Tijdens dat laatste ritje door de modder merkte je dat je fiets toch iets meer begon te glijden, of dat krappe bochtje op los gravel voelde nét niet meer zo zeker als een paar maanden geleden. Eenmaal thuis blijkt dat de buitenbanden van je mountainbike hun beste tijd wel gehad hebben: het meeste profiel is er wel zo’n beetje af. Tijd voor nieuwe dus! Maar kies je dan hetzelfde type buitenband als je op dit moment op de wielen van je mountainbike hebt liggen, of ga je voor iets anders? En welke band past dan het beste bij jou?
Hoe kies ik de beste mountainbike band?
De ondergrond
Bij het kiezen van de juiste buitenband voor je mountainbike is het uiteraard belangrijk dat je een band kiest met het juiste noppenprofiel. Welke dat moet zijn hangt voor een groot deel af van de ondergrond waarop je het meest fietst. Maar voor je daarin een keuze maakt, is het handig om eerst eens te kijken naar het type rijder dat je bent.
Het profiel
Begin je net met mountainbiken, of rijd je misschien niet zo vaak, waardoor je minder mountainbike-ervaring hebt, dan is het – ook in Nederland – verstandiger om een band te kiezen met iets meer profiel. Dergelijke banden zijn weliswaar iets zwaarder, waardoor je misschien iets in snelheid inboet, maar zorgen er wel voor dat je comfortabeler en met meer zekerheid over vrijwel alle ondergronden rijdt.
De meer ervaren mountainbiker kan in Nederland prima uit de voeten met een band met een fijner of minder hoog noppenprofiel. Houd er dan wel rekening mee dat je in modderige omstandigheden (zoals het najaar en de winter) sneller tegen de beperkingen van deze lage noppen aan zult lopen. Ga je echt voor snelheid, dan is een lichtere band met een fijner profiel meer geschikt.
De discipline
Daarnaast is de discipline waarin je je binnen het mountainbiken het vaakst begeeft een belangrijke factor om mee te nemen in je bandenkeuze. Zo zullen echte cross country mountainbikers liever kiezen voor een smallere, lichtere band met een fijner profiel en zullen trailbikers, downhillers en enduro & all mountainbikers eerder een bredere, grove band die meer grip heeft kiezen. In dit artikel lees je meer over de verschillende disciplines binnen het mountainbiken, en in deze artikelen vertellen we je alles over cross country mountainbikes en free ride & downhill mountainbikes.
Op welke ondergrond rijdt je het meest?
We hebben het al eerder in het artikel even kort genoemd, maar misschien wel de meest belangrijke afweging in die je maakt in de keuze voor de nieuwe fietsbanden van je mountainbike is de ondergrond waarop je het meest fietst. De vuistregel hierin is eigenlijk hoe droger de ondergrond, hoe minder profiel. En andersom werkt dat natuurlijk ook: hoe natter of modderiger de ondergrond, hoe meer profiel je wilt. Om het makkelijker te maken hebben we een onderscheid gemaakt tussen de beste mountainbike banden voor verschillende ondergronden:
Gebruik je je mountainbike veel voor woon-werkverkeer en rijd je daarbij vooral op verharde en asfalt wegen? Dan zul je het liefst banden met een lage rolweerstand en weinig profiel willen rijden. Daarbij kun je kiezen voor zogenaamde slicks (banden zonder profiel) of meer allround mtb banden met een heel gering profiel. We hebben de beste banden van dit moment voor je op een rij gezet.
Maxxis Re-fuse
Deze (bijna) slick heeft een fijn diamandprofiel waarmee je naast voldoende grip in zowel droge als natte omstandigheden op verharde wegen, met gemak uit de voeten kunt op grind, droog gravel en droge, hardere zandwegen.
Schwalbe G-One Speed Addix SpeedGrip Super Ground
De G-One Speed Addix is eveneens een band met een heel laag noppenprofiel. Deze is echter vooral geschikt voor asfalt (en met een lage bandenspanning voor strandraces), en heeft daarvoor een goede lekbestendigheid. In natte omstandigheden voelt dit type band zich echter absoluut niet thuis.
Vittoria Terreno G2 Skinwall
Wil je een snelle band die toch een beetje extra grip biedt zodat je niet alleen gebonden bent aan asfalt? Dan is de Vittoria Terreno G2 een goede keuze. Hoewel het loopvlak van deze band doet denken aan een slick, bevatten de schouderblokken weldegelijk noppen die ervoor zorgen dat je voldoende grip houdt in bochten (ook op droog zand en fijn gravel) en controle houdt tijdens het remmen.
Continental Race King
Als je echt in alle omstandigheden de weg op wilt en je niet door natte bladeren of een nat wegdek laat tegenhouden, dan wil je waarschijnlijk liever een band met meer profiel op het loopvlak dan een slick. En daar komt dan de Race King in beeld. Deze band heeft platte, maar relatief agressieve noppen op het loopvlak en grovere noppen op de schouderblokken waardoor je zowel op boswegen als op asfalt grip blijft houden.
Combineer je stukjes asfalt liever met lange stukken onverharde wegen, of rijdt je vooral op droge bospaden? Dan kun je het beste voor een meer buitenband voor je mountainbike kiezen die de beste eigenschappen van een slick combineert met het profiel dat je eerder terug ziet op banden voor natte ondergrond. Dergelijke banden hebben een gladder loopvlak met hoogstens wat fijne noppen en grovere schouderblokken die voor grip in de bochten zorgen.
