Fietsvakantie in Frankrijk

Frankrijk is een waar paradijs voor sportieve fietsers met een passie voor avontuur. Je vindt er immers de perfecte combinatie van adembenemende landschappen en uitdagende routes. Of je nu een fanatieke racefietser, een avontuurlijke mountainbiker of een gravelbike-liefhebber bent, Frankrijk heeft voor elke sportieve fietser iets te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de legendarische beklimmingen in de Franse Alpen, zoals de iconische Mont Ventoux en de Col du Galibier. Verder heb je natuurlijk ook de uitdagende routes in de Pyreneeën, waar je de beroemde cols zoals de Col du Tourmalet kunt bedwingen. Zo zijn er genoeg opties om je klimvaardigheden te testen en je grenzen verder te verleggen.

Verken vlakke fietsroutes in Frankrijk

Hoewel Frankrijk bekend staat om zijn uitdagende beklimmingen, biedt het ook vlakke fietsroutes die perfect zijn voor ontspannen ritten die je in staat stellen om te genieten van de prachtige omgeving. Langs de kustlijnen van Bretagne en Normandië, maar zeker ook langs de Atlantische kust kun je vele vlakke kilometers afleggen terwijl je het geluid van de golven hoort en de frisse zeelucht inademt. De vlakke fietspaden langs de rivieren, zoals de Loire en de Seine, brengen je langs historische steden en charmante dorpjes onderweg. De ultieme combinatie van genieten en tegelijkertijd je conditie op peil houden.

Fietsen Bourgogne, Elzas & Dordogne

Ideale trainingsgrond: de heuvels van Bourgogne, Dordogne en Elzas

Naast de eerder genoemde imposante bergketens biedt Frankrijk ook heuvelachtige en glooiende gebieden die perfect zijn voor wat intensievere trainingen en langere fietstochten. De regio's zoals de Bourgogne, de Dordogne en de Elzas staan bekend om hun prachtige landschappen en rustige landwegen. Hier kun je genieten van eindeloze kilometers fietsplezier terwijl je over groene heuvels en door wijngaarden fietst. Er is geen meter vlak en deze constante afwisseling van klimmen en dalen zorgt voor een goede variatie in je training. En daarbij: ze laten je ook nog eens genieten van adembenemende uitzichten terwijl je je conditie opbouwt. Hoe mooi is dat?!

De pracht van de natuur: fietsen langs de Loire

Frankrijk heeft een overvloed aan prachtige fietsroutes die je meenemen door betoverende landschappen en schilderachtige regio's. Vele van die routes doen de Loire aan, Frankrijks langste rivier die door liefst twaalf departementen stroomt. In welk van deze departementen je ook gaat fietsen, bereid je voor op groene valleien, rustige wegen, pittoreske dorpjes en natuurlijke schoonheid. Deze fietsroutes laten je niet alleen genieten van Frankrijk en het sportieve aspect van het fietsen, maar ze bieden ook de mogelijkheid om even he-le-maal tot rust te komen.

Fietsen langs de Loire

Bedwing beroemde beklimmingen: Mont Ventoux en meer…

Voor wielrenliefhebbers is het beklimmen van de Mont Ventoux vaak een iconisch doel. Deze legendarische berg, ook wel de Reus van de Provence genoemd, is voor velen een ultieme uitdaging. Ervaar het euforische gevoel als je – na de nodige trainingsarbeid – zo’n beroemde col bovenkomt. Je wordt er als kers op de taart ook nog beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht over de omliggende regio. Naast de Mont Ventoux zijn er nog vele andere populaire beklimmingen in Frankrijk, zoals de Alpe d'Huez, de Col du Tourmalet en de Col de la Madeleine. 

De mooiste fietsroutes in Frankrijk

Met ruim 550.000 vierkante kilometer aan oppervlakte is Frankrijk een mega groot land. Een land waarbij er ook duizenden fietsroutes beschikbaar zijn. Het is onmogelijk deze te rangschikken.

Er is echter een oplossing: waarom zou je het zelf uitzoeken als jouw mede-wielrenners dit al voor jou gedaan hebben? Zoals we eerder schreven in ons artikel over het maken van een wielrenroute, bieden platformen als Komoot en Strava uitkomst. De enorm grote community van Komoot heeft vele highlights op de kaart van Frankrijk geplot. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de highlights van jouw keuze aan elkaar te knopen tot een mooie fietsroute.

Het andere alternatief is Strava. Bij het maken van een route op dit platform, kan je je laten leiden door de zogenaamde heatmaps. Deze heatmaps laten precies zien welke wegen het vaakst gefietst zijn. Deze wegen móeten dan wel populair en dus aanraders zijn.

Een laatste alternatief: de website van France Vélo Tourisme. Op deze uitgebreide website vind je niet alleen een fietsroutekaart, advies en routesuggesties, maar kom je ook meer te weten over de bestemmingen die je onderweg tegenkomt tijdens het fietsen in Frankrijk. Ideaal om nu alvast bij weg te dromen.

De mooiste fietsroutes in Frankrijk

Fietsen in Frankrijk: een onvergetelijke ervaring

Het mag duidelijk zijn: Frankrijk is een waar paradijs voor sportieve fietsers met een passie voor uitdagingen en avontuur. Of je nu droomt van het bedwingen van beroemde bergpassen, geniet van heuvelachtig terrein of de rustige wegen door pittoreske regio's wilt verkennen. Dus pak je fiets in, plan je volgende fietsavontuur en ontdek de onvergetelijke sportieve ervaringen die fietsen in Frankrijk te bieden heeft!

Naar een andere bestemming? Bekijk ook onze artikelen over fietsen in Italië, fietsen in Spanje of fietsen in Oostenrijk!



Kleppers, de podcast - #12 De fietsvakantiecheck
We hebben het al eens gezegd; fietsen in het buitenland is een feestje! Maar hoe zorg je dat niet alleen jij, maar ook je fiets in topconditie aan de voet van elke klim verschijnt? Je hoort het van Chiel de Vocht, chef werkplaats bij Fietsspeciaalzaak Roelofs.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

No items found.