Tijdrijden is een bijzondere discipline. Het draait deels om de kracht in je benen en je uithoudingsvermogen. Ook draait het om aerodynamica. Een goede fiets is daardoor van grote invloed op je prestatie in de tijdrit. Maar hoe kies je nu eigenlijk de juiste tijdritfiets?

De juiste onderdelen kiezen voor jouw tijdritfiets

Bepaal de framemaat van je tijdritfiets

Net als bij een racefiets begin je met het bepalen van je framemaat. Neem hierbij niet zomaar de framemaat van je racefiets over, maar bekijk goed wat de afmetingen van de tijdritfiets zijn. Het tijdritframe is namelijk iets anders opgebouwd en de verschillende merken kunnen verschillende maten hanteren. Ideaal is om een afspraak met de bikefitter te maken om jouw ideale maat te laten bepalen.

Tijdritstuur 

Erg belangrijk voor het passend maken van je tijdritfiets is het stuur. De hoogte en de lengte van het stuur heeft namelijk erg veel impact op je houding. Weet je niet helemaal zeker wat de perfecte maat voor jou is, dan is het aan te raden om een stuur te nemen dat in hoogte en lengte verstelbaar is. Zo kun je het altijd nog aanpassen als dat nodig blijkt.

Tijdritzadel

Ook het zadel is van belang bij een tijdritfiets. In vergelijking met een racefiets zit je wat verder naar voren, waardoor ook de druk op het zadel verandert. Zeker wanneer je wat makkelijker last krijgt van zadelpijn is een goed tijdritzadel aan te raden.

Tijdritwielen

Voor de houding zijn wielen niet van belang, maar voor de snelheid hebben ze wel degelijk effect. Een dicht tijdritwiel achter en een hoog tijdritwiel voor kunnen helpen je snelheid makkelijker vast te houden.

Blijf werken aan je positie op de tijdritfiets

De goede tijdrithouding vinden is een proces dat eigenlijk nooit stopt. Zelfs wanneer je fiets goed staat afgesteld vereist het veel oefening om ook echt goed op je fiets te zitten. Blijf daarom regelmatig werken aan je houding om deze te optimaliseren. Om je daarbij te helpen hebben we vier tips om beter te leren tijdrijden voor je op een rij gezet.

No items found.