Vittoria Mezcal G2 TLR
Dankzij het lage profiel met gecentreerde noppen op het loopvlak is de Mezcal G2 TLR de perfecte band voor snelle ritjes op droge bospaden. De schouderblokken hebben daarentegen een agressievere noppen, waardoor je ook in wat nattere omstandigheden grip blijven houden in de bochten. Hoewel droge paden de specialiteit van de Mezcal G2 TLR zijn, hoef je dus zeker niet bij het eerste spatje regen je banden te verwisselen.
Maxxis Ikon EXO 3C MaxxSpeed TLR
De Ikon EXO 3C Maxxspeed TLR is eigenlijk meer een allrounder dan een échte droogweer specialist. De band heeft namelijk een relatief hoog noppenprofiel, waardoor je ook op wat nattere paden niet direct bang hoeft te zijn om weg te glijden. Omdat de band is opgebouwd uit een hardere rubberen onderlaag en is afgewerkt met een zachtere buitenlaag, ben je gegarandeerd van grip zonder dat je daarvoor inlevert op snelheid.
Schwalbe Thunder Burt Addix Speed Super Race TLE
Op zoek naar de perfecte combinatie tussen lichtgewicht, grip en snelheid? Dan is de Thunder Burt Addix Speed Super Race TLE de ideale buitenband voor jouw mountainbike. Deze mtb banden beschikken namelijk over een uitgebalanceerde combinatie tussen kleine nopjes op het loopvlak voor grip én een lage rolweerstand, hoge noppen op de schouderblokken voor uitstekende grip en controle in bochten.
Goodyear Peak Ultimate TLR
Ook de Peak Ultimate TLR combineert lichtgewicht met grip en rolefficiëntie. Het ronde profiel van deze mtb banden zorgt voor een lage rolweerstand, waarbij de dicht op elkaar geplaatste noppen op het loopvlak zorgen voor grip als je dat nodig hebt. De wijder geplaatste noppen op de schouderblokken garanderen je controle en grip in de bochten, zodat je ook bij een beetje modder niet meteen wegglijdt.
Ben jij vooral op onverharde ondergrond te vinden en is die ondergrond ook veelal nat? Of wil je altijd maximale grip hebben? Kies dan een buitenband voor je mountainbike, waarbij ook op het loopvlak grove noppen zijn aangebracht.
Schwalbe Rocket Ron Addix Speed Super Ground TLE
De Rocket Ron Addix Speed is misschien wel de meest gekozen band door mountainbikers die vooral in Nederland fietsen. En dat is ook niet zo gek, want deze de band heeft eigenlijk alle eigenschappen die je van een goede buitenband voor je mountainbike zou verwachten: de Rocket Ron Addix Speed is licht van gewicht, heeft strategisch geplaatste stabiele noppen op het loopvlak voor zo min mogelijk rolweerstand en maximale grip, én beschikt over een agressief noppenpatroon op de schouderblokken zodat je in alle omstandigheden zorgeloos de scherpste bochten draait.
Maxxis Ardent EXO TLR Tanwall
Met deze banden boet je iets in op snelheid, maar daar staat een ongeëvenaarde grip onder alle omstandigheden én een stoer uiterlijk tegenover (het oog wil immers ook wat). De agressieve noppen op het loopvlak zijn zo geplaatst dat je ook tijdens het remmen grip blijft houden. De hoge noppen op de schouderblokken grijpen zich in de bochten moeiteloos vast in elke ondergrond. Zo hoef je nooit meer bang te zijn om weg te slippen in de bochten.
Continental Kryptotal-Re Trail Endurance
Zoek je een band met maximale grip die ook nog eens lang meegaat? Dan is de Kryptotal-Re Trail Endurance de juiste buitenband voor jouw mountainbike. De lange levensduur van de band maakt hem zeer geschikt voor echt lange ritten, waarbij een goede grip heel belangrijk is. Het nadeel is wel dat de band iets meer rolweerstand heeft, maar daar staat tegenover dat het materiaal waarvan de Kryptotal-Re Trail Endurance gemaakt is extra bescherming biedt tegen snakebites.
Vittoria Mazza TNT Graphene 2.0
Hoewel het noppenprofiel van de Mazza TNT Graphene 2.0 minder agressief kan lijken dan de andere banden uit dit lijstje, dat deze band zeker niet voor de concurrentie onder. De noppen zijn namelijk zo geplaatst dat je zowel voor snelheid als grip kiest bij deze mtb banden. Door de relatief grote afstand tussen de noppen krijgt modder weinig kans om in het profiel te blijven plakken.
Waarom zou je kiezen voor een bandencombinatie voor je mtb?
Wil je echt het meeste uit de buitenbanden van je mountainbike halen? Dan kun je het beste kiezen tussen een combinatie van twee verschillende bandtypes op je voor- en achterwiel. Op je voorwiel zul je namelijk meer grip willen (daar stuur je immers mee), terwijl je op je achterwiel vooral niet te veel rolweerstand wilt. Deze volgt immers toch wel. Hoe meer profiel op je achterwiel, hoe meer rolweerstand en hoe meer moeite het kost om een bepaalde snelheid vast te houden.
Daar zit echter wel een maximum aan. Een combinatie tussen een voorband voor natte ondergrond en een slick als achterwiel is bijvoorbeeld weer niet aan te raden. Je achterband is immers de ‘aandrijfband’, dus als die doorslipt gaat er behoorlijk wat snelheid verloren. Met name als je veel gaat klimmen loont het om een achterband te kiezen met een redelijk agressief noppenprofiel.