Italië staat niet alleen bekend om de kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes, maar – zeker onder fietsliefhebbers – om wielerkoersen als Milaan-San Remo, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en natuurlijk de Giro d’Italia. Plan je een fietsvakantie in Italië? Dan kan de voorpret tijdens de uitzendingen van deze wielerwedstrijden eigenlijk al beginnen. Heb je nog wat extra inspiratie en tips nodig voor het fietsen in Italië? Dan nemen we je in dit artikel mee langs een paar van de tofste fietsvakantiebestemmingen van La Bella Italia.

Fietsvakantie Toscane: over de witte wegen

Als regio die bekendstaat om een van de meest iconische wielerkoersen ter wereld, de Strade Bianche, spreekt fietsen in Toscane eigenlijk meteen al tot de verbeelding. Wie droomt er niet weg bij de sferische beelden van de witte gravelweggetjes die door het glooiende, dromerige landschap slingeren? En toch mag je de Toscaanse heuvels zeker niet onderschatten. Ze kunnen venijnig steil zijn, en ook die idyllische (semi-verharde) weggetjes maken het er niet makkelijker op. 

Maar de omgeving, uitzichten en charmante dorpjes maken dat allemaal weer goed. Helemaal als je onderweg ook nog kunt stoppen voor verse broodjes, goede koffie en de beroemde Toscaanse keuken. Qua routes hoef je ook niet lang te zoeken. Naast dat je natuurlijk je eigen wielrenroute kunt uitstippelen met Komoot of Strava, zijn er in Toscane vele bewegwijzerde routes voor zowel de racefiets als de gravel- en mountainbike te vinden.

witte wegen in Italië

Ontspannen op fietsvakantie in het ‘vlakke’ Puglia

Het meest zuidelijke deel van Italië is een nog relatief onbekende fietsvakantiebestemming, maar blijkt een verborgen juweeltje dat langzaamaan aan populariteit begint te winnen. De regio beschikt over een netwerk aan pas aangelegde fietspaden, dat je door de relatief vlakke landschappen, tussen de olijfbomen en langs de ruige kustlijnen leidt. Onderweg ontdek je de bijzondere trulli’s, lokale olijfolie en historische steden.

Puglia mag dan een relatief vlakke regio zijn in Italië, ook hier bevinden zich enkele pittige klimmetjes waarop je perfect je klim- en explosieve kwaliteiten kunt trainen. De rotsachtige kust maakt de regio ook voor mountainbikers zeer geschikt. 

Fietsvakantie rondom het Gardameer

Het Gardameer is sowieso al een bekende vakantiebestemming, maar ook wielrenners en mountainbikers kunnen hier prima uit de voeten. De omgeving rond het meer zelf staat bekend om de korte, steile klimmetjes waar je je klimbenen flink kunt testen. Voor de langere klimmen moet je iets verder rijden, maar vanuit Nuvolento (ten westen van het Gardameer) kun je je hart ophalen. 

Ook op de mountainbike hoef je je niet te vervelen. In de bergen rond het Gardameer zijn meerdere routes van verschillende niveaus uitgezet. Vanaf de bergen heb je trouwens prachtig uitzicht over het water. Daarnaast wordt er op dit moment nog hard gewerkt aan Garda by Bike, een fietsroute rond het Gardameer van 140 km die deels gebruik maakt van bestaande wegen, maar waarvoor ook deels nieuwe paden dicht tegen de rotsen aan gebouwd zijn. Delen van die nieuwe paden zijn al open en bieden een prachtig uitzicht over de omgeving.

Genoeg avontuur tijdens het fietsen in Italië

Fietsvakantie Piemonte: fietsen tussen de wijngaarden

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte, een regio gekenmerkt door contrasten. Bergen, die al meermaals door de Giro bezocht zijn, en glooiende heuvels maken ineens weer plaats voor vruchtbare vlaktes. Breng je een bezoek aan Piemonte dan mag de (deels onverharde) Colle delle Finestre zeker niet ontbreken. Heb je deze legendarische beklimming gehad, dan zijn er in de omgeving nog veel meer uitdagende klimmen te vinden. In het zuiden van Piemonte biedt een rondje door de wijngaarden van Langhe en Roero (beide staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst) een onvergetelijke ervaring.

Fietsvakantie Sicilië: variatie in avontuur

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en biedt een gevarieerde omgeving voor een avontuurlijke fietsvakantie. Op het eiland bevinden zich meerdere fietsverhuurbedrijven en heb je een ruime keuze aan uitgezette routes. Daarnaast bestaat er voor zowel racefietsers als gravel- en mountainbikers de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids een tocht over het eiland te maken. Op Sicilië vind je niet alleen kronkelende kustwegen met uitzicht over de Middellandse Zee, maar ook uitdagende beklimmingen waarvoor je een bergverzet goed kunt gebruiken. Wat denk je bijvoorbeeld van het beklimmen van de Etna?!

Onvergetelijke routes om te fietsen in Italië

De mogelijkheden voor gave routes in Italië zijn eindeloos. Hoe graag we het ook zouden willen, een shortlist maken die La Bella Italia recht doet, is onmogelijk. Gelukkig hebben verschillende regio’s in Italië ter plekke bewegwijzerde routes voor verschillende disciplines binnen het sportief fietsen. Wil je liever zelf op avontuur? Laat je dan inspireren door de highlights van je mede-fietsers in Komoot of de heatmaps van andere sporters op Strava. Of vraag een lokaal fietsverhuurbedrijf om tips.

Fiets onvergetelijke routes in Italië

Een fietsvakantie Italië: laat je betoveren tijdens het fietsen in Italië

Welke Italiaanse regio je ook kiest, een sportieve fietsvakantie in Italië zal je hart veroveren. Bedwing de bergen en heuvels, ontdek verscholen gebieden en proef de passie van de Italiaanse cultuur. Hoe dan ook, het avontuur wacht! Staat jouw fiets al klaar om te gaan fietsen in Italië?

Naar een andere bestemming? Bekijk ook onze artikelen over fietsen in Frankrijk, fietsen in Spanje of fietsen in Oostenrijk!



Kleppers, de podcast - #12 De fietsvakantiecheck
We hebben het al eens gezegd; fietsen in het buitenland is een feestje! Maar hoe zorg je dat niet alleen jij, maar ook je fiets in topconditie aan de voet van elke klim verschijnt? Je hoort het van Chiel de Vocht, chef werkplaats bij Fietsspeciaalzaak Roelofs.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

No items found.