Trainingsvormen

Tijdrittraining met Fondo; vier tips om beter te leren tijdrijden

Alles is te leren. Ook tijdrijden, maar hoe pak je zo’n tijdrittraining eigenlijk aan? Tijdrijden is een vak apart en een bijzondere discipline in het wielrennen.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

In de wedstrijdsport is het vaak een discipline waar de echte tijdritspecialisten boven komen drijven. Maar voordat je jezelf mag rekenen tot deze specialisten rijst allereerst de vraag: hoe leer ik nu eigenlijk goed tijdrijden? Om je daarbij te helpen hebben we vier tips om jou beter te leren tijdrijden.

Verhoog je FTP voor het verbeteren van je tijdrittraining

Een van de belangrijkste waardes als het gaat om goed leren tijdrijden is je FTP. Vaak wordt je FTP gemeten met een tijdrit van 20 minuten, waardoor het niet verwonderlijk is dat deze waarde veel met het tijdrijden te maken heeft. Om jouw tijdrit te verbeteren kun je de tijdritprogramma’s van Fondo gebruiken of aan de slag gaan met de FTP-booster. Beide programma’s bevatten bloktrainingen en VO2Max trainingen die goed bijdragen aan het verbeteren van je tijdrit.

Stel je fiets goed af voor je tijdrittraining

Een goed afgestelde tijdritfiets is van groot belang bij het rijden van een tijdrit. Dit zorgt enerzijds voor goede aerodynamica, maar ook is het belangrijk dat je benen nog voldoende kracht kunnen leveren op deze fiets. Om dit echt goed te kunnen doen kun je het beste een bikefit uit laten voeren. Vind je een bikefit te duur? Laat dan iemand foto’s van je maken op je tijdritfiets, dit kan al enorm helpen om te zien hoe je de afstelling van je fiets kan verbeteren. Heb je nog geen tijdritfiets en weet je niet goed waar je bij de aanschaf van zo'n fiets op moet letten? We hebben een handig overzichtje gemaakt dat je helpt bij het kiezen van de juiste tijdritfiets.

Oefen veel met je houding tijdens het tijdrijden

Als je fiets goed staat betekent dat nog niet automatisch dat je er goed op zit. De juiste houding tijdens het tijdrijden is namelijk iets waar je ontzettend veel mee moet oefenen voordat je het goed voor elkaar krijgt. Probeer daarom regelmatig op je tijdritfiets te trainen. In het Fondo-programma is het bijvoorbeeld aan te raden om de bloktrainingen op de tijdritfiets uit te voeren. Hierbij doe je de blokken in de tijdrithouding en geef je tussen de blokken door jezelf ook wat rust door weer uit de houding te gaan.

Vergeet de rest van je training niet

Wanneer je ergens in wil verbeteren is de focus daarop belangrijk, dit geldt ook voor tijdrittrainingen. Maar vergeet ook de rest van je training niet. Uiteindelijk is om te verbeteren een gebalanceerd trainingsprogramma belangrijk. Vergeet dus tussen de bloktrainingen door ook je duurtrainingen niet.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo