ALS de wereld uit trappen? Jij kan helpen!

Op donderdag 8 juni 2023 staat alweer de elfde editie van Tour du ALS gepland. Met honderden anderen de Mont Ventoux beklimmen en tegelijkertijd zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen ALS? Sounds like a plan! Het wordt een ervaring om nooit te vergeten.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door:
KNWU Talentcoaches

De Mont Ventoux is bij iedereen die de wielersport een warm hart toedraagt natuurlijk een naam die als muziek in de oren klinkt. Op donderdag 8 juni 2023 is De Kale Berg het decor van Tour du ALS. De afgelopen jaren hebben al bijna 5.000 fietsers, hardlopers en wandelaars aan het evenement deelgenomen. Het doel is niet alleen het één, twee of drie keer volbrengen van de beklimming, maar vooral gezamenlijk ALS de wereld uit te trappen.

Het inschrijfgeld van Tour du ALS bedraagt 130 euro. Alle deelnemers krijgen van dit bedrag een uniek Tour du ALS-tenue. Ook worden de faciliteiten op de berg met het inschrijfgeld bekostigd. Het minimaal op te halen streefbedrag bedraagt 1500 euro, hetgeen refereert aan de 1500 ALS-patiënten in Nederland. Heb je al eerder meegedaan aan Tour du ALS, dan ligt het streefbedrag wat lager. Inschrijven voor Tour du ALS doe je hier. 

Waarom Tour du ALS?

Zoals je hoogstwaarschijnlijk weet is ALS een dodelijke zenuw/spierziekte. Omdat de oorzaak van de ziekte niet bekend is en er ook geen medicijnen bestaan die de ziekte tegenaan, is de schokkende levensverwachting na de eerste symptomen drie tot vijf jaar… 

Het moge duidelijk zijn dat financiële hulp van levensbelang is. Deze hulp leidt tot een versnelling van het onderzoek. Er is geen tijd te verliezen en daarom organiseert Stichting ALS Nederland al jarenlang het populaire en sportieve evenement Tour du ALS.

Op het moment van schrijven – medio december 2022 – is er alweer een kleine 114.000 euro opgehaald voor de editie van 2023. De totaalsom van de voorgaande tien jaren ligt inmiddels op ruim 10 miljoen euro! Lees hier meer gedetailleerde informatie over de besteding van de opbrengsten. 

Bereid je goed voor

De Mont Ventoux beklimmen doe je niet zomaar. Een gedegen voorbereiding is essentieel, helemaal als je van plan bent op de Reus van de Provence twee of drie keer omhoog te fietsen.

Samen met de organisatie van Tour du ALS heeft Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU, vier trainingsprogramma’s klaargezet. Nadat je een goede basis hebt gelegd, bereiden deze programma’s je in tien weken specifiek voor op het beklimmen van de Mont Ventoux. Zo wordt er met name gewerkt aan je uithoudingsvermogen en klimkwaliteiten.

De trainingsprogramma’s zijn geschreven door een KNWU talentcoach, waardoor kennis uit de topsport nu ook voor jou beschikbaar komt. De schema’s zijn erg toegankelijk, eenvoudig opgezet en daardoor voor iedereen begrijpelijk.

Uiteraard wonen we in een overwegend vlak land. Het simuleren van beklimmingen krijgt de nodige aandacht in de trainingsprogramma’s, maar je kan aanvullend ook kiezen om je aan te sluiten bij de door Tour du ALS georganiseerde klimclinics. Deze clinics vinden plaats in Limburg op diverse momenten in maart, april en mei 2023. Meer informatie vind je hier.