Zeg je Oostenrijk, dan denk je al snel aan bergen, wintersport en après ski. Maar ook in de zomer is het goed toeven in het Alpenland. Helemaal als je op zoek bent naar een geschikte bestemming voor je volgende fietsvakantie. Bedwing Alpencols, maak een rondje om een van de glinsterende meren, of pak een ontspannen fietspad door schilderachtige valleien. Pak je liever de mountainbike? Ook dan kun je in Oostenrijk je hart ophalen. 

Fietsvakanties Oostenrijk: aan diversiteit geen gebrek

Een (relatief) klein land waarin je zowel vlak als in de bergen kunt fietsen klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch vind je een uitgebreid netwerk van fietsroutes in Oostenrijk.. Deze routes leiden je indrukwekkende Alpencols op, voeren je via gravelpaadjes langs meren, kloven en watervallen naar almen, of laten je al slingerend door een van de vele dalen bijkomen van de tocht van de dag ervoor. Dit maakt Oostenrijk bij uitstek een land voor zowel beginnende als gevorderde wielrenners. 

Fietsen in Tirol: een en al uitdaging

Fietsliefhebbers die op zoek zijn naar uitdaging zijn waarschijnlijk helemaal op hun plek in Tirol, waar onder andere de Ötztaler Gletscherstrasse en de Lienzer Dolomitenrunde op ze liggen te wachten. Het kost behoorlijk wat moeite om de Tirolse bergen te bedwingen, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. Bijkomend voordeel: na zo’n inspanning smaakt een versnapering bij een van de lokale Gasthofen des te meer.

Ook als je liever de onverharde paden opzoekt, is Tirol een goede keuze. De regio staat bekend om zijn ruige mountainbikepaden en spectaculaire afdalingen. De skiliften die ’s winters door wintersporters gebruikt worden, zijn in de zomer beschikbaar voor mountainbikers. Zo kun je – zonder energie te verliezen tijdens het klimmen – je vol op de downhill-routes storten en vol adrenaline naar beneden razen. Geniet tijdens het ritje in de lift vooral van het landschap, want tijdens de afdaling heb je al je aandacht nodig bij het fietsen.

mountainbiken in oostenrijk
(c) Sebastian Doerk

Uniek fietsen in Karinthië

Karinthië, ook wel de parel van Oostenrijk genoemd, biedt eigenlijk alles in een. Van steile klimmen tot gemoedelijk slingerende weggetjes door zonnige dalen: fietsen in deze zuidelijke provincie van Oostenrijk is nooit saai. En vanwege deze zuidelijke ligging en het gunstige klimaat kun je er vaak vanaf maart tot en met november heel goed lange fietstochten maken. Met Italië en Slovenië op een steenworp afstand is het een aanrader om beide landen ook eens tijdens een fietstocht aan te doen. Je klimt dan wel een aantal passen over. Andere aanraders in Karinthië zijn rondjes over de oevers van de Wörthersee en de Ossiacher See. 

Bus fietsvakantie in Oostenrijk

Wil je tijdens je vakantie van elke regio een beetje meepikken, of liever van A naar B fietsen zonder je druk te hoeven maken over hoe je weer bij je startpunt komt? Kies dan voor een speciale fietsvakantie met de bus. Via verschillende reisorganisaties kun je busreizen speciaal voor wielerliefhebbers boeken. Zo ontmoet je andere fietsfanaten en word je elke dag comfortabel naar je volgende Oostenrijkse fietsbestemming gebracht. Je overnacht in goede hotels, waarin je bagage bij aankomst al op je staat te wachten.

fietsen in oostenrijk

Fietsvakanties in Oostenrijk, extra leuk in (wijn)thema

Als je het leuk vindt, kun je je fietsvakantie in Oostenrijk ook verbinden aan een thema. In Burgenland kun je bijvoorbeeld deelnemen aan speciale wijnroute-tochten, waarbij je tussen de wijngaarden en via pittoreske dorpjes de nodige hoogtemeters wegwerkt. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten en een welverdiende pauze op een van de gezellige terrasjes of wijntavernes.

Of je nou met je racefiets Alpencols wilt beklimmen, op je gravelbike de slingerende bergweggetjes wilt verkennen, of je adrenaline-niveaus flink op wilt hogen tijdens een van de spectaculaire afdalingen op de mountainbike. In Oostenrijk kan het allemaal. Het land is met zijn eindeloze mogelijkheden, goede infrastructuur en gevarieerde landschap de ideale bestemming voor sportieve fietsvakanties. Zijn je fiets en jij er klaar voor?

Naar een andere bestemming? Bekijk ook onze artikelen over fietsen in Italië, fietsen in Spanje of fietsen in Frankrijk!



Kleppers, de podcast - #12 De fietsvakantiecheck
We hebben het al eens gezegd; fietsen in het buitenland is een feestje! Maar hoe zorg je dat niet alleen jij, maar ook je fiets in topconditie aan de voet van elke klim verschijnt? Je hoort het van Chiel de Vocht, chef werkplaats bij Fietsspeciaalzaak Roelofs.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

No items found.