Alpentocht – Verzet bergen voor CliniClowns

Wat is er mooier dan zelf een grote sportieve prestatie leveren en daarmee tegelijkertijd een goed doel steunen? Fiets mee naar de top van de Cormet de Roselend!

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

De Alpentocht, wat is dat?

Tijdens de Alpentocht – een jaarlijks terugkerend fiets-, wandel- en hardloopevenement – beklimmen de deelnemers ieder jaar een beroemde berg. Tijdens de Alpentocht beleef je vijf onvergetelijke dagen in de Alpen. Of dat nu met andere deelnemers, kennissen, collega’s of familie is. In 2023 vindt de Alpentocht plaats van 6 t/m 10 september.

De organisatie van de Alpentocht neemt alle zorgen uit jouw handen. Het enige wat jij hoeft te doen is die berg te beklimmen. Deelname is onder andere inclusief 4 overnachtingen, een exclusief wielertenue, motor- en medische begeleiding, drie verzorgde avondmaaltijden en Fondo trainingsprogramma’s.

Daag jezelf uit en fiets mee naar de top van de Cormet de Roselend!

Alpentocht: Ventoux, Galibier, Val Thorens, Stelvio, …

De Alpentocht is geen enkel jaar hetzelfde. Het evenement heeft al vele iconische beklimmingen bezocht. In 2018 gingen de deelnemers naar de top van de Mont Ventoux, in 2019 was dit de Col du Galibier, waarna Val Thorens (2021) en de Stelvio (2022) volgden.

In 2023 staat de bekende Cormet de Roselend op het menu. Deze berg is al vele malen onderdeel geweest van de Tour de France en staat bekend om zijn adembenemende uitzichten, mooie beklimming en spannende afdaling. Ben jij klaar voor de haarspeldbochten en prachtige groene weides?

Alpentocht Val Thorens Cormet de Roselend

De beklimming van de Cormet de Roselend begint rustig, maar zodra je halverwege bent volgen 10 haarspeldbochten elkaar zeer snel op. De weg wordt steiler en na twintig kilometer klimmen heb je bijna 1200 hoogtemeters op de teller, na een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent.

Je hebt echter de mogelijkheid om nog verder te klimmen. Klim je nog negen kilometer verder, dan wordt je na 29 kilometer klimmen beloond met een finish met een prachtig uitzicht over het Lac de Roselend.

Alpentocht en CliniClowns

De Alpentocht fietsen doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor CliniClowns. Zoals je wellicht weet, zet CliniClows zich in voor kinderen die ziek zijn of een beperking hebben én voor mensen met dementie.

De Alpentocht wordt georganiseerd voor CliniClowns omdat zij geen subsidie krijgen en alle steun dus heel hard kunnen gebruiken. Doordat jij meedoet aan de Alpentocht én een mooie sponsorbijdrage ophaalt, maak jij het mogelijk dat de CliniClowns vaker en meer kinderen kunnen bezoeken. Met spel en humor verdrijven de clowns zorgen, angst en stress.

De afgelopen edities werd er telkens een mooi bedrag opgehaald voor CliniClows. Van zo’n € 250.000 in 2018 tot € 500.000 in de editie van 2022.

Trainen voor de Alpentocht

Zorg jij dat je goed voorbereid bent op de Alpentocht? Dat kan met de achtweekse trainingsprogramma’s van Fondo!

Trainen voor de Alpentocht

Het is natuurlijk een geruststellende gedachte dat je in goede conditie aan de start van de Alpentocht staat. In Fondo, de trainingsapp van de KNWU, staan twee schema’s voor jou klaar die je daarbij gaan helpen. Via deze schema’s werk je in acht weken vanuit jouw basisconditie specifiek toe naar het beklimmen van de Cormet de Roselend.  

Tijdens het  trainingsprogramma kom je heel wat afwisselende trainingen tegen die zowel jouw uithoudingsvermogen als klimkwaliteiten naar een volgend niveau brengen. Denk aan duurtrainingen, maar ook blok-, cadans- en krachttrainingen.

Je vindt de trainingsprogramma’s onder ‘Doel: een specifiek evenement’ – ‘Racefiets’ – ‘Alpentocht’.