Het is confronterend, maar laten we maar meteen met de deur in huis vallen… Nederland staat al jarenlang bovenaan de Europese ranglijsten als het gaat om huidkanker. Volgens cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) krijgt 1 op de 5 Nederlanders in zijn of haar leven huidkanker. De belangrijkste oorzaak daarvaan? Te veel blootstelling aan UV-straling van de zon, vaak zonder voldoende bescherming.
Voor fietsers en sporters is een woordje uitleg dus extra relevant. In dit artikel gaan we in op het belang van sport zonnebrand en waarom het onmisbaar is op de fiets.
Waarom is zonnebrand tijdens het sporten essentieel
Veel sporters onderschatten de kracht van de zon. Zeker op de fiets, wanneer je een frisse rijwind ervaart, voelt het vaak niet snikheet aan. Maar vergis je niet: UV-straling is er altijd, ook op bewolkte dagen.
Sporters lopen extra risico, omdat …:
- … ze langduring in de buitenlucht zijn;
- … de rijwind de huid koel houdt, waardoor je de verbranding niet voelt;
- … ze zweten en daarmee de beschermlaag van zonnebrandcrème sneller afbreken;
- … op hoogte (in de bergen of de heuvels) de UV-straling sterker is.
Verbranden tijdens het sporten is dus niet enkel in de zomer aan de orde. Ook op een milde lentedag kan je flink verbranden. En iedere keer dat je huid verbrand, vergroot je het risico op huidkanker en versnelde huidveroudering. Kortom: sport zonnebrand is een must voor effectieve bescherming.
Wat is sport zonnebrand precies?
Sport zonnebrand kunnen we omschrijven als zonnebrandcrème die speciaal ontwikkeld is voor mensen die intensief bewegen in de buitenlucht. Deze specifieke zonnebrand voor sporters verschilt met gewone zonnebrandcrème.
Sport zonnebrand is:
- Water- en zweetbestendig, en blijft daardoor beter op de huid zitten;
- Sneldrogend en niet vettig, waardoor je huid beter kan ademen tijdens de inspanning;
- Langdurig werkzaam, soms tot wel anderhalf uur;
- Gemaakt zonder parfum of irriterende stoffen. Dit is vooral belangrijk wanneer je een gevoelige huid hebt, of geschoren benen. Ook mag de zonnebrand bij het zweten niet in de ogen prikken.
Daarnaast is het dus belangrijk dat de zonnebrandcrème voor wielrenners goed hecht, óók op een natte of bezwete huid.

Waar moet je op letten bij het kiezen van zonnebrandcreme voor sporters?
Over het algemeen kunnen we zes belangrijke eisen stellen aan zonnebrandcrème voor sporters, zodat we deze kunnen bestempelen als ‘sport zonnebrand’.
- Een hoge beschermingsfactor (SPF)
Omdat je, zeker als fietser, langdurig in de zon fietst, heb je maximale bescherming nodig. Denk dan aan een lotion met beschermingsfactor SPF 50.
- Brede UV protection
Ga voor een zonnebrandcrème die zowel bescherming biedt tegen UVA-straling en UVB-straling. Zonnebrand tegen UVB biedt alleen bescherming tegen verbranding (B = burning) en is dus niet voldoende, aangezien UVA-straling helaas ook bijdraagt aan huidkanker en huidveroudering (A = aging).
- Water en- zweetbestendig
Sporters zweten veel, of durven wel eens een heerlijk koude bidon water over zichzelf leeg te gooien. Dan moet je er wel vanuit kunnen gaan dat de zonnebrand hier goed tegen bestand is. Ga dus voor zonnebrand die zweetbestendig en/of waterbestendig zijn.
- Sneldrogend en plakt niet
Een zonnebrand die snel intrekt is ideaal, want tijdens het sporter is niets vervelender dan een vettige huid, waarbij je lichaam het zweet maar moeilijk kwijt kan.
- Geen gebruik van alcohol of parfum
Een zonnebrand zonder alcohol of parfum is ideaal voor sporters. Deze ingrediënten zorgen anders voor irritatie, bijvoorbeeld blij blootstelling aan de zon, schurende bewegingen en wanneer je zweet (en daarmee ook zonnebrand) in je ogen komt.
- Milieuvriendelijk
Er zijn helaas nog voldoende zonnebrandproducten voor sporters die schadelijk zijn voor het milieu. Vaak zit de stof ‘oxybenzone’ erin verwerkt. Kies bij voorkeur een product dat niet schadelijk is voor het milieu.
Zonnebrand voor tijdens het fietsen. Hoe en wanneer breng je het aan?
Het is aan te raden om jezelf minimaal 15 tot 30 minuten voor vertrek in te smeren, zodat de zonnebrand goed kan intrekken en je niet met een vettige huid op pad gaat. Zorg er hierbij voor dat je voldoende zonnebrand smeert: volwassenen hebben ongeveer een volle hand nodig voor het gehele lichaam. Vergeet natuurlijk ook je oren, nek, schouders, polsen en de achterkant van je benen niet. Dat zijn beruchte ‘verbrandplekken’ bij fietsers.
Nadat je zo’n twee uur onderweg bent, of als je eerder al veel gezweet hebt, dan is het belangrijk om opnieuw te smeren. Zorg er dan ook voor dat je een kleine tube zonnebrandspray of cremè mee hebt in je achterzak.
Wanneer je eenmaal terug thuis bent, kun je de huid goed wassen en insmeren met aftersun met aloë vera. Hiermee kalmeer je de huid na de intensieve blootstelling aan de zon.
Aanvullend kan je ook nog denken aan extra hulpmiddelen om de zonnebrand te ondersteunen. Denk aan UV-werende fietskleding met UPF50+ bescherming, eventuele arm- en beenstukken, een petje onder je helm om de hoofdhuid en het voorhoofd te beschermen, en een zonnebril die je ogen en de kwetsbare huid rondom beschermt.

Integreer zonnebrand in je fietsroutine
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande een gewenning moet worden. Daarom is het handig om zonnebescherming onderdeel te maken van je vaste voorbereiding op een fietsrit.
Enkele tips die we je kunnen geven:
- Leg je zonnebrand klaar bij je fietsschoenen, zo vergeet je het sowieso niet;
- Smeer je direct in na het aantrekken van je fietskleding;
- Plan je ritten, waar mogelijk, in buiten de piekuren van de zon en UV-straling (tussen 12:00 en 15:00 uur);
Veelgemaakte fouten bij sport zonnecrème tijdens het fietsen
Goed smeren met zonnebrandcrème voor sporters zit nog niet bij iedereen in het systeem. Daarnaast zien we ook dat diegenen die wél smeren, regelmatig fouten maken of dit op de onjuiste manier doen.
- Smeer ook als de zon niet schijnt
Geloof het of niet, maar UV-straling gaat dwars door de bewolking heen. Dus smeren moet je altijd, ook als de zon niet schijnt.
- Smeer voldoende zonnebrand (bij)
Velen denken er vanaf te komen met een dun laagje zonnebrand. Helaas is dat niet het geval. Nogmaals de richtlijn: volwassenen hebben ongeveer een volle hand nodig voor het gehele lichaam. In de praktijk smeren veel fietsers maar de helft van wat nodig is én smeren ze onderweg niet bij. Dit is vanwege zweten en langdurige blootstelling aan de zon wél nodig.
- Smeer de juiste zonnebrand
Een zonnebrand voor op het strand is wel degelijk anders dan een goede zonnebrand voor wielrenners of sporters in het algemeen. Kijk goed naar de eerder in dit artikel gestelde eisen.
Conclusie over sport zonnebrand voor wielrenners
Wie serieus met zijn sport omgaat, bereidt zich goed voor. Je checkt je materiaal, vult je bidons, kleedt je functioneel… en smeer zich vanaf nu ook goed in met specifieke sport zonneband.
Als wielrenner, gravelbiker of mountainbiker ben je een groot deel van je trainingstijd overgeleverd aan de zon. Vaak zonder dat je het zelf voelt of ziet. Sport zonnebrand is daarom geen overbodige luxe, maar een onderdeel die je niet mag vergeten in je uitrusting. Het beschermt je niet alleen tegen pijnlijke verbranding, maar helpt ook om het risico op huidkanker te verlagen en je huid gezond te houden op de lange termijn.
Maak van smeren een gewoonte: vóór je rit, eventueel tijdens je rit, en na afloop voor herstel. Kies een zonnebrandcrème die aansluit bij jouw sportieve inspanning, zweetbestendig, sneldrogend en met een hoge beschermingsfactor. Zo stap je met een gerust hart op de fiets, ongeacht of de zon fel schijnt of schuilgaat achter de wolken.
Veel fietsplezier!