Gebruikerservaringen

Trainen voor de Ronde van Venhuizen

Met spanning stond ik aan de startlijn van de Ronde van Venhuizen, mijn allereerste wielrenwedstrijd. Ik had me intensief voorbereid met behulp van de trainingsapp Fondo. In dit artikel schrijf ik over mijn ervaringen.

Ferry Broers
Geschreven door
Ferry Broers

Tijdens mijn voorbereiding op de Ronde van Venhuizen legde ik de focus op intervaltrainingen en het verhogen van mijn FTP (Functional Threshold Power). Hiervoor heb ik gekozen voor het trainen met een vermogensmeter, dit wegens het feit dat het lang duurt voordat mijn hartslag omhoog schiet. Dat maakt voor mij het trainen op basis van hartslag niet eenvoudig.

In de weken voorafgaand aan de wedstrijd had ik mezelf toegewijd aan de trainingsplannen van de Fondo app. Ik legde de nadruk op intervaltrainingen, waarbij ik afwisselde tussen periodes van hoge intensiteit en herstel. Dit hielp me om mijn snelheid en anaerobe drempel te verbeteren, essentieel voor wedstrijdsituaties waarin ik met hoge intensiteit moest kunnen blijven presteren.

Daarnaast had ik ook mijn FTP willen verhogen, het maximale vermogen dat ik over een uur kan leveren. Met gerichte FTP-verhogende trainingen werkte ik aan het verbeteren van mijn uithoudingsvermogen en mijn vermogen om langdurig in het rood te kunnen gaan. Dit zou me helpen om tijdens de wedstrijd op cruciale momenten te versnellen en mijn concurrenten onder druk te zetten.

(c) Peter Bakker

Het startschot klonk en het peloton schoot weg. Ik vond al snel mijn ritme en probeerde in een goede positie te blijven, wetende dat ik mijn krachten moest sparen voor de cruciale momenten. Het tempo was hoog, maar de Fondo trainingen had me voorbereid op dergelijke inspanningen. Gedurende de wedstrijd voelde ik me sterk en wendbaar. Ik kon goed reageren op versnellingen van andere renners en mezelf handhaven in het peloton. Het harde werk dat ik in de intervaltrainingen had gestoken, betaalde zich uit, aangezien ik in staat was om met de voorste groep mee te blijven gaan.

Helaas, in de laatste drie rondes, gebeurde er iets onverwachts. Tijdens een scherpe bocht werd ik uit de bocht gereden. Ik maakte vervolgens een stuurfoutje, waardoor ik lek reed. Het voelde als een enorme teleurstelling, wetende dat ik zo ver was gekomen en nu mijn kansen op een goede eindklassering in rook opgingen.

Hoewel het niet helemaal liep zoals gepland, was mijn eerste wielrenwedstrijd een waardevolle leerervaring. Het belang van concentratie en techniek werd mij duidelijk, evenals het belang van een goede voorbereiding. De Fondo trainingsapp had me goed geholpen bij het opbouwen van mijn kracht, uithoudingsvermogen en snelheid, maar ik besefte ook dat er altijd onverwachte situaties kunnen optreden in een wedstrijd.

Met deze ervaring in mijn achterzak zal ik blijven trainen, mezelf verbeteren en nieuwe kansen grijpen. Wielrennen is een sport vol uitdagingen, maar ook vol beloningen. Ik ben vastbesloten om mijn passie voor deze sport voort te zetten en samen met Fondo te blijven groeien als renner.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

î € Download Fondo voor iPhone of Androidî € Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

î € Vind een Shimano Service Centerî € Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplanî € Download Fondo