Dit viel ons op tijdens Velofollies 2023

Afgelopen week vond in Kortrijk - na twee jaar afwezigheid - de wielerbeurs Velofollies plaats. Met ruim 300 standhouders en net geen 40.000 bezoekers, was het evenement een waar succes.

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Fondo was ook van de partij en tussen al die fonkelnieuwe fietsen en toffe producten vielen een aantal zaken op. Zo was er de herlancering van WrapMyBike, het mooie verhaal over de damesfietsen van Fons Bikes, de Canyon en Origine fietsen die in de prijzen vielen, en meer!

Racefiets en droomfiets van het jaar

Geheel volgens traditie presenteerde Grinta! op Velofollies de Racefiets van het jaar en de Dreambike of the Year. Fabrikanten konden racefietsen aandragen bij een zeskoppige jury. Aan het hoofd van deze jury? Niemand minder dan Tom Boonen. Na het uitgebreid testen van de verschillende fietsen, kwam Tornado Tom uiteindelijk tot het verdict dat de Canyon Ultimate CF SL tot winnaar gekroond mocht worden.

Canyon zelf gaf de fiets al het DNA van een winnaar mee en oordeelt dat het model niet zou misstaan in de WorldTour. Op het podium gaven de mensen achter Canyon aan dat ze hopen dat ook Mathieu van der Poel de fiets de komende tijd gaat testen en wellicht een kans wil geven tijdens wedstrijden. Wordt vervolgd?

Vervolgens was er de publieksprijs Dreambike of the Year. Wederom mochten fabrikanten fietsen aandragen, zonder prijsplafond. Dit keer bepaalden de Grinta!-abonnees dat de Origine Fraxion GTR de absolute droomfiets van 2023 is.

Origine? Wie?
Toegegeven: deze Franse fabrikant is wellicht niet de meest bekende. Maar ken je die blauwe fietsen op de wagens van de neutrale service van Shimano? Juist ja, allemaal fietsen van Origine.

Grinta! had trouwens nog meer mooi nieuws te melden tijdens Velofollies: het blad Cycling – onderdeel van Grinta! Publicaties – gaat vanaf nu door het leven als Poggio Magazine.

Maatwerk racefietsen voor dames: Fons

Het Bredase merk Fons durft zich te onderscheiden. Daar waar de vrouwelijke fietser het vaak moet doen met aangepaste herenmodellen, gaat Fons verder. Hun core business? Het ontwikkelen van racefietsen en gravelbikes, speciaal en alleen voor dames.

Fons selecteert de beste producten uit de markt en combineert ze met design en de nodige personalisatie-mogelijkheden. Het resultaat moet te allen tijde optimaal fietsplezier voor dames zijn. Tijdens Velofollies werden de nieuwe Fons EVO Strada Roadbike & Multistrada Gravel bike geïntroduceerd.  

En waar komt de naam Fons vandaan? Dat is een afgeleide van de Italiaanse Alfonsina Strada. Zij is de eerste en enige vrouw die ooit de Giro d’Italia heeft gereden.

Mocht dit?
Nee. Maar Alfonsina liet zich door niets en niemand tegenhouden. Een echte powervrouw die het fietsen voor vrouwen op de kaart heeft gezet. 

Topdrukte

Net als voorgaande edities was het weer bijzonder druk in de Kortrijk Xpo. Niet alleen in het Kwaremont Koerse Kaffee, maar ook vele grote en snel opkomende merken kregen een erg grote bezoekersstroom te verwerken. Zo was het een komen en gaan bij de stands van onder andere 2moso, Shimano, Scott, Trek, Giant, Classified en Garmin/Tacx.

Ook bij KOGA was het druk en niet zonder reden. Zo werd er de Kinsei wegfiets gelanceerd, een super aerodynamisch model gebaseerd op de vorige maand gelanceerde Kinsei baanfiets.

Daarnaast kon ook de (her)lancering van WrapMyBike rekenen op de nodige interesse.Wat wees nu eerlijk, wie wil er nu niet een volledig customized fiets onder zijn of haar kont? Op de website van WrapMyBike kan je zeer eenvoudig een vrijblijvende prijsaanvraag indienen.  

Pacing Sticker was een ander merk dat het levenslicht zag. Het concept bestaat al jaren bij wielerprofs: een sticker op de stuurpen met daarop gevaarlijke punten, tussensprints, beklimmingen en ravitaillering. Via Pacing Sticker maak je nu eenvoudig jouw eigen sticker, voor iedere (trainings)rit, toertocht, Gran Fondo of bikepacking uitje.

Velofollies 2024

Heb je de editie van dit jaar gemist, of was je er wél bij maar kan je niet wachten tot de volgende jaargang? Dan hebben we goed nieuws: ook volgend jaar wordt Velofollies weer georganiseerd. Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 januari opent Kortrijk Xpo weer haar deuren voor alle wielerliefhebbers. Tot dan!