Tips en inspiratie

☀️🥵 Fietsen in de hitte? Hou rekening met het volgende

De komende dagen worden temperaturen boven de 30 graden verwacht. Misschien heb je wel hele andere plannen (🏖), maar mocht je toch de fiets opstappen, dan is het verstandig om het niet te gek te maken en rekening te houden met het volgende:

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches
  1. Doordat je bij hogere temperaturen meer zweet, verlies je ook meer vocht, zouten en mineralen. Daarom is het belangrijk dat je voor en tijdens een training extra goed drinkt. Drink echter niet alleen water! Bij korte trainingen kun je bijvoorbeeld Born Watts & Minerals gebruiken, voor langere trainingen adviseren we Born Isotonic Hydration. Na een inspanning is het ook belangrijk dat je de vochtbalans snel weer op peil brengt. Dit kun je het best doen door het verschil in lichaamsgewicht voor en na afloop van een training te meten, en dit verschil voor 1,5x aan te vullen met water, eventueel gecombineerd met de eerdergenoemde producten. (bron)
  2. Via je hoofd raak je veel lichaamswarmte kwijt. Gebruik daarom bij voorkeur een helm met veel ventilatiegaten. Heb je die niet? Geen zorgen: de positie van je hoofd blijkt zelfs belangrijker dan de hoeveelheid openingen in je helm. Niet alleen voor de weerstand, maar óók voor het warmteverlies. Met je gezicht recht naar voren verlies je de meeste warmte. (bron)
  3. Je lichaam heeft ca. 2 weken de tijd nodig om te wennen aan hogere temperaturen. Dit noemen we acclimatiseren. Gedurende deze tijd zullen je prestaties minder zijn. Kijk de komende dagen dus niet gek op van een hogere hartslag bij een lagere snelheid. Dat is normaal. Bekijk het positief: trainen in de hitte verbetert uiteindelijk je uithoudingsvermogen in koele omstandigheden! (bron)
  4. Tijdens hitte kun je het beste 's avonds (na 17u) fietsen, als het weer begint af te koelen. Zo herstel je ook na afloop sneller, in tegenstelling tot 's ochtends trainen, wanneer de temperatuur nog oploopt. (bron)
  5. Tot slot: draag lichte ademende kleding, een zonnebril, en… SMEER JE IN! (bron: onze moeders)

Heb je naar aanleiding van de warmte nog vragen over het inkorten, overslaan of omwisselen van trainingen uit je trainingsprogramma, neem dan contact op via de chat in de app voor persoonlijk advies.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo