Tip van Fondo: de Volta Limburg Classic

In het eerste weekend van april 2023 staat alles in en rondom Eijsden in het teken van de Volta Limburg Classic. De heren en dames wielerprofs rijden er op zaterdag hun wedstrijden, een dag later ben jij aan de beurt.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door:
KNWU Talentcoaches

Wees gerust: er wordt niet van je verwacht dat jij op zondag 2 april een wedstrijd gaat rijden. Die dag kan jij tijdens de twaalfde editie van de Volta Limburg Classic Toertocht echter wel genieten van al het moois dat Zuid-Limburg, Wallonië en de Voerstreek te bieden hebben.  

De route? Die bepaal jij!

Je hebt de keuze uit vijf routes, waarvan één voor gravelrijders. De routes over verhard terrein hebben een lengte van 65, 90, 120 of 150 kilometer. Dus of je nu ‘rustig’ aan je seizoen wilt beginnen zonder direct té ver in het rood te gaan (65km), je benen al eens goed wilt testen op de hellingen en uitgestrekte plateaus (90km) of een zware uitdaging niet uit de weg gaat (120 of 150km); je gaat een route vinden die bij jouw smaak past. Verkijk je echter niet op het klimwerk dat in alle varianten ruimschoots aanwezig is. Het aantal hoogtemeters tijdens de toertocht licht op respectievelijk 1000, 1400, 1900 en 2400!

In 2023 is er voor het eerst ook een gravel route in het aanbod opgenomen. Deze ronde van 75 kilometer trekt over zowel Nederlands als Belgisch grondgebied en blijft ook niet onder de 1000 hoogtemeters. Kortom: een serieuze uitdaging met gegarandeerd prachtige passages onderweg. Je kan deze route ook afwerken op een mountainbike of crossfiets.

Meer informatie over de routes lees je hier.

Focus op het fietsen

De organisatie van de Volta Limburg Classic heeft ervoor gezorgd dat jij je volledig kunt focussen op het fietsen. Zo is er al vóór de start een bevoorrading, zodat je goed voorbereid op weg kunt. Tijdens het fietsen wordt je geassisteerd door verkeersregelaars en motards. Let op: de reguliere verkeersregels blijven gelden, de assistentie is er voor het bewaken van jouw veiligheid.  

Op diverse verzorgingsposten kan je onderweg jouw energie verder aanvullen. De 65km route heeft één verzorgingspost, de 90km en 120km routes hebben er twee, terwijl de langste tocht er maar liefst drie heeft.

Ga ervoor!

Iedereen met een passie voor fietsen en voldoende uithoudingsvermogen kan meedoen aan de Volta Limburg Classic. Het inschrijfgeld bedraagt € 27.50, behalve voor de lange, exclusieve 150km rit. Voor deze variant betaal je € 32.50. 

Inschrijven voor de Volta Limburg Classic kan hier. Wil je meer (praktische) informatie? Bekijk dan de website van de organisatie.

Wil je je optimaal voorbereiden op de toertocht, zodat je in goede conditie aan de start staat? Dan is het een goed idee om je via een 8- of 10-weeks Fondo trainingsprogramma klaar te stomen. Je vindt de trainingsprogramma's via de homepage van de Fondo app. Vervolgens kies je voor ‘Doel: een specifiek evenement’, waarna je in de categorie ‘Racefiets’ of ‘Gravelbike’ kan scrollen naar Volta Limburg Classic. Veel trainingsplezier!