Alpentocht – Verzet bergen voor CliniClowns

Wat is er mooier dan zelf een grote sportieve prestatie leveren en daarmee tegelijkertijd een goed doel steunen? Fiets mee naar de top van de Galibier!

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

De Alpentocht, wat is dat?

Tijdens de Alpentocht – een jaarlijks terugkerend fiets-, wandel- en hardloopevenement – beklimmen de deelnemers ieder jaar een beroemde berg. Tijdens de Alpentocht beleef je vijf onvergetelijke dagen in de Alpen. Of dat nu met andere deelnemers, kennissen, collega’s of familie is. In 2024 vindt de Alpentocht plaats van 4 t/m 8 september.

De organisatie van de Alpentocht neemt alle zorgen uit jouw handen. Het enige wat jij hoeft te doen is die berg te beklimmen. Deelname is onder andere inclusief 4 overnachtingen, een exclusief wielertenue, motor- en medische begeleiding, drie verzorgde avondmaaltijden en Fondo trainingsprogramma’s.

Daag jezelf uit en fiets mee naar de top van de Col du Galibier!

Alpentocht: Ventoux, Galibier, Val Thorens, Stelvio, …

De Alpentocht is geen enkel jaar hetzelfde. Het evenement heeft al vele iconische beklimmingen bezocht. In 2018 gingen de deelnemers naar de top van de Mont Ventoux, in 2019 was dit de Col du Galibier, waarna Val Thorens (2021) en de Stelvio (2022) volgden. In 2023 stond de bekende Cormet de Roselend op het menu, maar in 2024 trekken we terug naar de Col du Galibier!

Alpentocht Val Thorens Cormet de Roselend

De Col du Galibier is gelegen op 2645 meter hoogte, vaak ook het hoogste punt van de Tour de France. Het is een legendarische berg door de hoogte en adembenemende uitzichten op het bergmassief en rotsen. Tijdens de Alpentocht kies je tussen twee routes:

  • Route 1: 35 km vanuit Saint Michel de Maurienne naar de top
  • Route 2: 17 km vanuit Valloire naar de top

Alpentocht en CliniClowns

De Alpentocht fietsen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor CliniClowns. Zoals je wellicht weet, zet CliniClowns zich in voor kinderen met een ziekte en mensen met een beperking of dementie.

De Alpentocht wordt georganiseerd voor en door CliniClowns omdat zij geen subsidie krijgen en alle steun dus heel hard kunnen gebruiken. Doordat jij meedoet aan de Alpentocht én een mooie sponsorbijdrage ophaalt, maak jij het mogelijk dat de CliniClowns vaker en meer kinderen kunnen bezoeken. Met spel en humor verdrijven de clowns zorgen, angst en stress.

De afgelopen edities werd er telkens een mooi bedrag opgehaald voor CliniClowns. Van zo’n € 250.000 in 2018 tot € 500.000 in de editie van 2022.

Trainen voor de Alpentocht

Zorg jij dat je goed voorbereid bent op de Alpentocht? Dat kan met de achtweekse trainingsprogramma’s van Fondo!

Trainen voor de Alpentocht

Het is natuurlijk een geruststellende gedachte dat je in goede conditie aan de start van de Alpentocht staat. In Fondo, de trainingsapp van de KNWU, staan twee schema’s voor jou klaar die je daarbij gaan helpen. Via deze schema’s werk je in acht weken vanuit jouw basisconditie specifiek toe naar het beklimmen van de Col du Galibier.  

Tijdens het  trainingsprogramma kom je heel wat afwisselende trainingen tegen die zowel jouw uithoudingsvermogen als klimkwaliteiten naar een volgend niveau brengen. Denk aan duurtrainingen, maar ook blok-, cadans- en krachttrainingen.

Je vindt de trainingsprogramma’s onder ‘Doel: een specifiek evenement’ – ‘Alpentocht’.

Fondo, de bekroonde fietstraining app van de KNWU

Fondo is een trainingsapp voor sportieve fietsers en helpt je bij het maken van jouw trainingsplan. Voor de fietser die beter wil worden, gezond wil blijven, een uitlaatklep wil, of gewoon van dat voldane gevoel na afloop van zijn workouts houdt. Fondo is er voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden.

Dat doet Fondo in de vorm van een fietstraining app voor het wielrennen, mountainbiken en gravellen, maar ook via een uitgebreid online kennisplatform.

Waarom een fiets trainingsschema app voor het wielrennen?

De KNWU maakt wielerdromen waar. Via de Fondo trainingsapp voor fietsers deelt de wielerbond haar expertise die ze in haar bijna 100-jarige bestaan heeft opgebouwd voor het eerst met de breedtesport, daar waar deze kennis voorheen alleen voor topsporters beschikbaar was.

Door het aanbieden van deze kennis via de Fondo trainingsapp, krijg jij op een laagdrempelige én persoonlijke manier handvatten aangeboden om jouw eigen wielerdromen waar te maken, hoe groot of klein deze ook zijn. Wil jij een heuse Gran Fondo van je bucketlist afstrepen? Wil je een betere klimmer worden? Wil je voor de eerste keer een rit van 100 kilometer maken? Wil je afvallen door middel van het wielrennen? Via Fondo vind jij op maat gemaakt trainingsschema’s voor het wielrennen, mountainbiken en gravellen, én heb je de mogelijkheid tot persoonlijk contact met een trainer van de KNWU.

De fiets app & het kennisplatform voor sportieve fietsers

Fondo gaat verder dan alleen de bekroonde fietstraining app. Fondo biedt namelijk ook een uitgebreid online kennisplatform aan, dat niet alleen trainingsschema’s en artikelen over trainen behandelt. Want zeg nou eerlijk: er komt veel meer bij het fietsen kijken. Op het Fondo kennisplatform vind je dan ook een brede collectie aan artikelen over onder andere materiaal en onderhoud, sportvoeding, voeding, fietskleding, mountainbiken, gravel, blessures en conditie, indoor trainen en meer. Welke vraag jij ook hebt met betrekking tot het sportief fietsen: Fondo heeft de antwoorden voor jouw trainingen.