes bijna net zo leuk als het rijden ervan. En met de highlights die andere gebruikers al hebben aangemaakt in Komoot en de heatmaps in trainingsplatform Strava plan je in een handomdraai het ideale trainingsrondje. Vooral Strava is handig wanneer je besluit  de KOM op de Coll de Rates toch aan te vallen. 

Heb je nog wat hulp nodig bij het maken van een route? In ons eerdere artikel Zelf een wielrenroute maken. Hoe doe je dat? helpen we je op weg. Daarnaast vind je via Fietsen in Spanje.nl per regio handige tips, routes, achtergrondinformatie en een overzicht van fietsverhuurbedrijven. Laat die voorpret maar beginnen!

Op naar de zon en een unieke fietsvakantie in Spanje!

Of je nu kiest voor de zonnige Costa Blanca in Alicante, het charmante Mallorca, het rijke Andalusië of het betoverende Baskenland, een sportieve fietsvakantie in Spanje belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Vergeet niet om jezelf uit te dagen tijdens het fietsen in Spanje,  maar geniet ook van  het landschap en van de heerlijke lokale gerechten. Spanje wacht op je, klaar om je te betoveren op twee wielen.

Voor meer vakantie inspiratie kijk ook onze artikelen over fietsen in Frankrijk, fietsen in Oostenrijk en fietsen in Italië!



Kleppers, de podcast - #12 De fietsvakantiecheck
We hebben het al eens gezegd; fietsen in het buitenland is een feestje! Maar hoe zorg je dat niet alleen jij, maar ook je fiets in topconditie aan de voet van elke klim verschijnt? Je hoort het van Chiel de Vocht, chef werkplaats bij Fietsspeciaalzaak Roelofs.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

No items found.