Ontdek het mooiste van Zuid-Limburg

Pak je agenda erbij en zet alvast een groot rood kruis over het eerste weekend van juni 2023. In dat weekend vindt namelijk Vebego Limburgs Mooiste plaats. En daar móet jij bij zijn!

KNWU Talentcoaches
Geschreven door:
KNWU Talentcoaches

Een enorme variatie aan sportief uitdagende routes, dwars door het prachtig landschap van Zuid-Limburg. Verkeersarm en daardoor bijzonder veilig. Het is Vebego Limburgs Mooiste samengevat in twee zinnen. Op vrijdag 2 juni 2023 wordt er alvast warmgedraaid met een grote, gezellige openlucht fietsmarkt, inclusief horeca terras en lekkere foodstands. Een dag later – op zaterdag 3 juni 2023 – worden de toertochten gereden voor racefiets, MTB, e-bike of stadsfiets. 

Voor iedereen een geschikte route

De organisatie van Vebego Limburgs Mooiste pakt ook in 2023 weer uit. Er zijn liefst negen verschillende routes voor wielrenners geselecteerd. De routes zijn elk jaar anders en dat is in 2023 opnieuw het geval. Het gaat om routes die de bekende Zuid-Limburgse kuitenbijters aandoen, maar er zijn ook routes die er juist weg blijven. Zelfs de echte Limburg-kenner rijdt in juni over onbekende wegen. Met negen routes die in lengte variëren van 75 tot 230 kilometer en in hoogtemeters van 650 tot 2.700, is er voor iedereen wel een geschikte variant te vinden.

Door middel van kleurcodes maakt de organisatie het je makkelijk om de juiste variant te kiezen. Zo zijn de blauwe routes de minst zware. Deze zoeken de ‘makkelijkere’ heuvels van Zuid-Limburg op. Kies je voor geel, dan worden er al hogere eisen aan conditie en kracht gesteld. Als je lange afstanden en het stevige klimwerk niet schuwt, dan is rood de beste keuze voor jou, terwijl oranje is weggelegd voor de meest gelouterde sportieve fietser. Welk afstand en moeilijkheidsgraad je ook kiest, je maakt hoe dan ook kennis met een nog onbekend stukje in het uitdagende en prachtige Limburgse Heuvelland. 

Ook de mountainbikers worden niet vergeten. Ook dit jaar zijn er weer een vernieuwde, uitdagende routes uitgestippeld, die kleurcode groen meekrijgen. Er is keuze uit routes van 55, 85 en 110 kilometer, zodat zowel de zondagsrijder als de extreme sportieveling een parcours vindt dat hem of haar aanstaat.

Meer gedetailleerde informatie over de racefietsroutes vind je hier.
Meer gedetailleerde informatie over de MTB-routes vind je hier.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op 1 januari 2023 gaat de inschrijving voor Vebego Limburgs Mooiste open. Er zijn 13.000 startbewijzen beschikbaar, maar je doet er vanwege de immense interesse in het evenement toch goed aan om je op tijd in te schrijven. Naast de 13.000 startbewijzen, zijn er ook nog 2.000 startbewijzen gereserveerd voor de daginschrijving.

Schrijf jij je in januari of februari in? Dan betaal je € 35.-. Deze prijs wordt verhoogd naar € 37.50 in maart en april en – mochten er nog startbewijzen over zijn – naar € 40.- in mei. Bij de inschrijfprijs inbegrepen zijn onder andere: serviceposten onderweg, technische service, medische zorg, beveiliging, een persoonlijke actiefoto en de afdrachten aan vergunningsverleners, Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten, het coördinatiepunt van de gemeenten en S(up)port for Nature.

Wacht niet te lang met inschrijven om zeker te zijn van deelname. Je kan je ook als team (5 of meer deelnemers) inschrijven. Je profiteert dan onder andere van een voordeliger tarief.

Ga trainen

Wil jij jezelf in korte tijd voorbereiden op Vebego Limburgs Mooiste? Dat kan. Met behulp van Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU, stoom jij jezelf in 8 weken klaar voor de diverse routes en vele hoogtemeters. Een coach van de KNWU heeft zorgvuldig opgebouwde trainingsprogramma’s klaargezet waarin je door middel van afwisselende trainingen gaat werken aan zowel je uithoudingvermogen als klimkwaliteiten.

Je vindt de trainingsprogramma's via de homepage van de Fondo app. Vervolgens kies je voor ‘Doel: een specifiek evenement’, waarna je in de categorie ‘Racefiets’ of ‘Mountainbike’ kan scrollen naar Vebego Limburgs Mooiste.